Σάββατο 22 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πλημμύρα κυβερνητικής κοροϊδίας με φόντο τις καταστροφές

Κατολίσθηση στο χωριό Αφέτες Πηλίου

ICON

Κατολίσθηση στο χωριό Αφέτες Πηλίου
Υπομονή και άφθονες υποσχέσεις για σταδιακή αποκατάσταση των ζημιών στα έργα υποδομής, αλλά και τις συνήθεις ανεπαρκείς αποζημιώσεις έταξε η κυβέρνηση στους πληγέντες, που συνεχώς αυξάνονται, από την πρόσφατη κακοκαιρία, αμέσως μετά την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες υπό τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Επίσημα οι ζημιές εκτιμώνται ότι φτάνουν στα 600 εκατ. ευρώ, από τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, τα 155,5 εκατ. ευρώ αφορούν στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα. Στο ποσό όμως αυτό δεν περιλαμβάνονται οι καταστροφές στα νησιά των Κυκλάδων, αυτές που εξακολουθούν να σημειώνονται στην Εύβοια, αλλά και τα κονδύλια που θα απαιτηθούν για την αποκατάσταση των τεράστιων κατολισθήσεων και καθιζήσεων στο οδικό δίκτυο Κορίνθου - Τρίπολης - Καλαμάτας. Φυσικά, το λογαριασμό για τα «χάρτινα» αυτά έργα θα κληθεί να ξαναπληρώσει ο ελληνικός λαός...

Σε δηλώσεις τους μετά το τέλος της σύσκεψης οι υπουργοί Οικονομίας, Εσωτερικών και ΠΕΧΩΔΕ -Ν. Χριστοδουλάκης, Κ. Σκανδαλίδης και Β. Παπανδρέου αντίστοιχα- έκαναν λόγο για «πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα» και επιχείρησαν να εμφανίσουν την εικόνα μιας κυβέρνησης και ενός κρατικού μηχανισμού που βρίσκεται σε εγρήγορση. Κι όλα αυτά χωρίς να βρουν ούτε μια λέξη αυτοκριτικής για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν και επιτάθηκαν, όχι βέβαια εξαιτίας των «καιρικών φαινομένων», αλλά στην εγκληματική πολιτική που ακολούθησαν, προωθώντας την αλόγιστη τσιμεντοποίηση δασών, ρεμάτων, βουνών και λαγκαδιών προς όφελος των κερδοσκόπων της γης και χωρίς να εκτελεστούν τα αναγκαία έργα υποδομής, ενώ όπου αυτά κατασκευάστηκαν έγιναν με γνώμονα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εργολάβων και γι' αυτό μετατράπηκαν σε «σουρωτήρι». Κι όχι μόνο αυτό, την ίδια στιγμή που συμβαίνουν όλα αυτά τα φαινόμενα, η κυβέρνηση αμετανόητη ετοιμάζεται να νομιμοποιήσει και να χαρίσει τις δασικές και δημόσιες εκτάσεις στους... καταπατητές, προετοιμάζοντας το έδαφος και για νέες «φυσικές καταστροφές»!

Εθνική οδός Τρίπολης - Καλαμάτας

Eurokinissi

Εθνική οδός Τρίπολης - Καλαμάτας
Οσον αφορά την αποκατάσταση των ζημιών του εθνικού και επαρχιακού δικτύου, αλλά και την αποζημίωση των πληγέντων, ο Ν. Χριστοδουλάκης δήλωσε ότι «ο προϋπολογισμός είναι έτοιμος να στηρίξει αυτή την προσπάθεια». Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι για έκτακτες δαπάνες στον κρατικό προϋπολογισμό του 2003 (Τακτικός και Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) προβλέπονται μόνο 30 και 70 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, δηλαδή 100 εκατ. ευρώ συνολικά, και είναι άγνωστο από πού η κυβέρνηση θα αντλήσει τα υπόλοιπα χρήματα, πέραν αυτών που, ενδεχομένως, λάβει από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο Ν. Χριστοδουλάκης δήλωσε συγκεκριμένα ότι θα ζητηθεί και η συνδρομή της ΕΕ επειδή η έκταση των καταστροφών είναι πρωτοφανής.

Ειδικότερα για τα νησιά του νομού Κυκλάδων που επλήγησαν τις τελευταίες μέρες αποφασίστηκε η εφαρμογή σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την αποκατάσταση των υποδομών και για το σκοπό αυτό την ερχόμενη βδομάδα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των υπουργών Οικονομίας, Εσωτερικών και ΠΕΧΩΔΕ. Πάντως, σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Β. Παπανδρέου, αν και η κυβέρνηση παραδέχεται ότι η κατάσταση στα νησιά είναι κρίσιμη και ότι η αποκατάσταση στις υποδομές τους θα πρέπει να γίνει γρήγορα ενόψει και της τουριστικής κίνησης που θα αρχίσει σε λίγους μήνες, ωστόσο παραδέχτηκε ότι οι καταγραφές των ζημιών δεν έχουν ολοκληρωθεί και δεν είναι δυνατόν ούτε καν να υπολογιστεί το κονδύλι που θα απαιτηθεί... Οπως επίσης ανακοινώθηκε, αύριο κυβερνητικό κλιμάκιο που θα απαρτίζεται από τους υπουργούς Εσωτερικών, Γεωργίας και Αιγαίου θα επισκεφθεί τη Νάξο, την Πάρο, τη Σύρο και την Τήνο.

Η γενικότερη εμπειρία βέβαια από ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν οδηγεί σε συμπεράσματα πολύ διαφορετικά από την εικόνα... ετοιμότητας που επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση, καθώς μόλις σβήσουν τα φώτα της ράμπας, μόλις δηλαδή το γεγονός φύγει από την επικαιρότητα, οι πληγέντες εγκαταλείπονται στην τύχη τους.

Συνήθεις, ανεπαρκείς εξαγγελίες

Σε σχετική ανακοίνωση από το Γραφείο του πρωθυπουργού αναφέρεται ότι σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το ύψος των απαιτούμενων πόρων ανέρχεται στα 600 εκατ. ευρώ και από σήμερα μπορούν να εκταμιεύονται όσα ποσά απαιτούνται...

Σύμφωνα πάντα με την ίδια ανακοίνωση, τα χρήματα θα διατεθούν:

  • Στην αποκατάσταση του εθνικού οδικού δικτύου μέσω του ΥΠΕΧΩΔΕ.
  • Στην αποκατάσταση του νομαρχιακού, επαρχιακού δικτύου μέσω των περιφερειών.
  • Στην αποκατάσταση των δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης, εσωτερικής οδοποιίας μέσω των Δήμων.
  • Στην αποζημίωση των γεωργικών καταστροφών μέσω του ΕΛΓΑ.
  • Στην άμεση βοήθεια σε νοικοκυριά, σπίτια, επιχειρήσεις μετά από συνεργασία των υπουργείων Εσωτερικών, Οικονομικών, Ανάπτυξης, Πρόνοιας και ΠΕΧΩΔΕ. Για την τελευταία αυτή περίπτωση και για τις περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αποφασίστηκε να εφαρμοστούν τα συνήθη και ανεπαρκέστατα μέτρα που υλοποιήθηκαν στους σεισμούς της Αθήνας και στις πλημμύρες στον Κηφισό: Εκτακτο βοήθημα των 200.000 δραχμές. Στεγαστική συνδρομή κατά 70% άτοκο δάνειο και 30% δωρεάν επιχορήγηση. Για τις αποδεδειγμένα πληγείσες επιχειρήσεις παρέχονται επιπλέον διευκόλυνση από τις Τράπεζες, τις Εφορίες και τους Δημόσιους Οργανισμούς.
  • Στην πρόσληψη έκτακτου προσωπικού για να ανταποκριθούν οι Δήμοι στις έκτακτες ανάγκες.
  • Για όσους τα σπίτια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και παραμένουν άστεγοι, η κυβέρνηση αποφάσισε να εφαρμόσει τα μέτρα που λαμβάνονται αντίστοιχα για τους σεισμοπαθείς. Στην κυβερνητική ανακοίνωση δε διευκρινίζεται τι ακριβώς σημαίνει αυτό, αλλά προφανώς στα μέτρα περιλαμβάνεται η (προσωρινή, υποτίθεται) παραμονή σε κοντέινερς και η επιδότηση ενοικίου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ