ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
Νομιμοποίησαν την καταπάτηση δημόσιων εκτάσεων

Η κυβέρνηση με την ανοχή της ΝΔ ψήφισε χτες στη Βουλή τη σχετική τροπολογία

Eurokinissi

Η κυβερνητική πλειοψηφία, με την ανοχή και της ΝΔ, άνοιξε το δρόμο για τη νομιμοποίηση χιλιάδων κτισμάτων που βρίσκονται σε περιοχές εντός σχεδίου πόλεως που ανήκαν στο Δημόσιο ως δασική έκταση.

Χθες στη Βουλή και στην αρμόδια κοινοβουλευτική οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν τη σχετική τροπολογία, για την οποία η ΝΔ επιφυλάχτηκε να τοποθετηθεί κατά τη συζήτηση που θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη στην Ολομέλεια της Βουλής. Με βάση την τροπολογία, νομιμοποιούνται εκτάσεις μέχρι δύο στρέμματα, αλλά και πάνω από αυτά, με την προϋπόθεση ότι μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2002 στην έκταση υπήρχε κτίσμα μέχρι του 30% του νόμιμου συντελεστή δόμησης.

Κατά την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου, η ρύθμιση αυτή είναι αναγκαία, γιατί σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορεί να προχωρήσει το Κτηματολόγιο, αφού θα σταλούν στα δικαστήρια το 95% του ελληνικού λαού. Είπε ότι δασικές εκτάσεις θεωρούνται σήμερα και ολόκληρες περιοχές της Αττικής, όπως το Γαλάτσι, η Νίκαια, το Κερατσίνι κ.ά. και εάν δε ρυθμιστεί το θέμα όλοι αυτοί οι κάτοικοι που απέκτησαν νόμιμα τα οικόπεδά τους θα βρεθούν στον αέρα. Η υπουργός επανέφερε και χθες τη σκέψη της για επέκταση της ρύθμισης και για τις εκτός σχεδίου περιοχές, λέγοντας ότι πρέπει να υπάρξει διακομματική συνεννόηση, που θα δει όλες τις πλευρές του θέματος και θα λύσει υπαρκτά προβλήματα.

Με την κυβερνητική ρύθμιση ενισχύονται όσοι έκαναν λοβιτούρες και κατέχουν μεγάλες εκτάσεις, είπε στην τοποθέτησή του ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής, ο οποίος πρώτος είχε αποκαλύψει στην επιτροπή ότι η ρύθμιση δεν αφορά μόνον τα δύο στρέμματα, αλλά και πάνω από αυτά. Εμείς, τόνισε, δε συμφωνούμε ούτε με τα δύο και προτείνουμε να οριοθετηθούν οι περιοχές με ακρίβεια και κατά Δήμο, να δούμε συνοικίες που χτίστηκαν, αλλά όχι να νομιμοποιήσουμε όσους καταπάτησαν μεγάλες εκτάσεις σε «καλές περιοχές» ή να πούμε σε κάποιον που έχτισε σε 10 στρέμματα, σου χαρίζουμε την έκταση. Την καταψηφίζουμε την τροπολογία, είπε, και κατήγγειλε ότι ήδη έχουν γίνει αγοραπωλησίες μεγάλων εκτάσεων εκτός σχεδίου και οι αετονύχηδες περιμένουν ήδη και τη σχετική νομοθετική ρύθμιση.

ΕΒΡΟΣ
Χωρίς ενίσχυση παραμένουν οι πλημμυροπαθείς

Τη λήψη ουσιαστικών μέτρων ζήτησε, με Επίκαιρη Ερώτηση, ο Ν. Γκατζής

Η έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων άφησε τους κατοίκους του Εβρου στο έλεος της υπερχείλισης του ποταμού Εβρου, αλλά η κυβέρνηση εμφανίζεται ικανοποιημένη για τα μέτρα που (δεν) πήρε.

Απαντώντας χθες στη Βουλή ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Τσακλίδης, σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Γκατζή, είπε κατ' αρχήν ότι παρά τις πλημμύρες ο νομός δεν κηρύχτηκε πλημμυροπαθής, γιατί κάτι τέτοιο προϋποθέτει την καταστροφή κτιριακών εγκαταστάσεων. Θέλοντας να αντικρούσει την κριτική για κυβερνητική αδιαφορία, είπε ότι τα τελευταία χρόνια δόθηκαν στην περιοχή πέντε περίπου δισ. δρχ. για τα απαραίτητα έργα. Είπε, δε, ότι οι αγρότες της περιοχής καλλιεργούν σε περιοχή ανάμεσα στα δύο αναχώματα που υπάρχουν εκεί, με αποτέλεσμα να γίνονται καταστροφές το χειμώνα. Ισχυρίστηκε δε ότι από την πρώτη στιγμή οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ έδειξαν αμέριστο ενδιαφέρον και σύντομα θα υπάρξουν οι απαιτούμενες ενέργειες για τις αποζημιώσεις.

Ο Ν. Γκατζής υπενθύμισε στον υφυπουργό ότι πριν από ενάμιση χρόνο ο προκάτοχός του εξήγγειλε πρόγραμμα διαχείρισης υδάτινων πόρων, που όμως έμεινε στα χαρτιά. Οσο για τον ΕΛΓΑ, είπε ότι, όπως δείχνει και η εμπειρία άλλων περιοχών, οι όποιες αποζημιώσεις καθυστερούν και οι αγρότες που έχασαν την παραγωγή τους μένουν έρμαια στις διαθέσεις της ΑΤΕ.

Ο βουλευτής πρότεινε να γίνουν ουσιαστικά και μελετημένα έργα και όχι προχειρότητες, για να λέει η κυβέρνηση ότι κάνει έργο.

ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ
Οσο θέλουν βάζουν τα διόδια οι ιδιώτες

Αδυναμία ελέγχου του κράτους ομολόγησε ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Αντ. Σκυλλάκου

Τη σκανδαλώδη σύμβαση για την κατασκευή της «Αττικής Οδού» που επιτρέπει στους ιδιώτες να καθορίζουν ελεύθερα τα διόδια κατήγγειλε χτες με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος.

Ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Τσακλίδης επιβεβαίωσε το σκανδαλώδες της σύμβασης ομολογώντας ότι το κράτος δεν μπορεί να παρέμβει στο ύψος των διοδίων που εισπράττει ο ιδιώτης και το μόνο που μπορεί να κάνει είναι απλές συστάσεις! Υπερασπίστηκε τη διαδικασία κατασκευής των έργων από ιδιώτες με αυτοχρηματοδότηση λέγοντας ότι τα διόδια που εισπράττονται επιβαρύνουν μόνο τους χρήστες της «Αττικής Οδού» και όχι το σύνολο του ελληνικού λαού, όπως θα γινόταν εάν κατασκευάζονταν ο δρόμος με χρήματα του προϋπολογισμού. Είπε ότι με βάση τη σύμβαση οι ιδιώτες θα παραδώσουν στο δημόσιο την Οδό μετά από 18 χρόνια, αλλά εάν από τα διόδια αποπληρωθούν νωρίτερα τα κεφάλαια, τα δάνεια και οι τόκοι τότε το έργο θα παραδοθεί νωρίτερα. Οσο για τα προβλήματα μποτιλιαρίσματος που παρουσιάζονται σε διάφορους κόμβους της Οδού είπε ότι αυτά είναι προσωρινά και με την ολοκλήρωσή της θα εκλείψουν. Αναφερόμενος στους κατοίκους των περιοχών, είπε ότι μελετάται το ενδεχόμενο να γίνουν νέα ειδικά διόδια τα οποία και θα είναι φθηνότερα.

Ο Αντ. Σκυλλάκος αφού υπενθύμισε ότι και για την κατασκευή της «Αττικής Οδού» υπήρξε υπέρβαση, είπε ότι η ομολογία για αδυναμία ελέγχου της τιμής των διοδίων δείχνει ότι η σύμβαση που υπογράφηκε είναι σκανδαλώδης και πρέπει να αναθεωρηθεί. Επικαλέστηκε δε μελέτη του Συλλόγου Μηχανικών σύμφωνα με την οποία με βάση τα λεφτά που έβαλε ο ιδιώτης το ύψος των διοδίων έπρεπε να είναι 0,7 ευρώ. Ζήτησε τη λήψη μέτρων για τους κατοίκους των γύρω περιοχών και είπε ότι στους δύο κόμβους της Μεταμόρφωσης και της Πεντέλης, που είναι στενοί παρατηρείται καθημερινά μεγάλο μποτιλιάρισμα.

ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Συμπορεύονται με τους εφοπλιστές κυβέρνηση και ΝΔ

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Α. Τζέκη σε σχετική Επερώτηση της ΝΔ

Η κυβέρνηση ακολουθεί κατά γράμμα τις απαιτήσεις των εφοπλιστών και η ΝΔ όχι μόνο συμφωνεί, αλλά με τη στάση της πιέζει για ακόμα μεγαλύτερη αποδοχή αυτών των απαιτήσεων.

Τα παραπάνω τόνισε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης παρεμβαίνοντας σε Επερώτηση βουλευτών της ΝΔ για την άρση του «κρατικού παρεμβατισμού στην ακτοπλοΐα». Υπογράμμισε ότι σε καμία περίπτωση δεν ισχύει το επιχείρημα ότι με την «απελευθέρωση» της ακτοπλοΐας θα υπάρξει καλύτερη και φθηνότερη θαλάσσια συγκοινωνία, γιατί θα υπάρξει συγκέντρωση του χώρου σε λίγα χέρια - όπως έγινε και σε άλλους τομείς - και άρα και ακρίβεια. Ο Α. Τζέκης υπογράμμισε ότι στην Επερώτηση της ΝΔ δεν αναφέρεται τίποτα για τους ναυτεργάτες και το μόνο για το οποίο ενδιαφέρεται είναι τα κέρδη των εφοπλιστών. Και πρόσθεσε: «Η ταξική θέση της ΝΔ είναι να ενισχύει το εφοπλιστικό κεφάλαιο και είναι χαρακτηριστικό ότι όσο καιρό οι ναυτεργάτες ήταν σε πολιτική επιστράτευση, η ΝΔ όχι μόνο δεν πήρε θέση αλλά η σιωπή της ήταν συμφωνία με την κυβέρνηση».

Αναφερόμενος στα λιμάνια είπε ότι ενδεικτικό του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης είναι ότι στην Καβάλα φτιάχνει Νατοϊκό λιμάνι και για το λόγο αυτό σταμάτησε τις πιστώσεις που θα δίνονταν για το εμπορικό λιμάνι της περιοχής. Καταλήγοντας τόνισε ότι το ΚΚΕ με γνώμονα τις σύγχρονες ανάγκες του εργαζόμενου λαού έχει προτείνει και επιβάλλεται πλέον να δημιουργηθεί ένας δημόσιος εθνικός οργανισμός ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.

«ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ»
Οι εργαζόμενοι πληρώνουν και πάλι το «μάρμαρο»

Τις απολύσεις 100 περίπου εργαζομένων κατήγγειλε με Επίκαιρη Ερώτηση ο Α. Τζέκης

Σε δεινή θέση βρίσκονται οι εργαζόμενοι της «ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ» στη Θεσσαλονίκη τρία χρόνια μετά την επαναλειτουργία της, αλλά η κυβέρνηση δεν κάνει το παραμικρό για να αποτρέψει τις άσχημες εξελίξεις που έχουν οδηγήσει ήδη στην απόλυση 100 εργαζόμενους.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης, αλλά ο υφυπουργός Εργασίας Ρ. Σπυρόπουλος επικαλούμενος την «ελεύθερη αγορά», είπε ότι δεν μπορεί να καθορίσει τους όρους βιωσιμότητας μιας επιχείρησης. Απλώς ενημέρωσε τη Βουλή ότι η επιχείρηση γνωστοποίησε στην Επιθεώρηση Εργασίας τη δεινή παραγωγική θέση στην οποία βρίσκεται και ως εκ τούτου θα προχωρήσει και σε απολύσεις. Είπε δε, ότι έγιναν δύο μηνύσεις για μη καταβολή δεδουλευμένων στους 140 εργαζόμενους και ανέφερε ότι τα προβλήματα θα λυθούν «συναινετικά» ανάμεσα στην επιχείρηση και τους εργαζόμενους.

ο Α. Τζέκης υπενθύμισε ότι οι εργαζόμενοι πριν τρία χρόνια δέχτηκαν την επαναλειτουργία της με σημαντικούς εις βάρος τους όρους και είχαν καταθέσει και συγκεκριμένες προτάσεις, αλλά αντί για καλυτέρευση είδαν να έρχονται οι απολύσεις. Ας αναλάβει τις ευθύνες της η κυβέρνηση, είπε, γιατί οι εργαζόμενοι έχουν αναλάβει ήδη αρκετές και ήδη ξεκίνησαν κινητοποιήσεις. Η κυβέρνηση, τόνισε, όχι μόνο είναι θεατής, αλλά με το πλαίσιο που θεσπίζει ευνοεί τέτοια συμπεριφορά των επιχειρηματιών που δε δίνουν καμία σημασία στο δικαίωμα στην εργασία.

ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ
Συνεχίζεται η απαξίωσή τους

Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Α. Τζέκη

Η πολιτική της κυβέρνησης που οδηγεί σε διάλυση τους αγροτικούς συνεταιρισμούς φαίνεται ξεκάθαρα και στην περίπτωση της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης «Ομοσπονδία» που απαξιώνεται από την ΑΤΕ και το μάρμαρο το πληρώνουν οι εργαζόμενοι στην Ενωση καθώς τρεις από αυτούς ήδη απολύθηκαν.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης και ο υφυπουργός Εργασίας Ρ. Σπυρόπουλος, απάντησε μόνο για τις απολύσεις και είπε ότι για τους τρεις εργαζόμενους έχει ήδη επιληφθεί η Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία μάλιστα έχει υποβάλει και μήνυση προς το συνεταιρισμό για οφειλόμενες αποδοχές πέντε μηνών. Είπε ότι η Επιθεώρηση θα ασκήσει όλα τα δικαιώματα που έχει «προκειμένου να προστατεύσουμε την εργατική νομοθεσία και τους εργαζόμενους που απολύθηκαν ή απειλούνται με οριστική απόλυση».

Ο Α. Τζέκης χαρακτήρισε κατ' αρχήν θετική την απάντηση του υφυπουργού για τους τρεις απολυμένους, είπε όμως ότι το ζήτημα παραμένει για το Συνεταιρισμό που στενάζει κάτω από τις απαιτήσεις της ΑΤΕ. Οι ρυθμίσεις χρεών, είπε, που έγιναν το καλοκαίρι περιλαμβάνουν επαχθείς όρος και ο Συνεταιρισμός για να ανταποκριθεί πιέζεται να προχωρήσει σε απολύσεις, πώληση περιουσιακών στοιχείων και νοίκιασμα παραγωγικών τμημάτων σε ιδιώτες. Η μόνη λύση, κατέληξε, συνολικά στο πρόβλημα των συνεταιρισμών, είναι ο παραγωγικός συνεταιρισμός και οι αγώνες των ίδιων των αγροτών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ