Παρασκευή 21 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΕΣΒΟΣ
«Εφυγε» ο σ. Δημήτρης Σφετούδης

Με απέραντη θλίψη, οι κομμουνιστές της Λέσβου, οι συναγωνιστές του στον αγώνα για λευτεριά και κοινωνική προκοπή, αποχαιρέτησαν την περασμένη Τρίτη τον αγωνιστή και σύντροφο, τον δάσκαλο Δημήτρη Σφετούδη. Τον μπάρμπα Δημητρό, τον κομμουνιστή, που στάθηκε αταλάντευτα στις επάλξεις της ταξικής πάλης μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής του. Που με το λαμπρό παράδειγμά του, ως αγωνιστή κομμουνιστή, τίμησε το ΚΚΕ, το κόμμα της εργατικής τάξης που τον τίμησε. Μαζί με τους κομμουνιστές, τον μπάρμπα Δημητρό τίμησε πλήθος κόσμου που παραβρέθηκε στην κηδεία του, τιμώντας τον αγωνιστή, τον άνθρωπο με το χαμόγελο, τον δάσκαλο της ζωής και του αγώνα.

Απευθύνοντας το ύστατο «χαίρε», μπροστά στο φέρετρο του Δημήτρη Σφετούδη, ο βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης, αναφερόμενος στην αγωνιστική του πορεία, θα σημειώσει ανάμεσα στα άλλα:

...Η αρχή για την αγωνιστική του πορεία έγινε την περίοδο της Κατοχής, όπου μέσα από τις γραμμές του θρυλικού ΕΑΜ δίνει τον αγώνα για μια Ελλάδα λεύτερη, με αφέντη τον κυρίαρχο λαό της.

Αμέσως, σχεδόν, οργανώνεται στο ΚΚΕ και με όλες του τις δυνάμεις δίνεται στον αγώνα για τα δίκαια της εργατικής τάξης, για την ειρήνη, τη δημοκρατία και το σοσιαλισμό.

Για τη δράση του αυτή, ο Δημήτρης Σφετούδης διώκεται, όπως όλοι οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης... Διώχνεται από δάσκαλος και παίρνει το δρόμο της φυλακής και της εξορίας. Ενα δρόμο, που κράτησε πολλά χρόνια και τον οποίο βάδισε με την αξιοπρέπεια, την πίστη και τη λεβεντιά όλων εκείνων που έχουν τάξει στη ζωή τους «να φυλάνε Θερμοπύλες».

Είχα την τύχη, θα πει ο Στ. Σκοπελίτης, να βρεθώ μαζί του εξόριστος στη Γιούρα την περίοδο της χούντας... Για μένα, εκείνα τα χρόνια, ο Δ. Σφετούδης ήταν ο δεύτερος πατέρας και για κείνον εγώ ο γιος του...

Για την πίστη και την αφοσίωσή του στα ιδανικά του αγώνα, τιμήθηκε από το κόμμα μας με την ανάδειξή του σε καίριες θέσεις της Οργάνωσης και του κινήματος, εδώ στο νησί.

Ο Δημήτρης Σφετούδης υπήρξε γραμματέας της ΕΔΑ τα μετεμφυλιακά χρόνια, μέλος του Γραφείου της ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ μετά την πτώση της χούντας και πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Λέσβου, θέση που είχε μέχρι το θάνατό του.

  • Μέλη από την ΚΟΒ Συνοικιών της Αχτιδικής Επιτροπής Μυτιλήνης του ΚΚΕ προσφέρουν, στη μνήμη του συντρόφου Δημήτρη Σφετούδη, 100 ευρώ στο ΚΚΕ.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ(2013-08-18 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ(2012-05-26 00:00:00.0)
Τίμησαν τους πεσόντες στη μάχη του «Αϊτού»(2009-08-14 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις για τα 90 χρόνια του ΚΚΕ(2008-08-27 00:00:00.0)
Μαζικό αγροτικό συλλαλητήριο(2003-01-25 00:00:00.0)
"Εφυγε" έχοντας κάνει το χρέος του στο ακέραιο(1997-09-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ