ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Φλεβάρη 2003
Σελ. /32
Εργα και ημέρες της πολυεθνικής «Πόλεμος ΑΕ»

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Απασχολούμε περισσότερους στρατηγούς απ' όσους το Πεντάγωνο», ισχυρίζεται σε μια καταχώρισή της στον Τύπο η αμερικανική εταιρία «Military Professionals Resources Inc» (Επαγγελματικό Στρατιωτικό Προσωπικό). Η MPRI είναι μια από τις περίπου 40 ιδιωτικές εταιρίες-μισθοφόρους, στις οποίες το αμερικανικό Πεντάγωνο αναθέτει «ειδικές αποστολές». Είναι χαρακτηριστική η δήλωση ενός στελέχους της MPRI: «Μπορούμε να στείλουμε εντός εικοσιτετραώρου είκοσι κομάντος στα σύνορα της Σερβίας. Ο στρατός των ΗΠΑ δεν μπορεί...».

Η «Military Professionals Resources» στελεχώνεται από απόστρατους ανώτατους αξιωματικούς του αμερικανικού στρατού και εκπαιδεύει μισθοφόρους. Ηδη, μαζί με τις άλλες ιδιωτικές εταιρίες «παροχής πολεμικών υπηρεσιών» έχουν προσφέρει τις «υπηρεσίες» τους στη Βοσνία, στην Κροατία, στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, στην Κολομβία, στη Σαουδική Αραβία, στην Ταϊβάν, στη Νιγηρία, στην Ουκρανία...

Η παρουσία και η δράση αυτών των εταιριών στα πεδία των μαχών της «νέας τάξης» είναι έντονες και χαρακτηρίζουν το νέο δόγμα ασφαλείας των ΗΠΑ με την καθιέρωση των ευέλικτων μονάδων ταχείας επέμβασης.

Το 1991, κατά τον πόλεμο στον Περσικό, στις αμερικανικές δυνάμεις, σε κάθε 50 στρατιώτες αναλογούσε ένας «συμβασιούχος- υπάλληλος» από αυτές τις εταιρίες. Το 1996, στη Βοσνία, ο ένας στους δέκα Αμερικανούς στρατιώτες ήταν «συμβασιούχος».

Οι περισσότερες από τις εταιρίες- μισθοφόρους είναι θυγατρικές μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων. Μάλιστα, πολλές από αυτές βρίσκονται στον κατάλογο με τις 500 μεγαλύτερες αμερικανικές επιχειρήσεις. Φυσικά, προσφέρουν τις πάσης φύσεως «υπηρεσίες» τους και στις προετοιμασίες για τον πόλεμο κατά του Ιράκ.

Παραδείγματος χάριν, η εταιρία «Kellog Brown & Root» έχει αναλάβει την επιμελητεία των αμερικανικών στρατευμάτων στα Βαλκάνια έναντι 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Υπάρχει όμως μια ενδιαφέρουσα «λεπτομέρεια», αφού η συγκεκριμένη εταιρία είναι θυγατρική της «Halliburton», του πετρελαϊκού και κατασκευαστικού κολοσσού, διευθύνων σύμβουλος του οποίου ήταν από το 1995 έως το 2000 ο σημερινός αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσένι..!

Στη γνωστή γαλλική εφημερίδα «Le Monde» αναφέρεται ότι οι εταιρίες-μισθοφόροι θρηνούν και απώλειες. Πέντε υπάλληλοι της εταιρίας «DynCorp» έχασαν τη ζωή τους τα τελευταία χρόνια στα πεδία των μαχών. Και δε φορούσαν στολές...

«Υπάρχουν περιοχές όπως η Νιγηρία, η Σαουδική Αραβία, η Ταϊβάν, η Ουκρανία και η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, όπου δε θα έπρεπε να γνωρίζουν όλοι την αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων ή τουλάχιστον τον ακριβή αριθμό αυτών. Οι ιδιωτικές εταιρίες καλύπτουν τα κενά αυτά και δεν το καταλαβαίνει κανείς», δήλωσε η Ντέμπορα Αβαντ, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου «Τζορτζ Ουάσιγκτον». «Οι Αμερικανοί φορολογούμενοι πληρώνουν ήδη 400 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για να συντηρούν τη μεγαλύτερη στρατιωτική μηχανή του πλανήτη. Πρέπει να πληρώνουν επιπλέον και την εκχώρηση των αρμοδιοτήτων της σε ιδιώτες; Οχι. Εκτός αν πρέπει να κρύψουμε κάποια πράγματα που δεν πρέπει να φανούν...», δήλωσε η βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος Τζάνις Σακόφσκι.


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

«Συνομιλίες κρίσης» στη Γερμανία στο φόντο του πολέμου

Κανείς δεν τολμάει να πει στη Γερμανία τη λέξη «ύφεση». Η γερμανική οικονομία διέρχεται μια μεγάλη κρίση, όμως όλοι θέλουν να ξορκίσουν το κακό. Πολύ περισσότερο ο καγκελάριος Σρέντερ, ο οποίος αντιμετωπίζει ήδη σωρεία προβλημάτων και μια εντονότατη αμφισβήτηση, όπως αυτή εκφράστηκε στις πρόσφατες εκλογές των ομόσπονδων κρατιδίων, όπου το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα καταποντίστηκε.

Τη συνωμοσία της σιωπής έσπασαν προχτές τα έξι σημαντικότερα οικονομικά ινστιτούτα της Γερμανίας, τα οποία εξέφραζαν από κοινού την εκτίμηση ότι η γερμανική οικονομία έχει μάλλον ήδη διολισθήσει σε ύφεση. Συγκεκριμένα τα Ifo, HWWA, IfW και DIW ανακοίνωσαν ότι η γερμανική οικονομία εμφάνισε αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης το τελευταίο τρίμηνο του 2002 και μέχρι στιγμής το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Σχεδόν ταυτοχρόνως ανακοινώθηκε ότι η HVB, ο δεύτερος μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος στη Γερμανία, παρουσίασε ζημίες για πρώτη φορά στην ιστορία της. Οι καθαρές ζημίες της HVB ανήλθαν στο τέταρτο τρίμηνο στα 926 εκατ. ευρώ (993 εκατ. δολάρια), ενώ στο σύνολο του έτους 2002 κατέγραψε ζημίες 858 εκατ. ευρώ έναντι κερδών ύψους 1,5 δισ. ευρώ του 2001. Το κόστος επισφαλών δανείων ανήλθε πέρυσι σε 3,79 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας το στόχο 3,3 δισ. ευρώ του γερμανικού τραπεζικού ομίλου.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Γερμανίας και γενικότερα η κατάσταση των αγορών ήταν το αντικείμενο συνάντησης που πραγματοποίησε την περασμένη Πέμπτη ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, και οι σημαντικότεροι υπουργοί της κυβέρνησής του με ηγετικά στελέχη του τραπεζικού συστήματος. H είδηση διέρρευσε από τραπεζική πηγή που, ωστόσο, διέψευσε τον ισχυρισμό του περιοδικού Focus Money ότι επρόκειτο περί «συνομιλιών κρίσης».

Οι εξελίξεις αποκτούν πρόσθετο βάρος λόγω του κλίματος που επικρατεί, ενόψει του πολέμου στο Ιράκ, αφού οι συνέπειες θα είναι ιδιαίτερα αισθητές στη γερμανική οικονομία και ιδιαίτερα στον ευαίσθητο τομέα της ενέργειας.

Την Πέμπτη, εξάλλου, οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ συζήτησαν μια εμπιστευτική έκθεση για τις επιπτώσεις του πολέμου στις τιμές του πετρελαίου. Το ηπιότερο σενάριο προβλέπει απότομη αλλά για μικρό διάστημα, άνοδο του πετρελαίου όπως είχε συμβεί και κατά τον πόλεμο του Κόλπου το 1991. Αυτό σημαίνει μέση τιμή για το πετρέλαιο 43 δολάρια το βαρέλι, το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, από 30 δολ. που ήταν στις αρχές του Φεβρουαρίου. Με την προϋπόθεση αυτή, η εκτιμώμενη μείωση του ΑΕΠ υπολογίζεται 0,1 ποσοστιαία μονάδα και άνοδο του πληθωρισμού κατά 0,1 - 0,2 της ποσοστιαίας μονάδας. Μια τέτοια εξέλιξη θα είχε ως συνέπεια τον εγκλωβισμό της γερμανικής οικονομίας στην ύφεση.

ΜΕ ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ

ΡΟΪΤΕΡΣ. Πάνω από 3.000 απολύσεις ανακοίνωσε η διοίκηση του μεγάλου ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς μετά τις ζημίες που παρουσίασε η εταιρία το 2002. Οι καθαρές ζημίες υπολογίζονται σε 631 εκατομμύρια δολάρια και οφείλονται κυρίως στη μείωση των εσόδων για την παροχή χρηματοοικονομικών πληροφοριών και αναλύσεων. Με τις απολύσεις, ο ένας στους πέντε εργαζόμενους του Ρόιτερς θα χάσει τη δουλιά του, μέσα στην επόμενη τριετία.

ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, η χώρα διαθέτει αποθέματα 599 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου. Τα Στρατηγικά Αποθέματα Πετρελαίου, τα οποία αποτελούν μέρος του αμερικανικού στρατηγικού οπλοστασίου, είναι αποθηκευμένα στις στοές άλατος κατά μήκος του Κόλπου του Μεξικού.

ΤΟΚΙΟ. Στο χείλος ενεργειακής κρίσης βρίσκεται η πρωτεύουσα της Ιαπωνίας. Ειδικοί της ενεργειακής βιομηχανίας εκτιμούν ότι το Τόκιο θα αντιμετωπίσει σύντομα, μεγάλης κλίμακας, διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος. Ο κίνδυνος απορρέει κυρίως από τα προβλήματα που παρουσίασε η Tokyo Electric Power (Tepco), η οποία διαθέτει 17 πυρηνικούς αντιδραστήρες, που παρέχουν το 44% της ηλεκτρικής ενέργειας του Τόκιο. Μετά τις αποκαλύψεις πέρυσι ότι δεν τηρεί τις απαραίτητες προδιαγραφές ασφαλείας, η εταιρία έκλεισε τους 13 από τους 17 αντιδραστήρες με σκοπό να γίνουν επιθεωρήσεις. Η Tepco ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να κλείσει όλους τους αντιδραστήρες της μέχρι τον Απρίλη.

FRANCE - TELECOM. Με συνοπτικές διαδικασίες προχωράει η «εξυγίανση» του μεγάλου γαλλικού τηλεπικοινωνιακού ομίλου. Την περασμένη Τετάρτη ανακοινώθηκε η απόλυση 7.500 εργαζομένων. Ωστόσο, τα συνδικάτα εκφράζουν ανησυχίες ότι ο αριθμός των απολύσεων θα είναι πολύ μεγαλύτερος και υπολογίζουν ότι ο ένας στους δέκα εργαζόμενους θα χάσει τη δουλιά του. Αν επαληθευτούν οι φόβοι τους, τότε θα απολυθούν 13.000 σε όλο τον κόσμο, όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ