Παρασκευή 21 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τον αλυσόδεσαν και τον ανέκριναν μόλις πάτησε το πόδι του στις ΗΠΑ

Συγκλονιστική μαρτυρία του καθηγητή του ΕΜΠ Β. Αγγελόπουλου

Τις αντιδημοκρατικές έως και φασιστικές μεθόδους των αμερικανικών αρχών γεύτηκε ο καθηγητής του ΕΜΠ Βένιος Αγγελόπουλος, από τη στιγμή που πάτησε το πόδι του στο αεροδρόμιο JFK στη Νέα Υόρκη, για να συμμετάσχει ως εκπρόσωπος του ιδρύματος σε ένα συνέδριο Φιλοσοφίας. Βρέθηκε όμηρος των πρακτόρων του FBI και όπως καταγγέλλει στην αναφορά του προς το ελληνικό προξενείο της Νέας Υόρκης, στις 14 Φλεβάρη 2002, τον αλυσόδεσαν, τον ανέκριναν και του ζήτησαν, εμμέσως πλην σαφώς, να καταδώσει ονόματα ως μέλη της «17 Ν» και θα του πρόσφεραν αμοιβή.

Γράφει, μεταξύ άλλων, στην αναφορά του ο καθηγητής: «Κατά την άφιξή μου - σημειώνει ο καθηγητής - στις 10 μ.μ. (σ.σ. Πέμπτη 13 Φλεβάρη), κρατήθηκα για πεντέμισι ώρες στα γραφεία της Υπηρεσίας Μετανάστευσης του αεροδρομίου JFK της Νέας Υόρκης, από τις οποίες οι τέσσερις ώρες ήταν απλή αναμονή σε απαράδεκτες συνθήκες. Συγκεκριμένα, μου πάρθηκαν δύο φορές πλήρη δακτυλικά αποτυπώματα, φωτογραφήθηκα, μεταφέρθηκα με χειροπέδες πιασμένες μπροστά στη ζώνη, από το Τερματικό 1 στο Τερματικό 4, και η αναμονή μου στο Τερματικό 4, διάρκειας δύο ωρών, έγινε με χειροπέδες στα πόδια, ενωμένες με αλυσίδα 40 εκατοστών σε κλειστό χώρο. Σκοπός της κράτησής μου ήταν μία συνέντευξη με υπάλληλο του FBI, κατά την οποία μου ζητήθηκαν πληροφορίες σχετικά με την οργάνωση "17 Νοέμβρη". Στην αρχή, δε μου δόθηκε καμιά σημασία για δέκα λεπτά, κατόπιν μου είπαν ότι περιμένουν οδηγίες από τα κεντρικά και κάποτε με πληροφόρησαν ότι το FBI θέλει να μου μιλήσει».

Σε άλλο σημείο της αναφοράς του, ο καθηγητής αναφέρει: «Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, αφέθηκε να υπονοηθεί ότι εάν κατέδιδα ονόματα ως μέλη της "17 Νοέμβρη", μπορεί να μου πρόσφεραν και αμοιβή, πράγμα στο οποίο απάντησα ότι δεν έχω τίποτα να πουλήσω». Και συνεχίζει: «Το βράδυ της Παρασκευής, βρήκα στον τηλεφωνητή του ξενοδοχείου μου μήνυμα, όπου το FBI αντιπρότεινε να συναντηθούμε στα κεντρικά του γραφεία, μετά τη λήξη του συνεδρίου, ώστε να έχουμε και όλη τη χρονική άνεση να τα πούμε. Μετά από αυτά, αποφάσισα να αποφύγω τη δεύτερη συνάντηση».

Για το θέμα, που αποκαλύπτει ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες καταπατούν κάθε έννοια δημοκρατικού δικαιώματος και τρομοκρατούν πολίτες, η κυβέρνηση, διά στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου Χρ. Πρωτόπαππα, αρκέστηκε να σχολιάσει ότι «η ελληνική πλευρά έχει, ήδη, παρέμβει, από το περασμένο Σάββατο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ