ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Φλεβάρη 2003
Σελ. /32
Η ήττα των ΗΠΑ και του πολέμου...

Οι ΗΠΑ βρίσκονται απομονωμένες και σε πρωτοφανή αδυναμία: Ποτέ άλλοτε οι λαοί δεν ήταν τόσο συσπειρωμένοι ενάντια στα πολεμοκάπηλα σχέδιά τους. Επιπλέον, αυτή τη φορά, δεν έχουν μαζί τους τους «παραδοσιακούς συμμάχους»

Του Τάσου Αναστασίου από τα «Νέα»
Του Τάσου Αναστασίου από τα «Νέα»
Οι «ρεαλιστικές» εκτιμήσεις για την ημερομηνία έναρξης ματοκυλίσματος του ιρακινού λαού και τα διοχετευόμενα σενάρια για τα πολεμικά προγράμματα του Αμερικανικού Πενταγώνου, σε καμία περίπτωση δε σημαίνουν αποδοχή της αντίληψης ότι «οι ΗΠΑ κάνουν ό,τι θέλουν» και «τίποτα δεν μπορεί να εμποδίσει» τους επίδοξους κοσμοκράτορες. Αντίθετα, δε θα ήταν υπερβολικό να ισχυριστεί κανείς ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται απομονωμένες και σε πρωτοφανή αδυναμία: Ποτέ άλλοτε οι λαοί δεν ήταν τόσο συσπειρωμένοι ενάντια στα πολεμοκάπηλα σχέδιά τους. Επιπλέον, αυτή τη φορά δεν έχουν μαζί τους τους «παραδοσιακούς συμμάχους». Ακόμα και η Τουρκία φτάνει στα άκρα το παζάρι - αδιανόητο σε άλλες εποχές.

Στην πραγματικότητα, οι ΗΠΑ έχουν ήδη χάσει τον πόλεμο κατά του Ιράκ, πριν καν ξεκινήσει. Ο κυριότερος λόγος είναι ότι αυτός ο πόλεμος δεν έχει νομιμοποιηθεί -ούτε πρόκειται- στα μάτια των λαών. Η προπαγανδιστική μηχανή της Ουάσιγκτον απέτυχε παταγωδώς να πείσει ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν συνιστά απειλή για τις ΗΠΑ ή την ανθρωπότητα. Αντίθετα, ξεσκεπάστηκε το απαίσιο ιμπεριαλιστικό πρόσωπο των ΗΠΑ. Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ δεν μπόρεσαν να βρουν κανένα «αποδεικτικό στοιχείο». Αντίθετα, διαπιστώνουν την προθυμία του καθεστώτος της Βαγδάτης για συνεργασία και «συμμόρφωση» ακόμα και σε επαχθείς και εξευτελιστικούς για ανεξάρτητο κράτος όρους, π.χ. πτήσεις κατασκοπευτικών αεροπλάνων.

Χωρίς τη «νομιμοποίηση» του ΟΗΕ, το πλήγμα θα είναι ακόμα μεγαλύτερο για τις ΗΠΑ και δεν αποκλείεται ο πόλεμος κατά του Ιράκ να αποτελέσει την αρχή του τέλους των ονείρων τους περί πλανητικής ηγεμονίας. Ο μεγάλος νικητής μπορούν και πρέπει να είναι οι λαοί, καθώς οι οικουμενικές διαδηλώσεις του περασμένου Σαββατοκύριακου ήταν μια ελάχιστη επίδειξη της ακατανίκητης δύναμής τους. Οταν και εάν οι ΗΠΑ μπουν ως δήθεν απελευθερωτές στη Βαγδάτη, οι λαοί στους δρόμους θα ζητούν «λευτεριά στο Ιράκ»...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ

ΑΡΧΕΣ ΜΑΡΤΗ... «Αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι οι ΗΠΑ θα εξαπολύσουν την επίθεση κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου. Οι ΗΠΑ και η Βρετανία θα καταθέσουν την ερχόμενη εβδομάδα το σχέδιο του νέου ψηφίσματος που θα έχει τη μορφή τελεσιγράφου προς τον Σαντάμ Χουσεΐν. Το ψήφισμα δεν πρόκειται να τεθεί προς έγκριση στο Συμβούλιο Ασφαλείας νωρίτερα από τις αρχές Μαρτίου, και υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ και η Βρετανία να δράσουν μονομερώς νωρίς τον Μάρτιο...» (ΒΗΜΑ).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ: «Ως προς το θέμα του πολέμου, πηγές στην Αθήνα, που είναι σε θέση να γνωρίζουν τα αμερικανικά σχέδια, βεβαίωναν ότι ο πόλεμος έχει προγραμματισθεί να ξεκινήσει στις αρχές Μαρτίου, και, σύμφωνα με τις αμερικανικές εκτιμήσεις, σε μια εβδομάδα από την έναρξη των βομβαρδισμών, ο στρατιωτικός μηχανισμός του Σαντάμ θα έχει καταρρεύσει και οι αμερικανικές δυνάμεις θα βρίσκονται στη Βαγδάτη» (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

«ΔΙΚΟΠΟΙ» ΠΥΡΑΥΛΟΙ: «Ο Χανς Μπλιξ, επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ, με την πρότασή του για νέα διερεύνηση της βούλησης του Ιράκ να συμμορφωθεί με το αίτημα για αφοπλισμό, σκοπεύει να ζητήσει από τη Βαγδάτη να καταστρέψει τα αποθέματα πειραματικών πυραύλων, το βεληνεκές των οποίων υπερβαίνει τα συμπεφωνημένα όρια, ανέφεραν διπλωμάτες του Οργανισμού... Η άρνηση της Βαγδάτης να καταστρέψει τους πυραύλους μπορεί να ενισχύσει το επιχείρημα της Ουάσιγκτον ότι το Ιράκ αγνοεί τα Ην. Εθνη... Ωστόσο, η συμμόρφωση του Ιράκ μπορεί να εμποδίσει τις αμερικανικές προσπάθειες, δίνοντας την εικόνα ότι το έργο των επιθεωρητών αποδίδει καρπούς» (ΓΟΥΟΛ ΣΤΡΙΤ ΤΖΟΥΡΝΑΛ -ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ).

ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ: «Η Βρετανία χρειάζεται ένα νέο ψήφισμα του ΟΗΕ και οι ΗΠΑ χρειάζονται τη Βρετανία. Το ψήφισμα ίσως πάρει άλλες τέσσερις με πέντε εβδομάδες... Οσο μεγαλύτερη είναι η συναίνεση προς τον πόλεμο, τόσο ευκολότερη θα είναι η μάχη και η μεταπολεμική κατοχή» (Γουέλσι Κλαρκ, πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ και επικεφαλής της επέμβασης στη Γιουγκοσλαβία - ΤΑΪΜΣ - ΒΗΜΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΑ ΝΕΑ: 18 νομοί εκπέμπουν SOS - ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Θεομηνία και Ιράκ φουσκώνουν τις τιμές - ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΜΕΤΑΞΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΘΕΟΜΗΝΙΑΣ.

ΕΘΝΟΣ: ΝΕΟ ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΑΝΟΙΞΕ Η ΓΗ!

ΑΥΓΗ: «ΒΑΡΥΧΕΙΜΩΝΙΑ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΜΙΣΘΟΙ - ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΟΛΟΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΓΙΑ 200.000 ΠΑΛΙΑ Ι.Χ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): «ΣΑΠΙΛΑ» ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΣΗΜΙΤΗ.

ΕΣΤΙΑ: ΣΥΓΚΡΟΥΣΙΣ ΣΗΜΙΤΗ - ΠΑΣΟΚ - Πρόωρη διαδοχή και χρόνος εκλογών.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΕΧΟΥΝ ΚΛΕΨΕΙ ΑΛΛΑ 20 ΔΙΣ. στη δεύτερη μεγάλη απάτη με την εταιρία MICROLAND.

ΧΩΡΑ: ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΤΟΥ ΣΗΜΙΤΗ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΔΥΟ... ΗΜΙΚΟΛΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΗΤΟ «ΣΗΜΕΙΩΜΑ».

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ - ΤΑ ΠΙΟ ΦΘΗΝΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΔΥΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Αναγκαία «νομιμοποίηση»... «Ωστόσο, η Αμερική δεν πρέπει να γυρίσει την πλάτη της στον OHE. H ικανοποίηση τής παροχής φιλοξενίας στους πιστούς του φίλους δεν πρέπει να αποσπάσει την προσοχή του Προέδρου από τη ζωτικής σημασίας προσπάθεια για περαιτέρω υποστήριξη στο Συμβούλιο Ασφαλείας» (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ - «ΝΙΟΥ ΓΙΟΡΚ ΤΑΪΜΣ»).

Παντοδύναμοι; «Εχουν ετοιμάσει οι πολέμαρχοι και το τελεσίγραφο - χωρίς να περιμένουν τους επιθεωρητές - και τους πυραύλους και τις βόμβες, που θα μετατρέψουν σε κόλαση το Ιράκ, αδιαφορώντας πλήρως και για τον ΟΗΕ και για τη μαζική αντίδραση της παγκόσμιας κοινής γνώμης. Είναι έτοιμοι για το έγκλημα επίθεσης κατά της ανθρωπότητας. Ετοιμοι για την επιστροφή στη βαρβαρότητα και την κατάργηση του δικαίου. (Από το άρθρο της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ)

Διαταραγμένες ισορροπίες: «Οποια κι αν είναι η εξέλιξη της κρίσης στις σχέσεις των HΠA με το γαλλογερμανικό άξονα, η Δύση δεν πρόκειται ποτέ να επανέλθει στην προηγούμενη γεωπολιτική ισορροπία. Εντάσεις μεταξύ των δύο πυλώνων του NATO είχαν σημειωθεί και στο παρελθόν, αλλά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της τωρινής κρίσης επιτρέπουν το συμπέρασμα ότι έχουμε εισέλθει σε μία νέα ιστορική φάση. H διαμάχη για τον πόλεμο εναντίον του Ιράκ λειτουργεί σαν καταλύτης για να εκδηλωθεί η τάση που κυοφορείται εδώ και χρόνια» (Σταύρος Λυγερός -«ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

Κέρδη «παντός καιρού»: «Γνωρίζουμε να δίνουμε μάχες σε μια πετρελαιοπηγή, ακόμη και σε περιοχές που τελούν υπό αμερικανική επιρροή» (Τιερί Ντεμαρέ - επικεφαλής της γαλλικής εταιρίας «TotalFinaElf» που δραστηριοποιείται στο Ιράκ, καθησυχάζει για τα κέρδη της εταιρίας μετά τον πόλεμο κατά του Ιράκ) («ΒΗΜΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ