ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Φλεβάρη 2003
Σελ. /32
«ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ»!

Χιλιάδες λαού βροντοφώναξαν στα Προπύλαια να σταματήσουν τώρα οι πολεμοκάπηλοι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί, να μη χυθεί άλλο αίμα στο βωμό του κέρδους των καπιταλιστών

Ενα συγκλονιστικό παλλαϊκό συλλαλητήριο. Μια πρωτόγνωρη διαδήλωση. Δεν πίστευες στα μάτια σου: «Και άλλοι, έρχονται και άλλοι»... Χιλιάδες από κάθε γωνιά της Αθήνας. Ομόνοια - Προπύλαια, Κάνιγγος - Προπύλαια, Αμαλίας - Προπύλαια. Από τη Βουλή μέχρι την Ομόνοια μια λαοπλημμύρα. Και τα Προπύλαια τόσο μικρά για να χωρέσουν τόσο κόσμο. Η Πανεπιστημίου, από την αρχή ως το τέλος της, και οι γύρω δρόμοι πλημμύρισαν από ένα πλήθος που παλλόταν στους ήχους αντιπολεμικών τραγουδιών. Και στην κεφαλή τους ένα τεράστιο αντίγραφο της «Γκουέρνικα» να αποτυπώνει τη φρίκη του πολέμου.

Ηταν όλοι εκεί. Εργάτες από την Ελλάδα, το Μπαγκλαντές, αλλά και τη Σερβία. Νέοι, συνταξιούχοι, μικρομεσαίοι, αλλά και απόστρατοι, αυτοί «που σπούδασαν τον πόλεμο και ξέρουν καλύτερα από όλους τις καταστροφικές τους συνέπειες». Κάποιοι από αυτούς ήταν εκεί από το πρωί, φροντίζοντας να ντύσουν το σύμβολο του παγκόσμιου πολιτισμού, την Ακρόπολη, με το αίτημα «ΟΧΙ στον πόλεμο». Να ντύσουν και το Λυκαβηττό. Να χρωματίσουν όλο το κέντρο της Αθήνας. Ανάμεσά τους και η αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Αλέκα Παπαρήγα, του ΔΗΚΚΙ με τον Δημήτρη Τσοβόλα, ενώ χαιρετισμό απέστειλε ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης.

Ενα πανηγύρι, μια γιορτή για την ειρήνη, μια μαχητική αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση, που είχε δεκαετίες να ζήσει η Αθήνα. Και λίγο μετά, το πρωτόγνωρο αυτό ανθρώπινο ποτάμι εξελίχθηκε σε μια τεράστια σε όγκο και παλμό πορεία προς τη Βουλή και την αμερικάνικη πρεσβεία.

Ο λαός του Ιράκ δεν είναι μόνος του. Δεν είναι ανυπεράσπιστος. Είμαστε όλοι στο πλευρό του. Οι χιλιάδες εργάτες του χεριού και του πνεύματος, υπάλληλοι, νέοι, συνταξιούχοι και μικρομεσαίοι των Προπυλαίων, που βαδίζοντας σε μια πρωτόγνωρη σε όγκο και παλμό πορεία προς τη Βουλή και την αμερικάνικη πρεσβεία, διατράνωσαν τη θέληση και το αίτημα: «Κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών, ζήτω η φιλία των λαών» και ξεκαθάρισαν πως «Τρομοκράτες δεν είναι οι λαοί, είναι η Νέα Τάξη και οι Αμερικανοί».

Είμαστε όλοι φύσει και θέσει πολέμιοι όσων: «Τη Γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν». Αυτό είναι το σαφέστατο μήνυμα οργής που στέλνει ο ελληνικός λαός εναντίον των ΗΠΑ, αλλά και της ΕΕ. Ανεξάρτητα αν αυτή θα πάρει μέρος στη νέα σφαγή, ο λαός δεν παραγράφει τα εγκλήματα που έχει διαπράξει, θυμάται το παρελθόν, επαγρυπνεί για το μέλλον και της «φωνάζει»: «ΝΑΤΟ και Βρυξέλλες, φονιάδες των λαών». Εναντίον και της ελληνικής κυβέρνησης, καταδικασμένης στις λαϊκές συνειδήσεις για τη στήριξη που παρέχει και σ' αυτόν το βρώμικο και άδικο πόλεμο, «άξια» να εισπράξει το: «Κυβέρνηση Σημίτη, υπάλληλοι του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο». Αναγκασμένη να ακούσει το αίτημα για άμεση απεμπλοκή της χώρας, που έγινε σύνθημα μυριόστομο: «Κανένας φαντάρος στην Ασία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ - Βρετανία».


Απεμπλοκή της Ελλάδας τώρα!

Με θερμά και παρατεταμένα χειροκροτήματα έγινε δεκτός από τους χιλιάδες διαδηλωτές ο Κάουα Μπεζαράνι, εκπρόσωπος του δημοκρατικού και φιλειρηνικού κινήματος του ιρακινού λαού, χρόνια εξόριστος από το καθεστώς του Σ. Χουσεΐν. Στο πρόσωπό του χειροκροτήθηκε ολόκληρος ο λαός του Ιράκ, την κατάσταση του οποίου, αλλά και το κλίμα που επικρατεί στη χώρα του, μετέφερε ο Κ. Μπεζαράνι.

Στη συγκέντρωση ποιήματα για την ειρήνη απήγγειλε η ηθοποιός Λίλα Καφαντάρη, ενώ μίλησαν ο Ευάγγελος Μαχαίρας, επίτιμος πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης και πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, ο Αλέξης Τσώλης, εκ μέρους του ΠΑΜΕ, και χαιρέτισαν οι πρυτάνεις του ΕΜΠ, Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος, και της Παντείου, Ιωάννης Βαβούρας.

Ο Ε. Μαχαίρας κατήγγειλε το προετοιμαζόμενο φοβερό έγκλημα, που πραγματικό στόχο έχει τον έλεγχο των πετρελαϊκών αποθεμάτων του Ιράκ. Ενώ απαντώντας στα «προσχήματα» των ΗΠΑ αναρωτήθηκε: «Ποιος παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα; Δεν είναι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ που δίνουν το δικαίωμα στον εαυτό τους να παρεμβαίνουν σε ολόκληρο τον κόσμο; Δεν είναι οι χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που εξαπέλυσαν πόλεμο κατά ανεξάρτητης χώρας, της Γιουγκοσλαβίας; Δεν είναι οι ΗΠΑ που εξήγγειλαν τη νέα εθνική στρατηγική, η οποία στηρίζεται στον προληπτικό πόλεμο και στην πρώτη χρήση πυρηνικών όπλων;».


Motion Team

Ζητούν - τόνισε - από τους λαούς όλου του κόσμου πλήρη υποταγή στη στρατιωτική και οικονομική ισχύ τους. Οι λαοί όμως δεν υποτάσσονται, εκδηλώνουν με όλους τους τρόπους τη διαμαρτυρία και την αντίθεσή τους.

Αναφερόμενος στις κυβερνήσεις που αντιστέκονται στα σχέδια των ΗΠΑ, σημείωσε πως πρόκειται για ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και αν βρεθεί ένας τρόπος να δοθεί ένα μερίδιο και στις χώρες που αντιτάσσονται σήμερα, ίσως αύριο να συμπράξουν με τις ΗΠΑ.

Κατήγγειλε, τέλος, και την ελληνική κυβέρνηση, που πατάει σε δύο βάρκες, γιατί δεν τολμάει να πει «όχι» στους Αμερικανούς, που ισχυρίζεται ότι είναι κατά του πολέμου αλλά διευκολύνει και συμμετέχει στις προετοιμασίες του.

«Η αδιαφορία είναι συνενοχή»!

«Ο απλός και φιλήσυχος Ελληνας πολίτης, τον οποίο και έχω την τιμή να εκπροσωπώ, έχει το δικαίωμα να απαιτήσει από τους κυβερνήτες της χώρας του, οι οποίοι μάλιστα προεδρεύουν κατά την κρίσιμη αυτή περίοδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δύο αυτονόητες ενέργειες», τόνισε στην ομιλία του στη χτεσινή συγκέντρωση ο Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος. «Και αυτές οι δύο ενέργειες - συμπλήρωσε - είναι δήλωση ρητής διαφωνίας της Ελλάδας, ως μέλους της ΕΕ, με τις θέσεις των οκτώ μελών που προσχώρησαν στην απροσχημάτιστη επίθεση στο Ιράκ και πρόταση καταδίκης της παραπάνω ενέργειας των οκτώ μελών, από την προεδρεύουσα στην ΕΕ ελληνική κυβέρνηση. Ανακοίνωση λήψης συγκεκριμένων μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση σε περίπτωση επίθεσης στο Ιράκ, με ελάχιστο όριο την πλήρη αποχή, άμεση ή έμμεση, από οποιαδήποτε επιχειρησιακή ενέργεια των επιτιθέμενων, συμπεριλαμβανομένης και της μη παροχής διευκολύνσεων από τις βάσεις του ΝΑΤΟ στο ελληνικό έδαφος».


Κάλεσε δε όλους τους απλούς πολίτες, που «θέλουν να παραμείνουν ζωντανοί, δηλαδή απεξαρτημένοι από τις ποικιλόμορφες, καταπραϋντικές και παραισθητικές ουσίες μιας αχαλίνωτης αγοράς, και ελεύθεροι από την αντιαισθητική άρα και ανήθικη δικτατορία των τοπαρχών-φεουδαρχών του νέου "αυτοκράτορα", να ασκήσουν με όλα τα νόμιμα μέσα την απαραίτητη πίεση στους ανθρώπους που τους εκπροσωπούν στις κυβερνήσεις των χωρών τους και να απαιτήσουν και αυτοί το αυτονόητο: ΟΧΙ στον πόλεμο αλλά και στην οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση συνεργία με τους επιτιθέμενους. Η αδιαφορία και η σιωπή κατά τη διάπραξη ενός εγκλήματος αποτελεί έμμεση συνενοχή».

«Ο πόλεμος δεν είναι λύση»

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Ιωάννης Βαβούρας επισήμανε: «Ο πνευματικός κόσμος δεν μπορεί να σιωπήσει και να μείνει αμέτοχος μπροστά στις εξελίξεις που δρομολογούν οι ΗΠΑ στο Ιράκ και συγκεκριμένα στον πόλεμο που μεθοδεύουν, ο οποίος αποτελεί απειλή για την παγκόσμια ειρήνη. Χωρίς να συμφωνούμε με την πολιτική του Σαντάμ Χουσεΐν, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι τα όποια προβλήματα υπάρχουν σε διεθνές επίπεδο, δεν είναι δυνατόν να λύνονται με πολέμους, που προσβάλλουν τον πολιτισμό μας και την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια, ιδιαίτερα σήμερα, στον 21ο αιώνα. Γι' αυτό και εγώ στηρίζω τις κινητοποιήσεις που οργανώνουν οι φιλειρηνικές οργανώσεις».



Eurokinissi


Οι λαοί έχουν τη δύναμη

Αποσπάσματα από την ομιλία του Αλ. Τσώλη, μέλους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ

«Οι λαοί έχουν τη δύναμη να εμποδίσουν τον πόλεμο και να ανατρέψουν τη βαρβαρότητα της Νέας Τάξης», διακήρυξε από το βήμα της συγκέντρωσης ο Αλέξης Τσώλης, μιλώντας εκ μέρους της Γραμματείας του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου.

«Οι εργαζόμενοι, συνέχισε, με κάθε ευκαιρία καταγγέλλουν τους πολεμοχαρείς, καταγγέλλουν τους πολεμοκάπηλους και ξεσκεπάζουν τις πραγματικές επιδιώξεις τους. Γνωρίζουν καλά τι κρύβεται πίσω από τους πολέμους των Αμερικανών και των οργάνων που ασφυκτικά ελέγχουν. Ο εργαζόμενος λαός, τα ταξικά συνδικάτα και η προοδευτική διανόηση αγωνίζονται να ενεργοποιήσουν όλο και μεγαλύτερες μάζες ενάντια στον πόλεμο. Αγωνίζονται να μάθουν και να καταλάβουν όλο και περισσότεροι τους πραγματικούς λόγους των αμερικανοΝΑΤΟικών πολέμων.

Αγωνίζονται να αποτρέψουν τον πόλεμο. Πόλεμο που γίνεται για τον έλεγχο ενεργειακών πηγών. Πόλεμο που γίνεται με τον έλεγχο των δρόμων των ενεργειακών πόρων. Πόλεμο για τον αφανισμό λαών και πολιτισμών. Κάνουν πόλεμο για ανανέωση του οπλισμού, για δοκιμή νέων όπλων, για αναζωογόνηση της στρατιωτικής βιομηχανίας. Βομβαρδίζουν και ισοπεδώνουν πόλεις, χωριά, υποδομές, ολόκληρες χώρες, για να στείλουν στη συνέχεια τις δικές τους εταιρίες για ανοικοδόμηση.

Οι λαοί του ΙΡΑΚ, του ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ, της ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ (την οποία κατάφεραν να σβήσουν από το χάρτη) της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής έζησαν τα προηγούμενα χρόνια τον όλεθρο του αμερικανικού πολέμου. Σήμερα βρισκόμαστε στο κατώφλι της νέας επίθεσης στο ΙΡΑΚ, στη χώρα που αργοπεθαίνει από το "εμπάργκο". Αύριο ποιος θα έχει σειρά; Η Βόρεια Κορέα, η Λιβύη, η Σαουδική Αραβία και γιατί όχι και η Ελλάδα;

Εργαζόμενοι της Αθήνας, λαέ της Αθήνας, μη σε ξεγελούν οι εμφανιζόμενες αντιθέσεις στα πλαίσια της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Οχι ότι δεν υπάρχουν, υπάρχουν, αλλά είναι ενταγμένες στα πλαίσια των ενδοϊμπεριαλιστικών συγκρούσεων».

Ο ομιλητής αναφέρθηκε στη συνέχεια στον προγραμματισμό του ΠΑΜΕ για τους αγώνες που έρχονται (την απεργία που έχει κηρύξει για τις 21 Μάρτη, τη δυναμική παρουσία στις Βρυξέλλες που οργανώνει η ΠΣΟ, την Πρωτομαγιά και τη διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη και τη διαδήλωση στη Χάγη). «Γνωρίζουμε, τόνισε, καλά τη γραμμή της επίσημης συνδικαλιστικής ηγεσίας της ΓΣΕΕ της ΑΔΕΔΥ. Γνωρίζουμε επίσης και την προσπάθεια αποπροσανατολισμού, που γίνεται από αυτές τις ηγεσίες με τη βοήθεια κυβερνήσεων, εργοδοτών, ΜΜΕ, φανερών τους και κρυφών μηχανισμών. Δεν υποβαθμίζουμε ούτε κουκουλώνουμε ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές. Καλούμε όλους όσοι αντιστέκονται στον πόλεμο σε συντονισμό και κοινή πορεία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ