ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Φλεβάρη 2003
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πλημμύρα κυβερνητικής κοροϊδίας με φόντο τις καταστροφές

Κατολίσθηση στο χωριό Αφέτες Πηλίου

ICON

Κατολίσθηση στο χωριό Αφέτες Πηλίου
Υπομονή και άφθονες υποσχέσεις για σταδιακή αποκατάσταση των ζημιών στα έργα υποδομής, αλλά και τις συνήθεις ανεπαρκείς αποζημιώσεις έταξε η κυβέρνηση στους πληγέντες, που συνεχώς αυξάνονται, από την πρόσφατη κακοκαιρία, αμέσως μετά την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες υπό τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Επίσημα οι ζημιές εκτιμώνται ότι φτάνουν στα 600 εκατ. ευρώ, από τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, τα 155,5 εκατ. ευρώ αφορούν στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα. Στο ποσό όμως αυτό δεν περιλαμβάνονται οι καταστροφές στα νησιά των Κυκλάδων, αυτές που εξακολουθούν να σημειώνονται στην Εύβοια, αλλά και τα κονδύλια που θα απαιτηθούν για την αποκατάσταση των τεράστιων κατολισθήσεων και καθιζήσεων στο οδικό δίκτυο Κορίνθου - Τρίπολης - Καλαμάτας. Φυσικά, το λογαριασμό για τα «χάρτινα» αυτά έργα θα κληθεί να ξαναπληρώσει ο ελληνικός λαός...

Σε δηλώσεις τους μετά το τέλος της σύσκεψης οι υπουργοί Οικονομίας, Εσωτερικών και ΠΕΧΩΔΕ -Ν. Χριστοδουλάκης, Κ. Σκανδαλίδης και Β. Παπανδρέου αντίστοιχα- έκαναν λόγο για «πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα» και επιχείρησαν να εμφανίσουν την εικόνα μιας κυβέρνησης και ενός κρατικού μηχανισμού που βρίσκεται σε εγρήγορση. Κι όλα αυτά χωρίς να βρουν ούτε μια λέξη αυτοκριτικής για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν και επιτάθηκαν, όχι βέβαια εξαιτίας των «καιρικών φαινομένων», αλλά στην εγκληματική πολιτική που ακολούθησαν, προωθώντας την αλόγιστη τσιμεντοποίηση δασών, ρεμάτων, βουνών και λαγκαδιών προς όφελος των κερδοσκόπων της γης και χωρίς να εκτελεστούν τα αναγκαία έργα υποδομής, ενώ όπου αυτά κατασκευάστηκαν έγιναν με γνώμονα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εργολάβων και γι' αυτό μετατράπηκαν σε «σουρωτήρι». Κι όχι μόνο αυτό, την ίδια στιγμή που συμβαίνουν όλα αυτά τα φαινόμενα, η κυβέρνηση αμετανόητη ετοιμάζεται να νομιμοποιήσει και να χαρίσει τις δασικές και δημόσιες εκτάσεις στους... καταπατητές, προετοιμάζοντας το έδαφος και για νέες «φυσικές καταστροφές»!

Εθνική οδός Τρίπολης - Καλαμάτας

Eurokinissi

Εθνική οδός Τρίπολης - Καλαμάτας
Οσον αφορά την αποκατάσταση των ζημιών του εθνικού και επαρχιακού δικτύου, αλλά και την αποζημίωση των πληγέντων, ο Ν. Χριστοδουλάκης δήλωσε ότι «ο προϋπολογισμός είναι έτοιμος να στηρίξει αυτή την προσπάθεια». Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι για έκτακτες δαπάνες στον κρατικό προϋπολογισμό του 2003 (Τακτικός και Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) προβλέπονται μόνο 30 και 70 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, δηλαδή 100 εκατ. ευρώ συνολικά, και είναι άγνωστο από πού η κυβέρνηση θα αντλήσει τα υπόλοιπα χρήματα, πέραν αυτών που, ενδεχομένως, λάβει από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο Ν. Χριστοδουλάκης δήλωσε συγκεκριμένα ότι θα ζητηθεί και η συνδρομή της ΕΕ επειδή η έκταση των καταστροφών είναι πρωτοφανής.

Ειδικότερα για τα νησιά του νομού Κυκλάδων που επλήγησαν τις τελευταίες μέρες αποφασίστηκε η εφαρμογή σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την αποκατάσταση των υποδομών και για το σκοπό αυτό την ερχόμενη βδομάδα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των υπουργών Οικονομίας, Εσωτερικών και ΠΕΧΩΔΕ. Πάντως, σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Β. Παπανδρέου, αν και η κυβέρνηση παραδέχεται ότι η κατάσταση στα νησιά είναι κρίσιμη και ότι η αποκατάσταση στις υποδομές τους θα πρέπει να γίνει γρήγορα ενόψει και της τουριστικής κίνησης που θα αρχίσει σε λίγους μήνες, ωστόσο παραδέχτηκε ότι οι καταγραφές των ζημιών δεν έχουν ολοκληρωθεί και δεν είναι δυνατόν ούτε καν να υπολογιστεί το κονδύλι που θα απαιτηθεί... Οπως επίσης ανακοινώθηκε, αύριο κυβερνητικό κλιμάκιο που θα απαρτίζεται από τους υπουργούς Εσωτερικών, Γεωργίας και Αιγαίου θα επισκεφθεί τη Νάξο, την Πάρο, τη Σύρο και την Τήνο.

Η γενικότερη εμπειρία βέβαια από ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν οδηγεί σε συμπεράσματα πολύ διαφορετικά από την εικόνα... ετοιμότητας που επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση, καθώς μόλις σβήσουν τα φώτα της ράμπας, μόλις δηλαδή το γεγονός φύγει από την επικαιρότητα, οι πληγέντες εγκαταλείπονται στην τύχη τους.

Συνήθεις, ανεπαρκείς εξαγγελίες

Σε σχετική ανακοίνωση από το Γραφείο του πρωθυπουργού αναφέρεται ότι σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το ύψος των απαιτούμενων πόρων ανέρχεται στα 600 εκατ. ευρώ και από σήμερα μπορούν να εκταμιεύονται όσα ποσά απαιτούνται...

Σύμφωνα πάντα με την ίδια ανακοίνωση, τα χρήματα θα διατεθούν:

  • Στην αποκατάσταση του εθνικού οδικού δικτύου μέσω του ΥΠΕΧΩΔΕ.
  • Στην αποκατάσταση του νομαρχιακού, επαρχιακού δικτύου μέσω των περιφερειών.
  • Στην αποκατάσταση των δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης, εσωτερικής οδοποιίας μέσω των Δήμων.
  • Στην αποζημίωση των γεωργικών καταστροφών μέσω του ΕΛΓΑ.
  • Στην άμεση βοήθεια σε νοικοκυριά, σπίτια, επιχειρήσεις μετά από συνεργασία των υπουργείων Εσωτερικών, Οικονομικών, Ανάπτυξης, Πρόνοιας και ΠΕΧΩΔΕ. Για την τελευταία αυτή περίπτωση και για τις περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αποφασίστηκε να εφαρμοστούν τα συνήθη και ανεπαρκέστατα μέτρα που υλοποιήθηκαν στους σεισμούς της Αθήνας και στις πλημμύρες στον Κηφισό: Εκτακτο βοήθημα των 200.000 δραχμές. Στεγαστική συνδρομή κατά 70% άτοκο δάνειο και 30% δωρεάν επιχορήγηση. Για τις αποδεδειγμένα πληγείσες επιχειρήσεις παρέχονται επιπλέον διευκόλυνση από τις Τράπεζες, τις Εφορίες και τους Δημόσιους Οργανισμούς.
  • Στην πρόσληψη έκτακτου προσωπικού για να ανταποκριθούν οι Δήμοι στις έκτακτες ανάγκες.
  • Για όσους τα σπίτια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και παραμένουν άστεγοι, η κυβέρνηση αποφάσισε να εφαρμόσει τα μέτρα που λαμβάνονται αντίστοιχα για τους σεισμοπαθείς. Στην κυβερνητική ανακοίνωση δε διευκρινίζεται τι ακριβώς σημαίνει αυτό, αλλά προφανώς στα μέτρα περιλαμβάνεται η (προσωρινή, υποτίθεται) παραμονή σε κοντέινερς και η επιδότηση ενοικίου.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ
Γολγοθάς, γεμάτος λάσπη κι απελπισία

Eurokinissi

Εικόνες βιβλικής καταστροφής. Ανθρωποι παγωμένοι, ανίσχυροι μπροστά στο «θέαμα» και στο μέλλον. Βουτηγμένοι, τόσες μέρες τώρα, μέχρι τη μέση στη λάσπη, μήπως και μπορέσει να σωθεί το ελάχιστο. Απελπισία, πόνος, οργή για όλα όσα θα 'πρεπε να γίνουν και δεν έγιναν. Πρόσωπα βουβά. Δρόμοι, που θυμίζουν χείμαρρο. Καλλιέργειες πνιγμένες απ' τη λάσπη και την αδιαφορία. Υποσχέσεις, που δεν μπορούν πλέον να τους αγγίξουν. Και τώρα τι; Αυτό είναι το μέγα ερώτημα των κατοίκων στις Κυκλάδες, που ξέρουν πως πρέπει ξανά να παλέψουν για όλα όσα χάθηκαν μέσα σε λίγες μέρες...

Απ' την περασμένη Τρίτη, και άγνωστο για πόσο καιρό ακόμα, εξακολουθούν να βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα νησιά Νάξος, Πάρος, Σίφνος, Σέριφος, Τήνος, Σύρος, Ανδρος, Μύκονος και Ιος. Το κόστος των ζημιών από τις καταστροφές, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ! Το σοβαρότερο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί στο οδικό δίκτυο των μεγαλύτερων σε έκταση νησιών, με αποτέλεσμα πολλά χωριά να παραμένουν αποκλεισμένα. Ενδεικτικά, κυριολεκτικά στα δύο έχει κοπεί η Σέριφος, αφού το κεντρικό οδικό της δίκτυο «σμπαραλιάστηκε». Αποκλεισμένοι ...μεταξύ τους είναι και οι κάτοικοι της Ιου, ενώ στην Πάρο και την Τήνο η κατάσταση είναι τραγική.

Τη χειρότερη εικόνα, ωστόσο, παρουσιάζει η Νάξος. Σύμφωνα με πληροφορίες των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Δρυμαλλίας της ορεινής Νάξου, το ύψος των ζημιών ξεπερνά τα 25 δισ. δραχμές! Αλλο τόσο περίπου εκτιμώνται και οι ζημιές στην περιφέρεια του νησιού. Το σύνολο των αγροτικών δρόμων έχει σχεδόν καταστραφεί, ενώ το επαρχιακό δίκτυο έχει υποστεί σημαντικές ζημιές από κατολισθήσεις, υποχωρήσεις οδοστρωμάτων και καταστροφή των τεχνικών έργων. Σημαντικά προβλήματα παρουσιάζονται και στις καλλιέργειες, αφού παραπάνω απ' το 50% των πεζουλιών, που συνιστούν το σύνολο σχεδόν της καλλιεργήσιμης γης της ορεινής Νάξου (κυρίως αμπέλια και ελιές), έχει ολοσχερώς καταστραφεί, αλλοιώνοντας συγχρόνως δραματικά τη μορφολογία του εδάφους. Μεγάλος αριθμός ζώων έχει πνιγεί, ιδιαίτερα στο Φιλώτι. Πλήθος κατοικιών και καταστημάτων πλημμύρισαν, σε πολλά απ' αυτά η στάθμη του νερού έφτασε μέχρι και τα δύο μέτρα! Σημαντικές ζημιές εντοπίζονται και στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, κυρίως της Κωμιακής.

Τα παραπάνω διαπίστωσε η ΚΟΒ Νάξου του ΚΚΕ, εκπρόσωποι της οποίας περιόδευσαν χθες στους τόπους της καταστροφής. Στην ανακοίνωσή της δε, ζητά την άμεση αποκατάσταση των πληγέντων και υπόσχεται πως θα σταθεί στο πλευρό τους και θα αγωνιστεί για την αποκατάσταση της υποδομής του νησιού.

Με απόφαση του υπουργείου Αιγαίου, χρηματοδοτήθηκαν με 100.000 ευρώ οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Αιγαίου, «προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις επείγουσες παρεμβάσεις, που απαιτούνται για την ανακούφιση των περιοχών που επλήγησαν».

Ο Βαγγέλης Σιγάλας, επικεφαλής της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» Κυκλάδων, επισημαίνει πως όλα τα οδικά δίκτυα αυτών των νησιών έχουν γίνει με προχειρότητα, και από πλευράς εργολάβων και από πλευράς τεχνικής επίβλεψης των έργων. «Πώς να έχουμε στις Κυκλάδες σωστά έργα, όταν και στα πέντε Επαρχεία μας - όπου υπάρχουν Τεχνικές Υπηρεσίες - δεν υπάρχει ο απαιτούμενος αριθμός μηχανικών; Ποιοι θα επιβλέψουν τα όποια έργα γίνονται στον τόπο μας, όταν, για παράδειγμα, στη Σύρο υπάρχουν μόλις τρεις μηχανικοί, απ' τους 15 που απαιτούνται, ή στη Σαντορίνη μόνον ένας και παραμένουν επί χρόνια κενές οι υπόλοιπες πέντε οργανικές θέσεις;», διερωτάται χαρακτηριστικά.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Εύβοια

Εκτεταμένες καταστροφές προκαλεί η κακοκαιρία στην Εύβοια. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκαν με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας οχτώ dήμοι και μια kοινότητα του νομού Εύβοιας. Πρόκειται για τους Δήμους Νηλέως, Ελυμνίων, Αιδηψού, Αρτεμισίου, Κύμης, Κονιστρών, Ωρεών, Ιστιαίας και την κοινότητα Καφηρέως στην Καρυστία.

Οι εκτεταμένες ζημιές που προκλήθηκαν από καθιζήσεις και κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο, αλλά και σε χωριά που ...διολισθαίνουν, προκάλεσαν την έκτακτη σύγκληση του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου (ΣΝΟ), που ζήτησε να κηρυχτούν οι παραπάνω περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πολλά χωριά (πάνω από 13) παραμένουν αποκλεισμένα από το χιόνι, ενώ προβλήματα παρουσιάζονται στα δίκτυα της ΔΕΗ και του ΟΤΕ.

Το κεντρικό οδικό δίκτυο της νοτιοκεντρικής και βορειοκεντρικής Εύβοιας δε λειτουργεί (παρά μόνο από παρακαμπτήριους δρόμους) εξαιτίας των εκτεταμένων κατολισθήσεων και καθιζήσεων του δρόμου. Δεν είναι εκτός πραγματικότητας το ότι η Αιδηψός, λόγω κατολισθήσεων στον Ηλία και στις Ροβιές, είναι αποκλεισμένη από στεριά και η επικοινωνία γίνεται μόνο από θάλασσα (μέσω Αρκίτσας Φθιώτιδας).

Κυρίαρχο και επικίνδυνο είναι το πρόβλημα που έχει εμφανιστεί εδώ και τρεις μέρες, στο Δήμο Νηλέα με την κατολίσθηση του λόφου στην είσοδο του χωριού Αγίας Αννας, που προκάλεσε το ρήγμα και το φούσκωμα του δρόμου, την καταστροφή δύο κατοικιών, ενός ελαιοτριβείου και ενός ξυλουργικού εργοστασίου. Το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη και παρά τις διαβεβαιώσεις των τεχνικών της Περιφέρειας που επισκέφτηκαν την περιοχή, οι κάτοικοι αγωνιούν.

Την ίδια αγωνία εκφράζουν και οι κάτοικοι του χωριού Βίταλο του Δήμου Κύμης, αφού κι εκεί πριν τρία χρόνια είχε συμβεί παρόμοιο φαινόμενο, αλλά ακόμα κανένα μέτρο προστασίας (είχε γίνει συζήτηση για εγκατάλειψη του χωριού), δεν έχει ληφθεί.

Κατολισθήσεις εμφανίζονται και στον οικισμό Κάδι, πλησίον της Κύμης όπως και στην παραλία Στομίου - Πλατάνας, όπου στην Πλατάνα κινδυνεύει μια κατοικία, ένα ελαιοτριβείο και μια οικοδομή - γιαπί. Στο Δήμο Κονιστρών κινδυνεύουν άμεσα 14 κατοικίες στη βορειοδυτική πλευρά του οικισμού και έχει διαταχτεί η εκκένωσή τους, ενώ και στη δυτική πλευρά του οικισμού Διρεμάτων υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης κατοικιών.

Η Εύβοια και οι κάτοικοί της που πληρώνουν, σε τελευταία ανάλυση, το «μάρμαρο» έχουν δει και έχουν ακούσει πολλά μέχρι σήμερα από υποσχέσεις και δεσμεύσεις κυβερνητικές και άλλες. Η μη καταβολή ακόμα των αποζημιώσεων από τις καταστροφές που προκάλεσε η βαρυχειμωνιά στις αρχές του 2001, είναι πολύ κοντά για να ξεχαστούν. Και όπως δήλωσε ο Δημήτρης Θωμάς, δήμαρχος Κύμης «πολλοί σπεύδουν να μας εκφράσουν τώρα τη συμπαράστασή τους, αλλά μας ενδιαφέρει περισσότερο τι θα γίνει με την «μπόρα».

Από έναν πρόχειρο υπολογισμό των υπηρεσιακών παραγόντων της Νομαρχίας Εύβοιας χρειάζονται 20 δισ. δρχ. τουλάχιστον μόνο για έργα του κεντρικού και επαρχιακού οδικού δικτύου, χωρίς να περιλαμβάνονται τα υπόλοιπα που μπορεί να τριπλασιάσουν το κόστος. Βέβαια, η έλλειψη υποδομών, η έλλειψη τεχνικών έργων στήριξης και οι εργολαβικές κακοτεχνίες βαραίνουν αποκλειστικά για πάρα πολλά χρόνια τις κυβερνήσεις, αλλά και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και τους δημάρχους που «διεκδικούν» μέσα στους διαδρόμους των υπουργείων και όχι κινητοποιώντας τους εργαζόμενους και το λαό που τους ψήφισε για να στηρίξουν τα συμφέροντά τους σε αγωνιστική κατεύθυνση.

ΚΚΕ
Οι καταστροφές θα επαναλαμβάνονται όσο συνεχίζεται η ίδια πολιτική

Δριμεία κριτική στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τους πληγέντες από την κακοκαιρία ασκεί το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, το οποίο, σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, τονίζει:

«Τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τους πληγέντες από τις καταστροφές, λόγω κακοκαιρίας, εντάσσονται στις επαναλαμβανόμενες εξαγγελίες που γίνονται σχεδόν τυπικά μετά από κάθε καταστροφή. Αυτές οι εξαγγελίες δεν αντιμετωπίζουν τα τεράστια προβλήματα, δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες που δημιουργήθηκαν, όπως γίνεται κάθε φορά, ενώ είναι γενικόλογες. Επιπλέον, δεν μπορούν να κρύψουν το αντιλαϊκό περιεχόμενο της εφαρμοζόμενης πολιτικής, όταν η κυβέρνηση:

  • Προωθεί την αλόγιστη επέκταση των πόλεων προς όφελος των κερδοσκόπων γης, χωρίς εξασφάλιση των αναγκαίων έργων υποδομής.
  • Επιτρέπει και νομιμοποιεί την καταπάτηση, την κάλυψη των ρεμάτων, το κτίσιμο σ' αυτά.
  • Νομιμοποιεί την αυθαίρετη δόμηση.
  • Εχει βάλει στο χρονοντούλαπο την προστασία και ανάπτυξη του δασικού πλούτου και εξαιρεί από την αναδάσωση τεράστιες καμένες εκτάσεις, ξεπουλά τις δασικές και δημόσιες εκτάσεις στους καταπατητές.
  • Δεν προστατεύει τους ελεύθερους χώρους, αντίθετα προχωρά στην τσιμεντοποίησή τους.
  • Χαρίζει τεράστια ποσά στο μεγάλο κεφάλαιο, σπαταλιούνται σε έργα βιτρίνας και όχι σε προτεραιότητες που επιβάλλουν οι ανάγκες.
  • Κατασκευάζει έργα με προδιαγραφές που δεν πληρούν τις ανάγκες, αλλά ικανοποιούν τα συμφέροντα και τα κέρδη των εργολάβων και πληρώνονται πολλαπλάσια από το λαό.

Οι καταστροφές και οι δραματικές επιπτώσεις τους για το λαό θα επαναλαμβάνονται όσο συνεχίζεται η ίδια πολιτική.

Η μαζική και οργανωμένη δράση του λαού που έχει πληγεί πρέπει να είναι η απάντηση στις κυβερνητικές εξαγγελίες, με απαίτηση την πλήρη αποκατάσταση των πληγέντων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ