Τρίτη 18 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Γιορτή αποκριάτικων παραδόσεων

Αποκριάτικα έθιμα από το Σοχό Θεσσαλονίκης
Αποκριάτικα έθιμα από το Σοχό Θεσσαλονίκης
Το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και οι «Φίλοι του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης» οργανώνουν για όγδοη συνεχή χρονιά την αποκριάτικη γιορτή τους, τη δεύτερη Κυριακή της Αποκριάς, στις 23/2.

Η γιορτή επικεντρώνεται στην Ερμού και Βουλής, στην Πλατεία Φιλομούσου και στην Κυδαθηναίων. Από τις 11 το πρωί έως τις 3 το απόγευμα, ομάδες μεταμφιεσμένων από τη νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα θα αναπαραστήσουν στους δρόμους της Πλάκας δρώμενα της ελληνικής αποκριάς.

Στη γιορτή συμμετέχουν: Ο Σύλλογος Μεσοτοπιτών Λέσβου «Η Αναγέννηση» με τους «Γλεντιστάδες» και «Κουδουνάτους», ο Σύλλογος Σκυριανών με τους «Γέρους» και τις «Κορέλες», «Καρναβάλια» από τον Σοχό Θεσσαλονίκης, ο Μορφωτικός Σύλλογος Τυρνάβου παρουσιάζει το «Μπουρανί», ο Εκπαιδευτικός Μορφωτικός και Αθλητικός Σύλλογος «Ο Μέγας Αλέξανδρος» από τη Λευκοπηγή Κοζάνης παρουσιάζει τα «έθιμα του Χάσκα και του Φανού», ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Ομιλος Θυμιανών Χίου παρουσιάζει το «Ταλίμι - Μόστρα», το Πολιτιστικό Σωματείο «Υακίνθη» Ζακύνθου παρουσιάζει την Ομιλία «Ο Πραματευτής» και λαϊκούς ζακυνθινούς χορούς, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γεργιανών Ηρακλείου Κρήτης παρουσιάζει τον «Αποχαιρετισμό της Αποκριάς», με το «Γάμο», τα «Μουντζουρώματα» και τον «Αρκουδίστικο Χορό», ο Σύλλογος Νεδουσαίων Καλαμάτας παρουσιάζει δρώμενα με «τραγόμορφους μεταμφιεσμένους», το Κέντρο Ελληνικού Χορού και Λαϊκού Πολιτισμού, σε συνεργασία με τη χορωδία του Δήμου Π. Φαλήρου και τον Ηπειρωτικό Σύνδεσμο Πειραιά, παρουσιάζει χορευτικά δρώμενα της Θεσσαλίας και της Ηπείρου, ο Ομιλος Ελληνικών Χορών Δήμου Μοσχάτου παρουσιάζει το «Γαϊτανάκι», ο Δημήτρης Κώτσικας με τα χάλκινα πνευστά Κοζάνης παίζει παραδοσιακή μουσική.

  • «Μια φορά κι έναν καιρό οι στάμνες μεταμφιέστηκαν» είναι ο τίτλος του αποκριάτικου εκπαιδευτικού προγράμματος που θα πραγματοποιηθεί στις 23/2 (11 π.μ.) στο Μουσείο Νεότερης Κεραμικής (Μελιδώνη 4-6, Κεραμεικός). Τα παιδιά, 6-12 ετών, θα αντλήσουν πληροφορίες για την ιστορία και την κατασκευή της στάμνας, θα χρησιμοποιήσουν μικρά σταμνάκια για να φτιάξουν τη δική τους πήλινη κούκλα, να τη ζωγραφίσουν όπως θέλουν και να πλάσουν τη δική τους ιστορία. Πληροφορίες- δηλώσεις συμμετοχής: 210- 3318.491-2. Τιμή συμμετοχής 8 ευρώ.
  • Ολοήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Αφιέρωμα στις Απόκριες» διοργανώνει στις 23/2 (10 π.μ. - 6 μ.μ.) το Παιδικό Μουσείο. Πρόκειται για σπονδυλωτό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει πολλαπλές εκπαιδευτικές δραστηριότητες που θα διεξαχθούν ταυτόχρονα σε όλα τα εκθέματα του Παιδικού Μουσείου. Από τις δραστηριότητες σημειώνουμε: Βενετσιάνικες μάσκες, αποκριάτικη συνταγή, αποκριάτικες γιρλάντες, μάσκα από παπούτσια κ.ά.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ