ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ενεργοποιείται, μετά από 10 χρόνια, η εναλλακτική ποινή

Την πρόσληψη 60 επιμελητών Κοινωνικής Αρωγής ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εφαρμογή του μέτρου της προσφοράς κοινωφελούς εργασίας αντί ποινής

Χρειάστηκαν να περάσουν πάνω από 10 χρόνια από τη θέσπιση της εναλλακτικής έκτισης της ποινής για να προχωρήσει η κυβέρνηση στην πρόσληψη προσωπικού, προκειμένου να ενεργοποιηθεί επιτέλους αυτός ο θεσμός. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Φ. Πετσάλνικος, ανακοίνωσε χτες την πρόσληψη 60 επιμελητών για τις Υπηρεσίες Επιμελητών Κοινωνικής Αρωγής, σε πρώτη φάση, που θα επανδρώσουν και τις 15 Εφετειακές Περιφέρειες της χώρας. Βέβαια, ο αριθμός των επιμελητών είναι πάρα πολύ μικρός, που καταντά προβληματική τη λειτουργία αυτού του θεσμού.

Να σημειωθεί ότι η εναλλακτική έκτιση της ποινής θεσμοθετήθηκε επί υπουργίας Αθ. Κανελλόπουλου και για τόσα χρόνια παρέμεινε γράμμα νεκρό, καθώς δεν υπήρχε ο απαραίτητης μηχανισμός, δηλαδή οι επιμελητές Κοινωνικής Αρωγής, που θα μεριμνούσαν για την εφαρμογή του θεσμού. Αυτό είχε αποτέλεσμα τα δικαστήρια να μην αποφασίζουν τη μετατροπή στερητικών της ελευθερίας ποινών σε παροχή κοινωφελούς εργασίας.

Η εφαρμογή της κοινωφελούς εργασίας προϋποθέτει, βέβαια, την αποδοχή του καταδικασθέντος, ενώ το δικαστήριο θα καθορίζει τον αριθμό των ωρών της κοινωφελούς εργασίας που αντιστοιχούν σε κάθε μέρα φυλάκισης και ο εισαγγελέας εκτέλεσης της ποινής ορίζει την υπηρεσία ή τον οργανισμό που θα εργαστεί ο καταδικασθείς, φυσικά χωρίς αμοιβή.

Στο μέτρο αυτό θα υπαχθούν, όπως προβλέπεται και στο άρθρο 82 του Ποινικού Κώδικα, ποινές που είναι μεγαλύτερες του ενός μηνός και έχουν μετατραπεί σε χρηματική ποινή ή ποινές που κυμαίνονται από δύο μέχρι τρία χρόνια. Από τις υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης υπολογίζεται ότι 650 άτομα κρατούνται σήμερα με τις παραπάνω ποινές. Βέβαια, δεν μπορούν να τύχουν όλοι αυτοί οι κρατούμενοι των ευεργετικών διατάξεων αυτού του μέτρου. Μέχρι τώρα έχουν δηλώσει συμμετοχή 34 φορείς (ΟΤΑ, νομικά πρόσωπα του δημόσιου τομέα, ιδιωτικοί φορείς κλπ.) που θα δέχονται προς εργασία καταδικασθέντες για να εκτίσουν εναλλακτική ποινή.

Στο μεταξύ, επικεφαλής του νεοσυσταθέντος 12μελούς Σώματος Επιθεώρησης και Ελέγχου των Καταστημάτων Κράτησης (νόμος 3090/02) επιλέχθηκε ο επίτιμος εισαγγελέας εφετών Αθ. Δαδούκης, ο οποίος στο παρελθόν είχε διατελέσει στο Συμβούλιο Φυλακών Κορυδαλλού.

Τέλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι το Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο Φυλακών ετοίμασε το σχέδιο εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας των 20 κλειστών και δικαστικών φυλακών, το οποίο εκκρεμεί εδώ και 70 χρόνια!

Τον αλυσόδεσαν και τον ανέκριναν μόλις πάτησε το πόδι του στις ΗΠΑ

Συγκλονιστική μαρτυρία του καθηγητή του ΕΜΠ Β. Αγγελόπουλου

Τις αντιδημοκρατικές έως και φασιστικές μεθόδους των αμερικανικών αρχών γεύτηκε ο καθηγητής του ΕΜΠ Βένιος Αγγελόπουλος, από τη στιγμή που πάτησε το πόδι του στο αεροδρόμιο JFK στη Νέα Υόρκη, για να συμμετάσχει ως εκπρόσωπος του ιδρύματος σε ένα συνέδριο Φιλοσοφίας. Βρέθηκε όμηρος των πρακτόρων του FBI και όπως καταγγέλλει στην αναφορά του προς το ελληνικό προξενείο της Νέας Υόρκης, στις 14 Φλεβάρη 2002, τον αλυσόδεσαν, τον ανέκριναν και του ζήτησαν, εμμέσως πλην σαφώς, να καταδώσει ονόματα ως μέλη της «17 Ν» και θα του πρόσφεραν αμοιβή.

Γράφει, μεταξύ άλλων, στην αναφορά του ο καθηγητής: «Κατά την άφιξή μου - σημειώνει ο καθηγητής - στις 10 μ.μ. (σ.σ. Πέμπτη 13 Φλεβάρη), κρατήθηκα για πεντέμισι ώρες στα γραφεία της Υπηρεσίας Μετανάστευσης του αεροδρομίου JFK της Νέας Υόρκης, από τις οποίες οι τέσσερις ώρες ήταν απλή αναμονή σε απαράδεκτες συνθήκες. Συγκεκριμένα, μου πάρθηκαν δύο φορές πλήρη δακτυλικά αποτυπώματα, φωτογραφήθηκα, μεταφέρθηκα με χειροπέδες πιασμένες μπροστά στη ζώνη, από το Τερματικό 1 στο Τερματικό 4, και η αναμονή μου στο Τερματικό 4, διάρκειας δύο ωρών, έγινε με χειροπέδες στα πόδια, ενωμένες με αλυσίδα 40 εκατοστών σε κλειστό χώρο. Σκοπός της κράτησής μου ήταν μία συνέντευξη με υπάλληλο του FBI, κατά την οποία μου ζητήθηκαν πληροφορίες σχετικά με την οργάνωση "17 Νοέμβρη". Στην αρχή, δε μου δόθηκε καμιά σημασία για δέκα λεπτά, κατόπιν μου είπαν ότι περιμένουν οδηγίες από τα κεντρικά και κάποτε με πληροφόρησαν ότι το FBI θέλει να μου μιλήσει».

Σε άλλο σημείο της αναφοράς του, ο καθηγητής αναφέρει: «Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, αφέθηκε να υπονοηθεί ότι εάν κατέδιδα ονόματα ως μέλη της "17 Νοέμβρη", μπορεί να μου πρόσφεραν και αμοιβή, πράγμα στο οποίο απάντησα ότι δεν έχω τίποτα να πουλήσω». Και συνεχίζει: «Το βράδυ της Παρασκευής, βρήκα στον τηλεφωνητή του ξενοδοχείου μου μήνυμα, όπου το FBI αντιπρότεινε να συναντηθούμε στα κεντρικά του γραφεία, μετά τη λήξη του συνεδρίου, ώστε να έχουμε και όλη τη χρονική άνεση να τα πούμε. Μετά από αυτά, αποφάσισα να αποφύγω τη δεύτερη συνάντηση».

Για το θέμα, που αποκαλύπτει ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες καταπατούν κάθε έννοια δημοκρατικού δικαιώματος και τρομοκρατούν πολίτες, η κυβέρνηση, διά στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου Χρ. Πρωτόπαππα, αρκέστηκε να σχολιάσει ότι «η ελληνική πλευρά έχει, ήδη, παρέμβει, από το περασμένο Σάββατο».

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Πρόκριση της πολιτικής των υποκατάστατων

Την ερχόμενη Τρίτη θα γίνει η Διυπουργική Επιτροπή υπό τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη

«Πολλά πράγματα» για τα ναρκωτικά μετά τη Διυπουργική Επιτροπή, που θα γίνει την προσεχή Τρίτη υπό τον πρωθυπουργό υποσχέθηκε χτες ο υπουργός Υγείας Κ. Στεφανής μετά τη σύσκεψη με τον Κ. Σημίτη στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία πήρε μέρος και η υφυπουργός Υγείας Ελπ. Τσουρή.

Η σύσκεψη έγινε για τη Διυπουργική Επιτροπή, η οποία θα εκτιμήσει τις μέχρι τώρα δράσεις της κυβέρνησης στα πλαίσια του Εθνικού Σχεδίου Δράσης (ΕΣΔ) κατά των ναρκωτικών που εξάγγειλε η κυβέρνηση στις 28.6.2001. «Είχαμε μια βραχεία συζήτηση για το θέμα της διυπουργικής της Τρίτης και τότε θα σας πούμε πολλά», δήλωσε ο Κ. Στεφανής μετά τη συνάντηση.

Τις ανακοινώσεις, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα τις κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός καθώς είναι και επικεφαλής για την υλοποίηση του ΕΣΔ. Φαίνεται ότι και αυτή τη φορά τα «πολλά» θα εξαντληθούν στα πλαίσια του ΕΣΔ που ήδη υπολείπεται στην εφαρμογή ακόμα και σε σχέση με τις εξαγγελίες της 28.6.2001.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες θα υπάρξει εξαγγελία για την ενίσχυση των «στεγνών» προγραμμάτων και των προγραμμάτων υποκατάστασης και για κάποια μείωση των ποινών των χρηστών, καθώς ήδη υπήρξε μια επιτροπή στα πλαίσια του υπουργείου Δικαιοσύνης που κατέγραψε τις απόψεις των μελών της γύρω από αυτό το θέμα. Επί της ουσίας, η εξαγγελία της ενίσχυσης των δύο τύπων προγραμμάτων θα είναι ετεροβαρής υπέρ των προγραμμάτων υποκατάστασης και συντήρησης με υποκατάστατα.

Θυμίζουμε ότι η πρώτη μετά το πρώτο υπουργικό συμβούλιο Διυπουργική Επιτροπή έγινε στις 19.12.2001 και το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού σε ανακοίνωσή του υπογράμμιζε ότι παρουσιάστηκε «ένα λεπτομερέστατο σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της εξάρτησης από τις ουσίες».

Και το ερώτημα που προκύπτει είναι αν την Τρίτη η κυβέρνηση θα παρουσιάσει έναν πραγματικό απολογισμό ή θα επιχειρήσει την υπερκάλυψή του με ανέξοδες εξαγγελίες.


Εχει ανάγκη από αίμα

ΝΕΑΡΟ άτομο έχει ανάγκη από αίμα ομάδας 0 RESUS αρνητικό. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210.8062.014.

ΜΕΤΡΟ
Εκτός λειτουργίας «Ευαγγελισμός» - Σύνταγμα

Διακόπτονται προσωρινά τα δρομολόγια του μετρό, στη γραμμή 3 «Ευαγγελισμός - Σύνταγμα», από τις 10 μ.μ. σήμερα μέχρι και τα μεσάνυχτα μεθαύριο Κυριακή, προκειμένου να γίνουν οι τελικές δοκιμές για την ένταξη στο δίκτυο - μετά από μερικές βδομάδες - του τμήματος Σύνταγμα - Μοναστηράκι.

Οι επιβάτες που χρησιμοποιούν το μετρό στο διάστημα αυτό, θα εξυπηρετούνται από λεωφορεία της ΕΘΕΛ που θα συνδέουν τους σταθμούς Σύνταγμα και «Ευαγγελισμός».

Η κυκλοφορία στο υπόλοιπο δίκτυο θα διεξάγεται κανονικά, ενώ το τμήμα «Ευαγγελισμός» - Σύνταγμα θα λειτουργήσει κανονικά το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας, 24 Φλεβάρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ