ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Μάρτη 2003
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Προς εκτόνωση η πληθυσμιακή έκρηξη;

Γρηγοριάδης Κώστας

Η ραγδαία μείωση του ρυθμού γεννήσεων, αλλά και η αύξηση του αριθμού των θανάτων από το ΕΪΤΖ περιορίζουν την έκταση της πληθυσμιακής έκρηξης και, μάλιστα, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού στο δεύτερο μισό του 21ου αιώνα! Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που συνέλεξαν οι δημογράφοι του ΟΗΕ μέσα στο 2002, η πρόβλεψή τους για τον πληθυσμό της Γης το 2050 είναι ότι μειώνεται κατά 400 εκατομμύρια ανθρώπους. Ετσι αντί των 9,3 δισεκατομμυρίων, αναμένεται τώρα να είναι 8,9 δισ. Αυτή τη στιγμή, ο πληθυσμός του πλανήτη μας είναι 6,3 δισ.

Η μείωση είναι τεράστια, αν λάβει κανείς υπόψη ότι σήμερα ο πληθυσμός των ΗΠΑ, του Καναδά και του Μεξικού μαζί δεν ξεπερνά τα 400 εκατομμύρια ανθρώπους. Η διόρθωση της πρόβλεψης έγινε κατά το ήμισυ, επειδή διαπιστώθηκε ότι η μείωση του ρυθμού γεννήσεων ήταν πιο έντονη απ' ό,τι διαφαινόταν πριν και κατά το άλλο μισό, γιατί η αύξηση των θανάτων από ΕΪΤΖ ήταν μεγαλύτερη από το αναμενόμενο.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Πληθυσμού του ΟΗΕ, Τζόζεφ Τσάμι «ο ρυθμός γεννήσεων το 2050 θα είναι κάτω του επιπέδου αντικατάστασης στα τρία τέταρτα του κόσμου». Η πλειοψηφία των γυναικών θα γεννά λιγότερα από 2 παιδιά. Για την ακρίβεια, γύρω στα 1,85 παιδιά ανά γυναίκα κατά μέσο όρο. Ηδη σε χώρες όπως η Ταϊλάνδη ο ρυθμός γεννήσεων έχει πέσει από 6,6 σε 1,9, και στην Ινδία από 6 σε 3,3. Πρόκειται για στροφή 180 μοιρών στις εκτιμήσεις των δημογράφων, που υπέθεταν πάντοτε μέχρι τώρα ότι τελικά σε όλες τις χώρες ο ρυθμός γεννήσεων θα σταθεροποιηθεί στο επίπεδο αντικατάστασης.

Ο Τσάμι υπογραμμίζει ότι αυτό θα έχει κοσμοϊστορικές επιπτώσεις για την ανθρωπότητα. Μετά από μια περίοδο χρονικής υστέρησης, μέχρι να βγουν από την αναπαραγωγική περίοδο οι γενιές που εμφανίστηκαν στη μεγάλη πληθυσμιακή άνοδο, στις περισσότερες χώρες θα παρουσιαστεί μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα. Οι αναλυτικές προβλέψεις μιλούν για 33 χώρες που ήδη στα μέσα του αιώνα θα έχουν μικρότερο πληθυσμό: Η Ιαπωνία αναμένεται να είναι κατά 14% μικρότερη, η Ιταλία κατά 22%, ενώ οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, της Ρωσίας και της Ουκρανίας συμπεριλαμβανομένων, θα έχουν μείωση πληθυσμού από 30% έως 50%! Τα ιδιαίτερα μεγάλα ποσοστά των τελευταίων οφείλονται προφανώς στην ...καλοπέραση των λαών τους, εξαιτίας της παλινδρόμησης του καπιταλισμού στις χώρες αυτές.

Μείωση πληθυσμού θα έχουν επίσης η Νότια Αφρική και τρεις γειτονικές της χώρες εξαιτίας κυρίως του ΕΪΤΖ, που έως το 2050 θα ευθύνεται για το θάνατο 278 εκατομμυρίων ανθρώπων. Αντίθετα, οι ΗΠΑ και μερικές άλλες ανεπτυγμένες χώρες (βλέπε χώρες των ιμπεριαλιστικών κέντρων που εκμεταλλεύονται τον υπόλοιπο πλανήτη) θα έχουν αύξηση πληθυσμού. Ετσι, οι ΗΠΑ από τα σημερινά 285 εκατομμύρια θα φτάσουν τα 409, ενώ η Μεγάλη Βρετανία από τα 59 θα φτάσει στα 66 εκατ. Παρ' όλ' αυτά και σ' αυτές τις χώρες η αύξηση θα οφείλεται κυρίως σε εισροή μεταναστών και όχι σε αύξηση του ρυθμού γεννήσεων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΟΗΕ, μέσα στις επόμενες 5 δεκαετίες η μέση ηλικία (δηλαδή η ηλικία που ο μισός πληθυσμός είναι μικρότερος απ' αυτήν και ο άλλος μισός μεγαλύτερος) θα ανέβει από τα 26 χρόνια που είναι σήμερα, στα 37 χρόνια, ενώ θα πενταπλασιαστεί ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν περισσότερα από 80 χρόνια.

Ο Τσάμι ανάμεσα στους παράγοντες μείωσης του ρυθμού των γεννήσεων επισημαίνει την αύξηση της χρήσης προφυλακτικών, τις οικειοθελείς στειρώσεις γυναικών (Βραζιλία), αλλά και την αύξηση της αστυφιλίας σε παγκόσμια κλίμακα, που εξαλείφει το όφελος που είχε η πρώην αγροτική οικογένεια από τη γέννηση πολλών παιδιών. Του διαφεύγουν, πάντως, αιτίες όπως η αύξηση της εκμετάλλευσης των εργαζόμενων μαζών από το μεγάλο κεφάλαιο που δυσχεραίνει μέρα με τη μέρα τα οικονομικά της εργατικής οικογένειας και η παράλληλη άνοδος των αναγκών των ανθρώπων σαν αποτέλεσμα της τεχνολογικής προόδου και της εξέλιξης της ανθρωπότητας.


Επιμέλεια:
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγές: NewScientist.com, «Discover»


Με «Σογιούζ» στο εξής η επάνδρωση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού

Μειώνεται το πλήρωμα του σταθμού σε δύο άτομα

Με το ρωσικό διαστημόπλοιο «Σογιούζ» που παραμένει προσδεμένο στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ) σαν όχημα διαφυγής έκτακτης ανάγκης θα επιστρέψει στα τέλη Απρίλη το τρέχον πλήρωμα του σταθμού, που αποτελείται από δύο Αμερικανούς αστροναύτες και έναν Ρώσο κοσμοναύτη. Η NASA, που λόγω της έρευνας για την καταστροφή του Διαστημικού Λεωφορείου «Κολούμπια» έχει καθηλώσει και τα τρία εναπομείναντα διαστημόπλοιά της αυτού του είδους, δεν είχε άλλη επιλογή παρά να δεχτεί τη ρωσική προσφορά, αφού, προς το παρόν, οι ΗΠΑ και η Ρωσία είναι οι μόνες χώρες που μπορούν να μεταφέρουν ανθρώπους από και προς το Διάστημα. Επίσης, ο ανεφοδιασμός του ΔΔΣ με τρόφιμα και νερό θα γίνεται αποκλειστικά με τα αυτόματα ρωσικά διαστημόπλοια «Προγκρές».

Οπως τόνιζε ο «Ρ» σε δημοσίευμά του μετά την καταστροφή του «Κολούμπια», οι επιπτώσεις της τραγωδίας αυτής θα είναι οδυνηρές για το ήδη υπονομευμένο πρόγραμμα εξερεύνησης του Διαστήματος και ιδιαίτερα αξιοποίησης του ΔΔΣ. Το κονσόρτσιουμ χωρών και φορέων, που κατασκεύασαν, αναπτύσσουν και λειτουργούν το σταθμό, συμφώνησε από δω και πέρα το πλήρωμα του ΔΔΣ να περιοριστεί στα 2 άτομα από 3 που ήταν μέχρι τώρα. Υπενθυμίζεται ότι ο ΔΔΣ είναι κατασκευασμένος για 6μελές πλήρωμα και μόνο με τέτοιο πλήρωμα θα μπορούσε να αποδώσει τα προβλεπόμενα στον τομέα της επιστημονικής έρευνας. Πριν την απόφαση για μείωση του προσωπικού σε 2 άτομα, οι ένοικοι του ΔΔΣ είχαν δοκιμάσει με επιτυχία να φορέσουν τις διαστημικές στολές τους χωρίς τη βοήθεια άλλου αστροναύτη, όπως θα πρέπει να κάνει ο ένας απ' αυτούς αν ο άλλος πάθει κάτι και δεν μπορεί να τον βοηθήσει.

Ο διευθυντής της NASA Σιν Οκίφ ανακοίνωσε ότι ήδη το επόμενο πλήρωμα του ΔΔΣ εκπαιδεύεται στη Ρωσία, ώστε ο Αμερικανός αστροναύτης και ο αναπληρωτής του να μάθουν τις λειτουργίες του «Σογιούζ». Στο μεταξύ, στο αμερικανικό Κογκρέσο έχει κατατεθεί νομοσχέδιο που θα επιτρέπει τη χρηματοδότηση της Ρωσίας για την κατασκευή επιπλέον διαστημοπλοίων, εξαιρώντας τη NASA από την ισχύ ενός νόμου που απαγορεύει τη χρηματοδότηση αυτής της χώρας, επειδή βοηθάει το Ιράν στο πυρηνικό του πρόγραμμα.

Το επόμενο πλήρωμα θα σταλεί στον ΔΔΣ τον Οχτώβρη, πράγμα που σημαίνει ότι ο ΔΔΣ θα μείνει χωρίς προσωπικό για ένα εξάμηνο. Οι δύο Αμερικανοί αστροναύτες του ΔΔΣ θα είναι οι πρώτοι στην ιστορία που θα επιστρέψουν στη Γη με διαστημόπλοιο άλλου κράτους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ