ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η «μεγάλη Ευρώπη» των μονοπωλίων

Συναντήσεις με τους ομολόγους του της Τουρκίας και της ΠΓΔΜ είχε χτες ο υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος, στο Στρασβούργο όπου βρίσκεται, για τη διάσκεψη των υπουργών Πολιτισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στις συναντήσεις αυτές, ο Ελληνας υπουργός προσπάθησε να αποενοχοποιήσει την Ευρωπαϊκή Ενωση και για την επιβολή στους λαούς της Ευρώπης ενός πολιτιστικού μοντέλου για την ιδεολογική χειραγώγησή τους προς χάριν των κερδών των μονοπωλίων στον τομέα του πολιτισμού και για την ενεργό συμμετοχή της στο ιμπεριαλιστικό μοίρασμα των Βαλκανίων. Σε δηλώσεις του, ο Ε. Βενιζέλος είπε ότι, παρά τη διεύρυνση της ΕΕ, «το Συμβούλιο της Ευρώπης εξακολουθεί να παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, γιατί στους κόλπους του συγκεντρώνει τη μεγάλη Ευρώπη και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο ιδίως σε θέματα πολιτισμού, δημοκρατικών θεσμών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Δήλωση που «μεταφράζεται» ως χρησιμοποίηση του Συμβουλίου για την επέκταση της πολιτικής της ΕΕ και στα μη μέλη της.

Επαναλαμβάνοντας τη, συνειδητά, ανιστόρητη διαπίστωση ότι ο πολιτισμός λειτουργεί ως αιτία πολέμου και όχι ως αφορμή, ο υπουργός είπε πως είναι «πολύ σημαντικό» να συζητούν μεταξύ τους οι υπουργοί Πολιτισμού «για την πολιτιστική πολυμορφία και για την αποφυγή των συγκρούσεων, γιατί ο πολιτισμός, πολύ συχνά, ενώ πιστεύουμε ότι λειτουργεί ως γέφυρα ειρήνης, λειτουργεί ως αιτία πολέμου και άλλων συγκρούσεων». Πρόσθεσε, ότι με τον Τούρκο ομόλογό του αποφάσισαν να πάρουν μία σειρά πρωτοβουλιών «σε όλους τους τομείς», ενώ προγραμματίζεται συνάντηση στις 15/3 στην Κωνσταντινούπολη για θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς και σύγχρονου πολιτισμού.

Το καθεστώς της Τουρκίας, πάντως, «αγκαλιάζεται» και από το Συμβούλιο της Ευρώπης ποικιλοτρόπως, ακόμη και στις λεπτομέρειες: Στη συνεδρίαση για την Πολιτιστική Πολυμορφία, για την οποία βασικός εισηγητής ήταν ο Ε. Βενιζέλος, προήδρευσε ο Τούρκος συνάδελφός του.

Εντυπωσιακή αρχαία ταφή

Τετράτροχες άμαξες με τους σκελετούς των αλόγων τους και με πλούσια διακόσμηση, οι οποίες χρονολογούνται στον 10 αι. μ.Χ. αποκάλυψε η σωστική ανασκαφή της ΙΘ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κομοτηνής σε ταφικό τύμβο του χωριού Μικρή Δοξιπάρα, του Δήμου Κυπρίνου.

Η έρευνα αποκάλυψε έναν από τους μεγαλύτερους τύμβους του βόρειου Εβρου, με διάμετρο 55 - 60μ. και ύψος περίπου 6-7 μ. Το μνημείο υπέστη διάφορες παράνομες επεμβάσεις, ενώ ο κίνδυνος καταστροφής αρχαιοτήτων ήταν μεγάλος, λόγω της μηχανικής καλλιέργειας του αγρού. Ηδη υπάρχουν πολυάριθμα θραύσματα από μαρμάρινα ανάγλυφα και αρχιτεκτονικά μέλη δίπλα στον τύμβο, γεγονός που οδήγησε αρχικά στην υπόθεση ότι υπήρχε κτιστός τάφος ή μαρμάρινη σαρκοφάγος. Η έρευνα με γεωραντάρ από το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών Κρήτης δε βρήκε κάτι σχετικό.

Ωστόσο, αποκαλύφθηκαν τετράτροχες άμαξες μαζί με τους σκελετούς των αλόγων, ενώ σε μία υπάρχει και ο σκελετός ενός σκύλου. Η μεταλλική διακόσμηση στις καρότσες και στους ζυγούς είναι εντυπωσιακή. Τα μεταλλικά στοιχεία στη μία άμαξα διατηρούνται σε άριστη κατάσταση, ενώ στην άλλη σώζονται ίχνη του ξύλινου σκελετού της καρότσας και των ακτινωτών τροχών. Εντοπίστηκε ακόμη μία άμαξα με επαργυρωμένα χάλκινα διακοσμητικά στοιχεία στο ζυγό της, αλλά δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί. Πιθανολογείται ότι οι άμαξες μετέφεραν τους νεκρούς για να ακολουθήσει το κάψιμό τους. Τα ευρήματα χαρακτηρίστηκαν ως «ιδιαίτερα σημαντικά και μοναδικά για τον ελλαδικό χώρο», αφού, παρόμοιες άμαξες έχουν βρεθεί σε τύμβους της Βουλγαρίας.

Επίσης, βρέθηκαν ίχνη αποτέφρωσης νεκρών στο κέντρο του τύμβου και συνοδευτικά νεκρικά αντικείμενα όπως χάλκινα και γυάλινα αγγεία, χάλκινος λυχνοστάτης και λυχνάρι, δύο σκουλαρίκια, ένα χρυσό και ένα ασημένιο, πολλά γυάλινα και πήλινα μυροδοχεία διάφορων σχημάτων και μεγεθών, μαρμάρινο ιγδίο με δύο γουδοχέρια σε σχήμα δαχτύλου, χρυσά και γυάλινα κοσμήματα, ξύλινα κιβωτίδια με χάλκινες λαβές, κλειδαριές και αλυσίδες και δύο μεγάλα εντυπωσιακά χάλκινα αγγεία. Ο τύμβος ανήκει μάλλον σε πλούσια οικογένεια, αφού σκέπαζε περισσότερους από έναν νεκρούς. Οι έρευνες συνεχίζονται.

Παγκόσμια αντιπολεμική «Λυσιστράτη»

Το «Σχέδιο Λυσιστράτη» είναι μια κραυγή ενάντια στον πόλεμο κατά του Ιράκ, που οργανώνουν άνθρωποι του θεάτρου σε όλον τον κόσμο, με θέμα την αντιπολεμική «Λυσιστράτη». Στο σχέδιο, συμμετέχουν θέατρα από 368 πόλεις σε 31 χώρες. Στις 3 Μαρτίου αυτά τα θέατρα θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με τον τρόπο που ξέρουν. Στόχος τους είναι να ακουστεί μια δυνατή φωνή διαμαρτυρίας και να συγκεντρωθούν χρήματα για την ενίσχυση των ανθρωπιστικών οργανώσεων, που συντρέχουν το δοκιμαζόμενο ιρακινό λαό.

«Lysistrata Project», ονομάστηκε η αντιπολεμική εκδήλωση, που οργανώνει η ένωση «Theater against the war», με έδρα τη Ν. Υόρκη. Δεν είναι η πρώτη φορά που η αριστοφανική κωμωδία εμπνέει μια αντιπολεμική εκδήλωση στην Αμερική. Στη δημιουργία του «Lysistrata Project», πρωτοστάτησε η θεατρική συγγραφέας Κάθριν Μπλουμ.

Η Αννα Φόνσου αποδέχτηκε την πρόταση να εμψυχώσει την εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 3 Μαρτίου, στο πρώην Βασιλικό Θέατρο. Το ΚΘΒΕ καλεί όλους τους ανθρώπους του θεάτρου, αλλά και της Θεσσαλονίκης, να προτείνουν σύντομα δρώμενα για την εκδήλωση αυτή, που να στρέφονται κατά προτίμηση γύρω από τη Λυσιστράτη. Οι προτάσεις μπορούν να κατατίθενται στο ΚΘΒΕ, το συντομότερο, ώστε να καταλήξουν στη διοργάνωση μιας δυναμικής εκδήλωσης.

Το πανό του ΠΑΜΕ δεσπόζει στην Ακρόπολη, ακριβώς πάνω από τον αρχαιολογικό χώρο του Μακρυγιάννη που καταστρέφεται για την κατασκευή του Νέου Μουσείου Ακρόπολης. «ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ = ΠΟΛΕΜΟΣ = ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ, ΠΑΛΕΨΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ» γράφει το πανό. Δεδομένου ότι η ειρήνη είναι προϋπόθεση για τον πολιτισμό και δεδομένης της απαράδεκτης, τουλάχιστον, στάσης της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία δίνει για μια ακόμη φορά «γην και ύδωρ» στους ιμπεριαλιστές για να προχωρήσουν στη νέα σφαγή τους, το σύνθημα υπενθυμίζει ότι η στάση αυτής της κυβέρνησης δε θα μπορούσε να είναι διαφορετική και στο θέμα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ελπίζουμε ότι οι εμπλεκόμενοι με το θέμα του Μακρυγιάννη κρατικοί φορείς δε γύρισαν το βλέμμα τους από το πανό.

«Χειμωνιάτικο ταξίδι»

Η νέα παραγωγή του Χοροθεάτρου του ΚΘΒΕ με τίτλο «Χειμωνιάτικο ταξίδι», ξεκίνησε τις παραστάσεις του μετατρέποντας το Βασιλικό Θέατρο σ' ένα ζωντανό μουσείο σύγχρονης τέχνης, όπου ανθρώπινα σώματα, μνήμες και ιδέες γίνονται εικόνες, εγκαταστάσεις και δράσεις. Δύο αεροσυνοδοί συνοδεύουν τους θεατές σε αναπάντεχους χώρους του θεάτρου, όπου οι χορευτές δημιουργούν τις εικόνες ενός ταξιδιού μες το χειμώνα, συμπαρασύροντάς τους έτσι σ' ένα ταξίδι μέσα στο λαβύρινθο του θεάτρου.

Το έργο παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου και μουσική των Φ. Σούμπερτ, Ρ. Γουίλιαμς. Χορεύουν: Αμάλια Μπένετ, Γιάννης Μάρτος, Δήμητρα Χαραλάμπους, Ελενα Τοπαλίδου, Ηλίας Τσάκωνας, Κωνσταντίνος Ρήγος, Μαρλέν Βερσιούρεν, Παναγιώτης Κοντονής, Πένη Χριστοπούλου, Ρούλα Κουτρουμπέλη, Σπύρος Μπερτσάτος, Ολιβερ Χάρτμαν, Βάλεν Ροκαμόρα Ι. Τόρα.

Το χρυσό μετάλλιο των «Αμφικτιόνων» θα απονείμει ο Δήμος Δελφών στους ηθοποιούς Αννα Συνοδινού, Ασπασία Παπαθανασίου και Θύμιο Καρακατσάνη, καθώς και στους συντελεστές του Γ' Προγράμματος της ΕΡΑ, στις 22/2, για τη μακρόχρονη πολιτιστική προσφορά τους. Η απονομή θα γίνει στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ