ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Φλεβάρη 2003
Σελ. /32
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πιο πλατιά ενημέρωση από το «Ρ»

Με έντονη ευχαρίστηση παρακολουθώ την καθημερινή ενημέρωση που μας δίνει ο «Ρ» για τη γιγάντια προσπάθεια της Βενεζουέλας να κρατηθεί απέναντι στη λυσσαλέα επίθεση της αντίδρασης, ντόπιας και ξένης. Επίσης, μας δίνει αρκετές ενημερωτικές ειδήσεις για ό,τι γίνεται στην Αργεντινή όπου το καζάνι βράζει, την Κολομβία που γειτονεύει με τη Βενεζουέλα και τη Βραζιλία, της οποίας η νέα φιλολαϊκή κυβέρνηση σαν μια από τις πρώτες ενέργειές της επέλεξε το τάισμα των πεινασμένων με καθημερινό φαγητό και, ταυτόχρονα, την ίδρυση σχολείων για το 80% των αγράμματων και αναλφάβητων.

Αυτό το τελευταίο μου θυμίζει την περίπτωση που ο μεγάλος Λένιν, μόλις στάθηκε στα πόδια του το σοβιετικό κράτος, κάλεσε τον αστό διανοούμενο Λουνατσάρσκι για να του δώσει το υπουργείο Παιδείας με κύρια προσπάθεια τη μόρφωση των αναλφάβητων. Τότε ένα μικρό ποσοστό κάλυπταν οι μορφωμένοι στην τσαρική χώρα απάντων των Ρωσιών.

Ακόμη, θα ήθελα να αναφέρω κάτι σχετικό από τα νεότερα χρόνια. Ως γνωστόν, όταν έληξε ο Εμφύλιος στη χώρα μας, η αντιστασιακή κουνιάδα μου, φευγάτη με όλη την οικογένειά της, από το χωριό Φούστανη της Αριδέας βρέθηκε στη σοσιαλιστική Τσεχοσλοβακία. Στο πρώτο της γράμμα που πήραμε υπέγραφε: Σοφία Παπαγγέλου και με την υποσημείωση: «Εδώ στη σοσιαλιστική χώρα έμαθα να γράφω και να διαβάζω... Οι μορφωμένοι συναγωνιστές μπαίνουν στα πανεπιστήμια. Δηλαδή, η μόρφωση των λαών που είναι ο φόβος και ο τρόμος του καπιταλισμού, αποτελεί την πρώτη μέριμνα στο σοσιαλισμό, όπου Γης».

Στο σημείο αυτό, θα συνιστούσα στο «Ρ» να προβάλλει θέματα και να μας ενημερώνει περισσότερο για τη Β. Κορέα που κι αυτή βρίσκεται στο στόχαστρο των ΗΠΑ. Αλλά και για τη γιγάντια Κίνα, όπου, καθώς ο καπιταλισμός σπεύδει να επωφεληθεί με πλήθος πολυεθνικών που επενδύουν εκεί, υπάρχουν πολλά ερωτηματικά στον κόσμο, τι γίνεται εκεί. Επίσης, τα ερωτηματικά περιλαμβάνουν και το Βιετνάμ που οι Αμερικανοί το πέρασαν «διά πυρός και σιδήρου», σε ποιο στάδιο ανόρθωσης βρίσκεται;

Αλλη χώρα που είναι ξεχασμένη πια, είναι η Αγγόλα (πρώην αποικία της Πορτογαλίας στην Αφρική) που απελευθερώθηκε μετά την εξόντωση του δικτάτορα Σαλαζάρ, ιδρύοντας Λαϊκή Δημοκρατία. Και εκεί, οι ΗΠΑ, παντού παρούσες, προκάλεσαν εμφύλιο με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και αφανισμό της οικονομίας. Τι νεότερα έχουμε μετά το θάνατο του αρχηγού της αντίδρασης;

Τελειώνοντας, θα αναφέρω την περίπτωση της Μολδαβίας (είναι μεταξύ Ουκρανίας και Ρουμανίας) που την κυβερνά το ΚΚ της χώρας και για το Κογκό με τη Λαϊκή Δημοκρατία και το ξεχασμένο Πολισάριο της Σαχάρας που την απελευθέρωσή του πρόσφατα καταπολεμά το Μαρόκο. Και γι' αυτές τις χώρες ο «Ρ» πρέπει να επιδιώκει να αναζητά ειδήσεις, για να είναι η εφημερίδα πάντα στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης και διαφώτισης, όπως τονίστηκε στο κόψιμο της πίτας του «Ριζοσπάστη».

ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΑΣΤΡΙΝΟΣ

Πειραιάς

Ευτελίζουν τον ΟΗΕ

Το σκίτσο μάς έστειλε ο αναγνώστης μας Σ. Βαρελάς
Το σκίτσο μάς έστειλε ο αναγνώστης μας Σ. Βαρελάς
H συμφωνία της Ζυρίχης για το Κυπριακό, που ήταν «η ευτυχέστερη μέρα», όπως δήλωνε ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας (Κ. Καραμανλής), έβαλε τα θεμέλια της κακοδαιμονίας του Κυπριακού. Και η ΑμερικανοΝΑΤΟϊκή στρατηγική της διχοτόμησης διαιωνίζει το πρόβλημα. Κι όμως, με δεδομένη τη σύνδεση του ΟΗΕ, από την ίδρυσή του και λόγω της συμμετοχής του Σοσιαλισμού, έστω και ως δυναμική μειοψηφία στην αντιπροσώπευσή του, θα μπορούσε να είναι διαφορετική η εξέλιξη. Σ' αυτήν την ασφαλιστική δικλείδα θα μπορούσαν να στηρίξουν τις ελπίδες τους όχι μόνον οι χώρες - μέλη, ανάμεσά τους και η Κύπρος, αλλά και όλες οι χώρες και λαοί του κόσμου. Τις ελπίδες για την εξάλειψη του πολέμου, των όπλων μαζικής καταστροφής, της αποικιοκρατίας, των φυλετικών διακρίσεων, την κατοχύρωση της ειρήνης, της ελευθερίας, της δικαιοσύνης στις διακρατικές σχέσεις, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της εθνικής ανεξαρτησίας και ακεραιότητας κάθε χώρας.

Ομως, μετά τις γνωστές ανατροπές στις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού, κλονίστηκαν και οι ελπίδες των λαών, καθώς βλέπουν αυτές τις χώρες, με την καπιταλιστική παλινόρθωση, να υποτάσσονται στην πολεμοχαρή κυβέρνηση των ΗΠΑ. Και, από την άλλη, ενώ το Σύμφωνο Βαρσοβίας διαλύθηκε, ο ΝΑΤΟϊκός συνασπισμός, με πρόσχημα την τρομοκρατία, με τα καινούρια δόγματά του εντείνει τη δράση του σε βάρος των λαών.

Τώρα, αφού βομβάρδισαν τη Γιουγκοσλαβία και το Αφγανιστάν, το Ιράκ προορίζεται σαν το επόμενο θύμα των ΑμερικανοΝΑΤΟϊκών. Παρά και κόντρα στο διεθνές δίκαιο, ο πλανητάρχης Μπους, απλώς, προσπαθεί να δικαιολογήσει την προαποφασισμένη επέμβασή τους κατά του λαού του Ιράκ. Ετσι ο Πάουελ προειδοποιεί τελεσιγραφικά τη Βαγδάτη να δεχτεί το «ξεβράκωμά της» (ουσιαστικά να παραδοθεί αμαχητί..) για να γλιτώσει τον πόλεμο. Και από την άλλη, προειδοποιεί το Συμβούλιο Ασφαλείας, πως, τυχόν, απόφασή του να δικαιώσει κάποιο αίτημα της Βαγδάτης θα σημαίνει χάσιμο του κύρους του ΟΗΕ. Δηλαδή, όταν οι αποφάσεις του ΣΑ ευθυγραμμίζονται απόλυτα με την πολιτική των ΗΠΑ, μόνον τότε, έχει κύρος ο οργανισμός!

Η πραγματικότητα είναι πως ο τρομοκράτης Μπους (ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός) θέλει να κατακτήσει το Ιράκ, για να αποκτήσει βάσεις και να «βάλει στο χέρι» τα πετρέλαιά του. Και είναι τεράστιες οι ευθύνες των κυβερνήσεων που συμμετέχουν στον ΟΗΕ, να εμποδίσουν τον πόλεμο αν θέλουν να έχει κάποιο κύρος ο (αναξιόπιστος πια) ΟΗΕ και να παίζει κάποιο θετικό ρόλο. Αυτό έως ότου πάρουν στα χέρια τους οι λαοί την υπόθεση και να επιβάλουν και στις κυβερνήσεις τους και διεθνώς την ειρήνη και τη διεθνή δικαιοσύνη.

Μανούσος ΑΕΡΑΚΗΣ

ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Αγαπητέ «Ρ»

Οι υπεύθυνοι

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΡΥΩΝΗ. Σαν απλός πολίτης και όσον αφορά την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που συνυπέγραψε την επέμβαση των ΑμερικανοΝΑΤΟικών και Ευρωπαίων για το αιματοκύλισμα του σερβικού λαού με τις βόμβες τους, έχω να πω τούτο σ' αυτούς από τον απλό κόσμο που τους ξαναψηφίζουν: Ανεξάρτητα σε ποιο κομματικό χώρο είναι, ΝΑΤΟ, Αμερικανοί και οι άλλοι είναι συνένοχοι στα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού (και άρα δεν πρέπει να τους στηρίζουν). Οι οπαδοί και φίλοι του ΚΚΕ, που πιστεύουμε ειλικρινά στο σοσιαλισμό, διαχωρίζουμε τη θέση μας. Θέλουμε όλοι οι λαοί να ζούνε ειρηνικά χωρίς πολέμους και τα προβλήματα να λύνονται ειρηνικά και με διάλογο κι όχι με βόμβες. Αυτά μας δίδαξε και ο σύντροφος Τσε Γκεβάρα, που έδωσε και τη ζωή του στον αγώνα για το σοσιαλισμό και την ανεξαρτησία των λαών από τον ιμπεριαλισμό.

Αντισταθείτε

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΛΜΠΑΣΗΣ. Η ιμπεριαλιστική παγκοσμιοποίηση μας δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο και τα σχέδιά τους με τον πόλεμο που ετοιμάζει κατά του Ιράκ αποκαλύπτονται. Και επειδή ο ελληνικός λαός έχει δοκιμάσει στο πετσί και την ψυχή του τη φρίκη του πολέμου, αλλά και τη δύναμη και τον ηρωισμό στην αντιμετώπισή του, όλα αυτά με οδήγησαν να γράψω το στιχούργημά μου «Τα τύμπανα του πολέμου», απόσπασμα του οποίου σας στέλνω:

... Ο ήλιος μέσ' τα σύννεφα άκουγε πικραμένος,/ σκέφτηκε, ξανασκέφτηκε και είπε οργισμένος:/ Λαοί τι περιμένετε, τι θέλετε να δείτε;/ Στων ισχυρών τη θέληση πρέπει ν' αντισταθείτε,/ προτού μέσα στα χέρια σας πεθάνει η ειρήνη./ Αγωνιστείτε πριν αυτός ο πόλεμος ξεσπάσει,/ η παγκοσμιοποίηση δεν πρέπει να περάσει./ Αν θέλετε η Ανοιξη πάλι να ξανανθίσει/ κι ο άνθρωπος πάνω στη γη ειρηνικά να ζήσει.

ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ

Γιώργο Καλό, συνταξιούχο δικηγόρο: Πήραμε την επιστολή σας με τις παρατηρήσεις σχετικά με το άρθρο συνεργάτη μας.

Σιουρδάκη Δημήτριο, Φέρες Εβρου: Πήραμε το γράμμα σας σχετικά με τη νοσηλεία κρατούμενων σε ψυχιατρεία.

Θ. Ακρωτηριανάκη: Λάβαμε τις επιστολές σας.

Γιώργο Α. Παπαδημητρίου: Πήραμε το ποίημά σας για τα 85 χρόνια ΚΚΕ.

Βασίλειο Σ. Κανιάρη: Λάβαμε το ποίημα σας για το Ναύπλιο.

Νταμπίκη Νίκο, Λάρισα: Πήραμε την επιστολή σας και διαβιβάστηκε αρμοδίως.

Απόστολο Δ., Ηλεία: Λάβαμε την επιστολή σας.

Αθανασίου Γ., Γλυκή Ν. Θεσπρωτίας: Πήραμε το γράμμα σας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ