Σάββατο 22 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΚΛΑΔΕΣ
Γολγοθάς, γεμάτος λάσπη κι απελπισία

Eurokinissi

Εικόνες βιβλικής καταστροφής. Ανθρωποι παγωμένοι, ανίσχυροι μπροστά στο «θέαμα» και στο μέλλον. Βουτηγμένοι, τόσες μέρες τώρα, μέχρι τη μέση στη λάσπη, μήπως και μπορέσει να σωθεί το ελάχιστο. Απελπισία, πόνος, οργή για όλα όσα θα 'πρεπε να γίνουν και δεν έγιναν. Πρόσωπα βουβά. Δρόμοι, που θυμίζουν χείμαρρο. Καλλιέργειες πνιγμένες απ' τη λάσπη και την αδιαφορία. Υποσχέσεις, που δεν μπορούν πλέον να τους αγγίξουν. Και τώρα τι; Αυτό είναι το μέγα ερώτημα των κατοίκων στις Κυκλάδες, που ξέρουν πως πρέπει ξανά να παλέψουν για όλα όσα χάθηκαν μέσα σε λίγες μέρες...

Απ' την περασμένη Τρίτη, και άγνωστο για πόσο καιρό ακόμα, εξακολουθούν να βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα νησιά Νάξος, Πάρος, Σίφνος, Σέριφος, Τήνος, Σύρος, Ανδρος, Μύκονος και Ιος. Το κόστος των ζημιών από τις καταστροφές, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ! Το σοβαρότερο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί στο οδικό δίκτυο των μεγαλύτερων σε έκταση νησιών, με αποτέλεσμα πολλά χωριά να παραμένουν αποκλεισμένα. Ενδεικτικά, κυριολεκτικά στα δύο έχει κοπεί η Σέριφος, αφού το κεντρικό οδικό της δίκτυο «σμπαραλιάστηκε». Αποκλεισμένοι ...μεταξύ τους είναι και οι κάτοικοι της Ιου, ενώ στην Πάρο και την Τήνο η κατάσταση είναι τραγική.

Τη χειρότερη εικόνα, ωστόσο, παρουσιάζει η Νάξος. Σύμφωνα με πληροφορίες των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Δρυμαλλίας της ορεινής Νάξου, το ύψος των ζημιών ξεπερνά τα 25 δισ. δραχμές! Αλλο τόσο περίπου εκτιμώνται και οι ζημιές στην περιφέρεια του νησιού. Το σύνολο των αγροτικών δρόμων έχει σχεδόν καταστραφεί, ενώ το επαρχιακό δίκτυο έχει υποστεί σημαντικές ζημιές από κατολισθήσεις, υποχωρήσεις οδοστρωμάτων και καταστροφή των τεχνικών έργων. Σημαντικά προβλήματα παρουσιάζονται και στις καλλιέργειες, αφού παραπάνω απ' το 50% των πεζουλιών, που συνιστούν το σύνολο σχεδόν της καλλιεργήσιμης γης της ορεινής Νάξου (κυρίως αμπέλια και ελιές), έχει ολοσχερώς καταστραφεί, αλλοιώνοντας συγχρόνως δραματικά τη μορφολογία του εδάφους. Μεγάλος αριθμός ζώων έχει πνιγεί, ιδιαίτερα στο Φιλώτι. Πλήθος κατοικιών και καταστημάτων πλημμύρισαν, σε πολλά απ' αυτά η στάθμη του νερού έφτασε μέχρι και τα δύο μέτρα! Σημαντικές ζημιές εντοπίζονται και στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, κυρίως της Κωμιακής.

Τα παραπάνω διαπίστωσε η ΚΟΒ Νάξου του ΚΚΕ, εκπρόσωποι της οποίας περιόδευσαν χθες στους τόπους της καταστροφής. Στην ανακοίνωσή της δε, ζητά την άμεση αποκατάσταση των πληγέντων και υπόσχεται πως θα σταθεί στο πλευρό τους και θα αγωνιστεί για την αποκατάσταση της υποδομής του νησιού.

Με απόφαση του υπουργείου Αιγαίου, χρηματοδοτήθηκαν με 100.000 ευρώ οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Αιγαίου, «προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις επείγουσες παρεμβάσεις, που απαιτούνται για την ανακούφιση των περιοχών που επλήγησαν».

Ο Βαγγέλης Σιγάλας, επικεφαλής της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» Κυκλάδων, επισημαίνει πως όλα τα οδικά δίκτυα αυτών των νησιών έχουν γίνει με προχειρότητα, και από πλευράς εργολάβων και από πλευράς τεχνικής επίβλεψης των έργων. «Πώς να έχουμε στις Κυκλάδες σωστά έργα, όταν και στα πέντε Επαρχεία μας - όπου υπάρχουν Τεχνικές Υπηρεσίες - δεν υπάρχει ο απαιτούμενος αριθμός μηχανικών; Ποιοι θα επιβλέψουν τα όποια έργα γίνονται στον τόπο μας, όταν, για παράδειγμα, στη Σύρο υπάρχουν μόλις τρεις μηχανικοί, απ' τους 15 που απαιτούνται, ή στη Σαντορίνη μόνον ένας και παραμένουν επί χρόνια κενές οι υπόλοιπες πέντε οργανικές θέσεις;», διερωτάται χαρακτηριστικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ