ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Νέος Πρόεδρος ο Τάσος Παπαδόπουλος

Eurokinissi

Νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναδείχτηκε ο Τάσος Παπαδόπουλος, ο οποίος εξασφάλισε την εκλογή του από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, που έγιναν την Κυριακή στην Κύπρο, εκτοπίζοντας τον σημερινό Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη.

Τα τελικά συγκεντρωτικά αποτελέσματα έχουν ως εξής:

ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ 213.353 ψήφοι και ποσοστό 51.51%

ΓΛΑΥΚΟΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ 160.724 ψήφοι και 38.80%

ΑΛΕΚΟΣ ΜΑΡΚΙΔΗΣ 27.404 ψήφοι και 6.62%

ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΤΣΟΥ 8.771 ψήφοι και 2.12%

Ο Τάσος Παπαδόπουλος υποστηρίχτηκε από το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ του οποίου είναι και πρόεδρος, το ΚΙΣΣΟΣ, τους Οικολόγους και άλλους πολιτικούς σχηματισμούς.

Οι Τουρκοκύπριοι

Από την τουρκοκυπριακή πλευρά οι αντιδράσεις στην εκλογή του Τάσου Παπαδόπουλου του Τύπου και της επίσημης ηγεσίας ήταν αρνητικές. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ρ. Ντενκτάς, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών, υποστήριξε ότι η εκλογή του Τάσου Παπαδόπουλου «αποτελεί θρίαμβο για τις αδιάλλακτες θέσεις της ελληνοκυπριακή πλευράς» και κάλεσε την κυπριακή κυβέρνηση «να ακολουθήσει ρεαλιστική γραμμή και να εγκαταλείψει τα όνειρά της, που δεν εξυπηρετούν τις προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας για την επανένωση της Κύπρου».

Τις εκλογές σχολίασαν και οι αρχηγοί τουρκοκυπριακών πολιτικών κομμάτων. Ο αρχηγός του Τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο νέος Πρόεδρος θα ενεργήσει εποικοδομητικά στο θέμα της λύσης του Κυπριακού γιατί υποστηρίχτηκε από το ΑΚΕΛ. Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος Σερτάρ Ντενκτάς δήλωσε ότι τα αποτελέσματα αφορούν περισσότερο τους Ελληνοκυπρίους και ότι δεν ελπίζει πως θα αλλάξουν πολλά στο «σχέδιο Ανάν». Ο αρχηγός του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης Χουσεΐν Αγκολεμλί εξέφρασε την πεποίθηση ότι η εκλογή του Τάσου Παπαδόπουλου δε θα επηρεάσει τις συνομιλίες.

Ποιος είναι

Ο Τάσος Παπαδόπουλος γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1934. Είναι νομικός στο επάγγελμα, με σπουδές στην Αγγλία. Στα χρόνια της ΕΟΚΑ, έλαβε μέρος στον απελευθερωτικό αγώνα. Το 1959 έλαβε μέρος στη διάσκεψη του Λονδίνου, όπου υπογράφτηκαν οι Συμφωνίες Ζυρίχης- Λονδίνου και ήταν ένας από τους αυτούς που τάχτηκαν εναντίον της υπογραφής των Συμφωνιών.

Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος τον διόρισε μέλος της συμβουλευτικής του ομάδας. Μετά την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, το 1960, ανέλαβε, σε ηλικία 25 ετών, το υπουργείο Εργασίας. Ανέλαβε, επίσης επί κυβερνήσεως Μακαρίου, τα υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομικών, Υγείας και Γεωργίας. Από τον Απρίλη έως τον Οκτώβρη του 1976 διατέλεσε πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής και έως τον Απρίλη του 1976 ήταν σύμβουλος του Γλαύκου Κληρίδη, πρώτου συνομιλητή στο Κυπριακό. Ακολούθως διορίστηκε στη θέση του συνομιλητή, στην οποία παρέμεινε έως το 1978.

Ο Τάσος Παπαδόπουλος ήταν ο πολιτικός, που κατόπιν εισηγήσεως του Μακαρίου και του Εθνικού Συμβουλίου, υπέβαλε στην τουρκική πλευρά την πρόταση για διζωνική ομοσπονδία, μαζί με χάρτη, στη διάρκεια των συνομιλιών της Βιέννης. Ο Τάσος Παπαδόπουλος εκλέχθηκε κατ' επανάληψη βουλευτής, το 1970 με το Ενιαίο Κόμμα, το 1976 ως ανεξάρτητος και το 1981, ως επικεφαλής του κόμματος που ίδρυσε το 1980, της Ενωσης Κέντρου, χωρίς όμως να εκλεγεί. Το 1989 η Ενωση Κέντρου συνενώθηκε με το ΔΗΚΟ και από το 1991 εκλέγεται συνεχώς βουλευτής.

«Πάγος» στο Μέγαρο Μαξίμου

Η νίκη του Τ. Παπαδόπουλου δεν ενθουσίασε την Αθήνα.

Το αποτέλεσμα των κυπριακών εκλογών δεν ενθουσίασε τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, καθώς όπως λέγεται παρασκηνιακά άσκησε την «επιρροή» του και έπεισε τον Γλαύκο Κληρίδη να διεκδικήσει μια ακόμη θητεία, με το σκεπτικό ότι είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να υπογράψει το σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού, που έχει καταθέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ Κ. Ανάν.

Πιθανότατα, το εκλογικό αποτέλεσμα στην Κύπρο αντανακλά και την αντίθεση του κυπριακού λαού στο «σχέδιο Ανάν», γεγονός που θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του, τόσο ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και η κυβέρνηση του Κ. Σημίτη.

Παρά το «πάγωμα» από το εκλογικό αποτέλεσμα στην Κύπρο, ο πρωθυπουργός συνεχάρη το νικητή των εκλογών, σημειώνοντας ότι «η συνεργασία μας θα είναι πολύ καλή, όπως ήταν και η συνεργασία με την κυπριακή ηγεσία μέχρι τώρα». Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου θα επισκεφθεί την Αθήνα στις 24 του μήνα.

Ο νέος Πρόεδρος

Μικρή πίστωση χρόνου, προκειμένου να ενημερωθεί, ζήτησε από τον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Αλβάρο ντε Σότο ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσος Παπαδόπουλος.

Ο Τ. Παπαδόπουλος συναντήθηκε με τον Ντε Σότο μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές και τον διαβεβαίωσε πως θα αρχίσει τις συνομιλίες για το Κυπριακό «με θετικό πνεύμα».

«Ο κ. Παπαδόπουλος μου είπε ότι θα είναι έτοιμος σε μερικές μέρες να συμμετάσχει στις συνομιλίες, γιατί δεν επιθυμεί να διακοπούν. Εχει γνώση του ότι ο χρόνος είναι περιορισμένος», ανέφερε ο Περουβιανός διπλωμάτης, τονίζοντας, για άλλη μια φορά, ότι οι συνομιλίες πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι την 28η Φεβρουαρίου, ώστε να ενταχθεί μια ενωμένη Κύπρος στην ΕΕ, στις 16 Απριλίου.

Κληθείς να σχολιάσει την κριτική που άσκησε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, ότι ο σύμβουλος του ΟΗΕ ασκεί πιέσεις προς τις δύο πλευρές, ο κ. Ντε Σότο αρνήθηκε να σχολιάσει επί της ουσίας, είπε, όμως, ότι «υποθέτω ότι υπερβάλλει λίγο, όσον αφορά στη δύναμή μου».

Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επανέλαβε ότι σκοπός του είναι να μην υπάρξει κενό στις απευθείας συνομιλίες και διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία θα συνεχιστεί απρόσκοπτα.

Ο Τ. Παπαδόπουλος ανακοίνωσε, επίσης, ότι η διαπραγματευτική ομάδα θα έχει ισχυρή στήριξη από συνταγματολόγους και νομικούς, ενώ σε ό,τι αφορά τις τεχνικές επιτροπές είπε ότι η σύνθεσή τους θα παραμείνει βασικά η ίδια και απλώς θα προστεθούν κάποια πρόσωπα.

Ως έχει θα παραμείνει και η σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου, οι συναντήσεις, όμως, θα θεσμοθετηθούν, θα είναι πιο τακτικές «με πλήρη και αληθινή ενημέρωση», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ο νέος Πρόεδρος ανακοίνωσε ακόμη ότι το Εθνικό Συμβούλιο θα πλαισιώνεται από επιτροπές εμπειρογνωμόνων και η ημερήσια διάταξη στις συνεδρίες θα περιλαμβάνει εισηγήσεις, προτάσεις και μελέτες για να γίνεται εποικοδομητική δουλιά.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ντενκτάς ότι τις εκλογές κέρδισαν οι αδιάλλακτοι, ο Τ. Παπαδόπουλος έκανε λόγο για προσχήματα του Τουρκοκύπριου ηγέτη, προκειμένου να αποσείσει από τους ώμους του την ευθύνη για την αδιαλλαξία που επιδεικνύει.

Κρίση στο ΔΗΣΥ

Το Πολιτικό Γραφείο του Δημοκρατικού Συναγερμού παρέπεμψε στο Ανώτατο Συμβούλιο του κόμματος το θέμα της ενδεχόμενης διαγραφής στελεχών που είχαν υποστηρίξει την υποψηφιότητα Αλέκου Μαρκίδη και αντιτάχθηκαν στην εκλογή του Γλαύκου Κληρίδη που ήταν η επιλογή του Κόμματος.

Το Ανώτατο Συμβούλιο του ΔΗΣΥ θα συνέλθει το ερχόμενο Σάββατο.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε ύστερα από τη συνεδρίαση του διευρυμένου Πολιτικού Γραφείου, στο οποίο παρέστησαν και τα διαφωνήσαντα στελέχη, αναφέρεται ότι ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης εισηγήθηκε, αντί των συνοπτικών διαδικασιών, να συγκαλέσει το Ανώτατο Συμβούλιο το οποίο, από τη μια θα ανασκοπήσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών και από την άλλη θα αποφασίσει για τη λήψη ή όχι μέτρων εναντίον των διαφωνησάντων για αντικαταστατικές ενέργειες.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι η εισήγηση, που εγκρίθηκε με πλειοψηφία, είναι εναρμονισμένη με τροποποιήσεις του καταστατικού, που προβλέπουν ότι καταγγελίες που γίνονται ενώπιον του Πολιτικού Γραφείου για αντικαταστατικές ενέργειες παραπέμπονται σε ευρύτερο πολιτικό όργανο του κόμματος.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι επιλογές της ηγεσίας του κόμματος θα κριθούν στο εκλογικό συνέδριό του, που θα συγκληθεί το ταχύτερο δυνατό. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Τάσος Μητσόπουλος δήλωσε ότι το ταχύτερο που μπορεί να είναι εφικτή η σύγκληση του συνεδρίου είναι στο τέλος Μάρτη. Είπε επίσης ότι στο θέμα πρέπει να δοθεί ξεκάθαρη λύση από συλλογικό όργανο και πρόσθεσε ότι στη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου μπορούν να υποβληθούν και οποιεσδήποτε άλλες εισηγήσεις.

Η εισήγηση έγινε αποδεκτή με 31 ψήφους υπέρ, τέσσερις εναντίον και μία αποχή. Οι ψήφοι εναντίον και η αποχή προέρχονταν από τα υπό κατηγορία στελέχη. Ο Τ. Μητσόπουλος είπε ότι στο Πολιτικό Γραφείο έγινε συζήτηση, που κάποτε ήταν έντονη, αλλά εν πάση περιπτώσει, δεν αντικατόπτριζε την ένταση που προκλήθηκε από μέλη και οπαδούς του κόμματος έξω από τα γραφεία του, κατά την προσέλευση των υπό διαγραφή στελεχών. Ο Τ. Μητσόπουλος καταδίκασε τις εκδηλώσεις.

Είκοσι περίπου άτομα αποδοκίμασαν έντονα τους διαφωνήσαντες κατά την προσέλευσή τους για τη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου. Εστρεψαν ιδιαίτερα την οργή τους κατά της Ελένης Βραχίμη, εναντίον της οποίας εκστόμισαν και ύβρεις.

Η Ελένη Βραχίμη αντέδρασε έντονα, κατηγορώντας τον πρόεδρο του κόμματος ότι έφερε τους τραμπούκους, όπως χαρακτήρισε τους οργισμένους οπαδούς, οδηγώντας έτσι το κόμμα σε περιόδους που θυμίζουν δεκαετία του 1960.

Τα άλλα υπό διαγραφή στελέχη είναι οι βουλευτές Πρόδρομος Προδρόμου, Ρίκος Ερωτοκρίτου και Δημήτρης Συλλούρης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και το μέλος του Πολιτικού Γραφείου, δεύτερος αντιπρόεδρος του Κόμματος, Σοφοκλής Χατζηγιάννης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ