ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Γιορτή αποκριάτικων παραδόσεων

Αποκριάτικα έθιμα από το Σοχό Θεσσαλονίκης
Αποκριάτικα έθιμα από το Σοχό Θεσσαλονίκης
Το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και οι «Φίλοι του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης» οργανώνουν για όγδοη συνεχή χρονιά την αποκριάτικη γιορτή τους, τη δεύτερη Κυριακή της Αποκριάς, στις 23/2.

Η γιορτή επικεντρώνεται στην Ερμού και Βουλής, στην Πλατεία Φιλομούσου και στην Κυδαθηναίων. Από τις 11 το πρωί έως τις 3 το απόγευμα, ομάδες μεταμφιεσμένων από τη νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα θα αναπαραστήσουν στους δρόμους της Πλάκας δρώμενα της ελληνικής αποκριάς.

Στη γιορτή συμμετέχουν: Ο Σύλλογος Μεσοτοπιτών Λέσβου «Η Αναγέννηση» με τους «Γλεντιστάδες» και «Κουδουνάτους», ο Σύλλογος Σκυριανών με τους «Γέρους» και τις «Κορέλες», «Καρναβάλια» από τον Σοχό Θεσσαλονίκης, ο Μορφωτικός Σύλλογος Τυρνάβου παρουσιάζει το «Μπουρανί», ο Εκπαιδευτικός Μορφωτικός και Αθλητικός Σύλλογος «Ο Μέγας Αλέξανδρος» από τη Λευκοπηγή Κοζάνης παρουσιάζει τα «έθιμα του Χάσκα και του Φανού», ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Ομιλος Θυμιανών Χίου παρουσιάζει το «Ταλίμι - Μόστρα», το Πολιτιστικό Σωματείο «Υακίνθη» Ζακύνθου παρουσιάζει την Ομιλία «Ο Πραματευτής» και λαϊκούς ζακυνθινούς χορούς, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γεργιανών Ηρακλείου Κρήτης παρουσιάζει τον «Αποχαιρετισμό της Αποκριάς», με το «Γάμο», τα «Μουντζουρώματα» και τον «Αρκουδίστικο Χορό», ο Σύλλογος Νεδουσαίων Καλαμάτας παρουσιάζει δρώμενα με «τραγόμορφους μεταμφιεσμένους», το Κέντρο Ελληνικού Χορού και Λαϊκού Πολιτισμού, σε συνεργασία με τη χορωδία του Δήμου Π. Φαλήρου και τον Ηπειρωτικό Σύνδεσμο Πειραιά, παρουσιάζει χορευτικά δρώμενα της Θεσσαλίας και της Ηπείρου, ο Ομιλος Ελληνικών Χορών Δήμου Μοσχάτου παρουσιάζει το «Γαϊτανάκι», ο Δημήτρης Κώτσικας με τα χάλκινα πνευστά Κοζάνης παίζει παραδοσιακή μουσική.

  • «Μια φορά κι έναν καιρό οι στάμνες μεταμφιέστηκαν» είναι ο τίτλος του αποκριάτικου εκπαιδευτικού προγράμματος που θα πραγματοποιηθεί στις 23/2 (11 π.μ.) στο Μουσείο Νεότερης Κεραμικής (Μελιδώνη 4-6, Κεραμεικός). Τα παιδιά, 6-12 ετών, θα αντλήσουν πληροφορίες για την ιστορία και την κατασκευή της στάμνας, θα χρησιμοποιήσουν μικρά σταμνάκια για να φτιάξουν τη δική τους πήλινη κούκλα, να τη ζωγραφίσουν όπως θέλουν και να πλάσουν τη δική τους ιστορία. Πληροφορίες- δηλώσεις συμμετοχής: 210- 3318.491-2. Τιμή συμμετοχής 8 ευρώ.
  • Ολοήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Αφιέρωμα στις Απόκριες» διοργανώνει στις 23/2 (10 π.μ. - 6 μ.μ.) το Παιδικό Μουσείο. Πρόκειται για σπονδυλωτό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει πολλαπλές εκπαιδευτικές δραστηριότητες που θα διεξαχθούν ταυτόχρονα σε όλα τα εκθέματα του Παιδικού Μουσείου. Από τις δραστηριότητες σημειώνουμε: Βενετσιάνικες μάσκες, αποκριάτικη συνταγή, αποκριάτικες γιρλάντες, μάσκα από παπούτσια κ.ά.
Διπλά εγκαίνια

Εργο της Λ. Μπακογιάννη
Εργο της Λ. Μπακογιάννη
Εγκαινιάζεται στις 14 Μάρτη στην αίθουσα τέχνης «Αστρολάβος - artlife» (Ηροδότου 11), έκθεση γλυπτικής - κεραμικής της Λίλης Μπακογιάννη με τίτλο «Ταυτότητες». Η νέα αυτή ενότητα, αποτελεί τη συνέχεια της εικαστικής έρευνάς της, που προσεγγίζει το ένδυμα μέσα στο χρόνο, σαν έννοια περισσότερο και λιγότερο σαν αντικείμενο.

Οπως σημειώνεται στον κατάλογο «Ιστορικά, οι εθνικές και πολιτιστικές διαφορές των ανθρώπων, εκφράζονται και μέσω των ενδυμάτων τους, άλλοτε τρυφερά και άλλοτε σκληρά από τη στιγμή που αυτό μεταπλάθεται σε "ταυτότητα". Με μεικτή τεχνική, η Λ. Μπακογιάννη εκφράζει γυναικείους χαρακτήρες, τοποθετημένους σε διαφορετικούς χρόνους που αναφέρονται ηλικιακά στη γυναίκα και το κορίτσι. Μέσα από τις παραθέσεις των ενδυμάτων και των στοιχείων τους γίνονται έντονα, το περιστόλιστο των κοριτσίστικων ρούχων, που παραπέμπει στη χαριτωμένη πληθωρικότητα της παιδικής ηλικίας και το πομπώδες των γυναικείων ενδυμάτων, που αντικατοπτρίζει τη ματαιοδοξία της ανθρώπινης φύσης». Συνδυάζοντας διάφορα υλικά με τις πλασμένες κεραμικές φόρμες, η Λ. Μπακογιάννη δημιουργεί φιγούρες που αποδεικνύουν τη δυνατότητα της καλλιτεχνικής κεραμικής να σταθεί επάξια δίπλα στη γλυπτική.

Την ίδια μέρα, στον ίδιο χώρο, εγκαινιάζεται έκθεση λιθογραφιών του Ελβετού καλλιτέχνη Χ. Χιντερέιτερ. Ο καλλιτέχνης θεωρείται από τους πρωτοπόρους εικαστικούς στη χρήση μαθηματικών θεωριών και έχει χαρακτηριστεί «πατέρας της κομπιούτερ αρτ». Οι λιθογραφίες που περιλαμβάνονται στην έκθεση αποτελούν δείγματα τόσο του ύφους της δουλιάς του όσο και της ποιότητας της χαρακτικής του ικανότητας. Και οι δύο εκθέσεις θα διαρκέσουν έως τις 5 Απρίλη.

Αργότερα το «Παζάρι Βιβλίου»

Για τις 25/2 μετατίθεται η έναρξη του «Παζαριού Βιβλίου» στην πλατεία Κλαυθμώνος, αντί για τις 20/2, όπως ανακοίνωσε ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου. Ο λόγος της αναβολής είναι... «οι συμπαθείς Κούρδοι», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι οποίοι έχουν στήσει σκηνές στην πλατεία, στο πλαίσιο καμπάνιας για την υλική υποστήριξη του κουρδικού λαού. Σύμφωνα, με τον Σύνδεσμο, οι Κούρδοι «χρειάζονται λίγο χρόνο, μέχρι να βρουν ένα νέο στέκι».

Δεν ξέρουμε αν ο Σύνδεσμος συνεννοήθηκε με το Δήμο Αθηναίων για να βοηθήσει τους Κούρδους να βρουν «νέο στέκι». Οι πέντε μέρες, πάντως, δεν αρκούν για να βρεθεί ανάλογο κεντρικό σημείο της πόλης για την καμπάνια των Κούρδων, αφού το ζητούμενο είναι η οικονομική ενίσχυση του αγώνα του λαού τους και όχι ένα «στέκι». Η μετάθεση του «Παζαριού» για περισσότερες μέρες δε θα έβλαπτε κανέναν. Αλλωστε, οι βιβλιόφιλοι είναι συνήθως ευαίσθητοι σε θέματα αλληλεγγύης και δε θα παραπονεθούν.

Βρετανική η «Αρκτος»

Η βρετανική ταινία «In this World» του Μάικλ Γουίντερμποτομ, που αφηγείται την ιστορία δύο Αφγανών προσφύγων, κέρδισε τη «Χρυσή Αρκτο» της 53ης Μπερλινάλε, ενώ οι τρεις πρωταγωνίστριες της ταινίας «Οι Ωρες» (του, επίσης, Βρετανού Στίβεν Ντάλντρι) Μέριλ Στριπ, Τζουλιάν Μουρ και Νικόλ Κίντμαν, δόθηκε το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας. Η ταινία αφηγείται την ιστορία τριών γυναικών, με βάση την ιστορία της Βιρτζίνια Γουλφ.

Ο Μάικλ Γουίντερμποτομ ακολουθεί με την κάμερά του τα βήματα δύο Αφγανών που αναζητούν μια καλύτερη ζωή στη Δύση. Ο σκηνοθέτης, εξηγώντας γιατί ασχολήθηκε με το θέμα αυτό, δήλωσε πως ένας λόγος είναι η αυξανόμενη εχθρότητα των κοινωνιών απέναντι στους μετανάστες.

Το βραβείο της καλύτερης ανδρικής ερμηνείας δόθηκε στον Σαμ Ρόκγουελ για την ερμηνεία του στην ταινία «Εξομολογήσεις ενός επικίνδυνου μυαλού», στην πρώτη σκηνοθετική απόπειρα του Τζορτζ Κλούνι.

Την «Αργυρή Αρκτο» απέσπασε η ταινία «Adaptation» του Σπάικ Τζόνζι με πρωταγωνιστές τον Νίκολας Κέιτζ και την Μέριλ Στριπ. Το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας κέρδισε ο Γάλλος Πατρίς Σερό για την ταινία «Ο αδερφός του».

Τίμησαν το «Παρασκήνιο»

Την ομάδα «Cinetic», που δημιούργησε τη γνωστή εκπομπή «Παρασκήνιο» τίμησε η Πανελλήνια Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου, στην έναρξη του 16ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Κινηματογράφος και Πραγματικότητα», που διοργάνωσαν το Γαλλικό Ινστιτούτο και η ΓΓ Λαϊκής Επιμόρφωσης.

Μέσω της τηλεοπτικής αυτής εκπομπής, η ομάδα δημιούργησε ντοκιμαντέρ με πολιτιστικό περιεχόμενο, κοινωνική ευαισθησία και κινηματογραφικό τρόπο. Από το «Παρασκήνιο» πέρασαν σημαντικά ονόματα του ελληνικού κινηματογράφου: Κώστας Σφήκας, Σταύρος Τορνές, Δήμος Θέος, κ.ά.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της ΠΕΚΚ, η εκπομπή «δε λειτούργησε μόνο σαν μια σειρά ντοκιμαντέρ υψηλής ποιότητας», αλλά «ήταν και είναι μια "σχολή", στην οποία πήραν το βάπτισμα του πυρός πολλοί νέοι σκηνοθέτες και σήμερα συνεχίζουν να δουλεύουν νέοι σκηνοθέτες, δίπλα στους Λάκη Παπαστάθη και Τάκη Χατζόπουλο, οι οποίοι είναι οι ψυχές της ομάδας».

Βραδιά παραμυθιού η αποψινή (8 μ.μ.) στο «Εργαστήρι Μαιρηβή» (Δεληγιώργη 33, Κεραμεικός). Οι φίλοι των μύθων και των παραμυθιών μπορούν να ακούσουν και να διηγηθούν ιστορίες, με αφορμή το ετήσιο εργαστήρι προφορικής αφήγησης και μυθοπλασίας από τον Στέλιο Πελασγό.

  • Μικρασιάτικα τραγούδια του γλεντιού παρουσιάζει με το σαντούρι και την παρέα του ο Μάριος Παπαδέας, σήμερα στο «Μαραμπού» (Πανόρμου 113, 210.6910.797). Στον ίδιο χώρο, αύριο ο Νίκος και η Γιασεμή Σαραγούδα με το συγκρότημά τους παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα με σμυρναίικα και παραδοσιακά τραγούδια.

Ημερίδα με τίτλο «Αρχιτεκτονική: Είδωλα και προσωπεία. Προοπτικές, προσεγγίσεις και συζήτηση για την προβολή της σύγχρονης αρχιτεκτονικής», διοργανώνει το περιοδικό «Αρχιτέκτονες» του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών - Πανελλήνια Ενωση Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ - ΠΕΑ), στις 20/2, 6.30 μμ, στο Βυζαντινό Μουσείο Αθήνας. Σκοπός της ημερίδας είναι να διερευνήσει τις μεθόδους, τα μέσα και τους φορείς προβολής της αρχιτεκτονικής, «αξιολογώντας ταυτόχρονα τι είναι αυτό που τελικά προάγεται σαν αρχιτεκτονική». Η ημερίδα τελεί υπό την αιγίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και του Δικτύου Αρχιτεκτονικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ