ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΧΑΝΙΑ
Μηχανοκίνητη πορεία και περικύκλωση της βάσης

Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στη βάση της Σούδας
Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στη βάση της Σούδας
Μηχανοκίνητη πορεία στην ΑμερικανοΝΑΤΟική βάση της Σούδας, την Κυριακή 2 Μάρτη, και αποκλεισμό της βάσης, την Κυριακή 16 Μάρτη, αποφασίστηκε την Παρασκευή 21 Φλεβάρη σε σύσκεψη, που έγινε στο Εργατικό Κέντρο Χανίων, μαζικών συνδικαλιστικών και νεολαιίστικών φορέων, φιλειρηνικών και αντιπολεμικών κινητοποιήσεων. Οι συγκεντρώσεις θα γίνουν στις 11 το πρωί στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς.

Ο λαός και η νεολαία της Κρήτης, ιδιαίτερα στα Χανιά, που αντιδρούν στα πολεμοκάπηλα σχέδια των ιμπεριαλιστών, κλιμακώνουν τις αντιιμπεριαλιστικές - αντιπολεμικές κινητοποιήσεις τους στην ΑμερικανοΝΑΤΟική βάση της Σούδας, κάνοντας ξεκάθαρη την αντίθεσή του στο νέο πόλεμο που αυτή τη φορά έχει στόχο το λαό του Ιράκ.

Μιλώντας στο «Ρ» για τις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων, Νάσος Γαλής θα τονίσει πως όπως αποφασίστηκε και στη σύσκεψη που έγινε με τους φορείς που διοργάνωσαν και την κινητοποίηση στις 15 Φλεβάρη στα Χανιά, θα υπάρξει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με ανάδειξη του σοβαρού προβλήματος της χρησιμοποίησης της βάσης, με έγκριση και ενθάρρυνση της ελληνικής κυβέρνησης, από τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς. Ο χανιώτικος λαός, νιώθοντας και τη μεγάλη του ευθύνη απέναντι στο λαϊκό κίνημα όλης της χώρας, αποφάσισε, με τις δύο αυτές κινητοποιήσεις να καταδείξει τον κεντρικό ρόλο που παίζουν οι βάσεις αυτές για την πραγματοποίηση των επιθετικών σχεδίων των ιμπεριαλιστών».

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης πρόσθεσε επίσης πως οι ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης είναι τεράστιες με την προθυμία της να παρέχει τη δυνατότητα στους Αμερικανονατοϊκούς χρησιμοποίησης της βάσης, όταν ιδιαίτερα η επίθεση στο λαό του Ιράκ και άλλους φίλους λαούς, δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί, αν δεν υπήρχαν τέτοιου είδους βάσεις.

Καταλήγοντας υπογραμμίζει ότι «αποφασίσαμε επίσης να καταγγείλουμε για μια ακόμη φορά το ρόλο της ΕΕ μπροστά σε αυτόν τον πόλεμο. Τα προσχήματα έπεσαν αφού ουσιαστικά μπαίνει στο πλευρό των Αμερικάνων και Βρετανών σε αυτή τη δολοφονική επίθεση».

Οι φορείς, σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν, καλούν το Εργατικό Κέντρο Χανίων να πάρει απόφαση μέσα από το συνέδριό του και να συστρατευτεί με τα δεκάδες Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες και τα πρωτοβάθμια σωματεία στην οργάνωση της 24ωρης Πανελλαδικής Πανεργατικής απεργίας ενάντια στον πόλεμο και για την ημέρα που, τυχόν, ξεκινήσουν τον πόλεμο οι ιμπεριαλιστές.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ «ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ» ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΚ
Συνάντηση «κεκλεισμένων των θυρών»

Συνάντηση προετοιμασίας της διάδοχης, μετά τον πόλεμο, κατάστασης στο Ιράκ, οργανώνεται σήμερα και αύριο, κεκλεισμένων των θυρών, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Η ελληνική κυβέρνηση, μέσω του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, συμμετέχει ενεργά στη διοργάνωση αυτή της οποίας επίσημος διοργανωτής είναι το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Συνεργασίας του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας. Στην εν λόγω συνάντηση, με θέμα «Ο ρόλος των εξωτερικών στρατιωτικών δυνάμεων στη διαχείριση των στρατιωτικών συγκρούσεων. Επιπτώσεις στη Μέση Ανατολή», θα πάρει μέρος ο Αντονι Ζίνι, προσωπικός απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου για το Ιράκ και μέχρι πρόσφατα επικεφαλής της κεντρικής διοίκησης των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, ενώ θα μιλήσει και ο Ελληνας υπουργός Αμυνας Γ. Παπαντωνίου.

Το «κοινό» που θα συμμετέχει στην κλειστή αυτή συνάντηση θα προέρχεται από την ιρακινή αντιπολίτευση, ενώ όπως έγινε γνωστό θα παρευρεθούν και οι πρέσβεις των αραβικών χωρών στην Αθήνα. Η όλη διοργάνωση περιβάλλεται με αντιφατικές πληροφορίες που προέρχονται από την ελληνική κυβέρνηση. Εξάλλου η παρουσία του Αντ. Ζίνι συνδέεται κατευθείαν με τα σχέδια που εξυφαίνονται στα ιμπεριαλιστικά επιτελεία.

Ετσι ενώ αρχικά «διέρρεε» ότι τελεί υπό την αιγίδα του ελληνικού υπουργείου Αμυνας, στη συνέχεια αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντας είπαν χτες ότι τέτοιου είδους «εκδηλώσεις» γίνονται σε πολλά μέρη του κόσμου και πρόκειται για «καθαρά ιδιωτική πρωτοβουλία» και «δεν έχει καμία σχέση ούτε με την ελληνική κυβέρνηση, ούτε βεβαίως με την Ελληνική Προεδρία στην ΕΕ». Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο Γ. Παπαντωνίου ο οποίος είπε ότι τη συνάντηση δεν τη διοργανώνει το υπουργείο Αμυνας και «εμείς απλώς έχουμε δώσει την άδεια να διεξαχθεί το σεμινάριο αυτό».

Στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε από την τηλεόραση του «902»:

  • Στις 19.00 «Ματιές στον κόσμο». Η Αννα Μπαλλή συζητά με τους καλεσμένους της για τις τελευταίες εξελίξεις στον επικείμενο πόλεμο κατά του Ιράκ.
  • Στις 22.00 «Προεκτάσεις». Ο Κώστας Καραχάλιος συζητά με τους καλεσμένους του για τις αναδιαρθρώσεις στην Παιδεία, ενόψει της Συνόδου Κορυφής των υπουργών Παιδείας στην Αθήνα.
  • Στις 23.00 «Μονόπρακτο». Η Σοφία Αδαμίδου συναντά τον Μπάμπη Τσέρτο στη «ΜΝΗΣΙΚΛΕΟΥΣ» που τραγουδάει, μαζί με τη Σωτηρία Λεονάρδου και τη Γιούλη Τσίρου. Μιλάει για τη ζωή του, τη γνωριμία του με το ρεμπέτικο, τα πρώτα του μαθήματα στο μπουζούκι, ενώ ήταν φοιτητής στο Φυσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1974 και τη συμμετοχή του σε μουσικό συγκρότημα του Πανεπιστημίου. Την πορεία του στο τραγούδι από τη δεκαετία του '80 έως σήμερα. Επιμέλεια - παρουσίαση Σοφία Αδαμίδου.
Με δύο φρεγάτες στον Περσικό;

Με δύο φρεγάτες στην περιοχή του Περσικού Κόλπου θα βρίσκεται από τις επόμενες ημέρες η Ελλάδα. Αναχώρησε την Κυριακή από το Ναύσταθμο Σαλαμίνας η φρεγάτα «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ» για να αντικαταστήσει τη φρεγάτα «ΥΔΡΑ» που ολοκλήρωσε τον προβλεπόμενο χρόνο παραμονής της στην περιοχή του Περσικού Κόλπου και της Αραβικής θάλασσας στα πλαίσια της επιχειρήσεις των Αμερικανών «ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ». Ομως, αν στο μεταξύ ξεκινήσουν οι επιχειρήσεις κατά του Ιράκ εκφράζονται φόβοι ότι η «ΥΔΡΑ» θα παραμείνει στην περιοχή. Εξάλλου, οι Αμερικάνοι έχουν κατ' επανάληψη ζητήσει τη διάθεση δύο ελληνικών φρεγατών στην περιοχή. Να σημειωθεί ότι μια τρίτη ελληνική φρεγάτα, μαζί με ένα υποβρύχιο και άλλα μικρότερα πλοία έχουν διατεθεί από την κυβέρνηση στη Μόνιμη Ναυτική Δύναμη Μεσογείου του ΝΑΤΟ στα πλαίσια της επιχείρησης «ΔΙΑΡΚΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ» που εξελίσσεται στην περιοχή της Αν. Μεσογείου στα πλαίσια του «αντιτρομοκρατικού πολέμου».

ΕΠΟΠΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΕΣΗΕΑ
Εκφυλιστικό φαινόμενο

Ενώ το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ σιωπά για το «μαύρο» Σάββατο της ενημέρωσης με τις μεγάλες αντιπολεμικές διαδηλώσεις, ανακοίνωση εξέδωσε χθες το Εποπτικό Οργανο Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ. Χαρακτηρίζει το φαινόμενο «εκφυλιστικό», τονίζοντας την έλλειψη της επιβαλλόμενης ευαισθησίας από πολλά ΜΜΕ κατά τη μέρα της παγκόσμιας κινητοποίησης κατά του πολέμου.

Το Εποπτικό Οργανο θεωρεί ότι ο ανταγωνισμός οδήγησε πολλούς τηλεοπτικούς σταθμούς να προτάξουν τον τέως και να υποβαθμίσουν την «πανανθρώπινη αγωνία για ειρήνη». Στην ανακοίνωση τονίζεται, επίσης, ότι η ιεράρχηση των ειδήσεων δεν επιβάλλεται από κανέναν, διέπεται όμως από τις βασικές αρχές της δημοσιογραφίας και «κρίνεται από το κοινωνικό σύνολο».

ΛΗΜΝΟΣ
Συγκρότηση επιτροπής «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003»

Κάλεσμα για τη συγκρότηση τοπικής οργανωτικής επιτροπής του κινήματος «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» και στη Λήμνο απευθύνουν μια σειρά παράγοντες του μαζικού λαϊκού κινήματος στην περιοχή. Η σχετική συζήτηση θα γίνει αύριο Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στο Κυδάδειο κτίριο (πλατεία ΚΤΕΛ Μύρινας).

Το κάλεσμα υπογράφουν: Κ. Κατραμάδος πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην ΕΑΣ, Δ. Κεραμίδης πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων, Κ. Μαδυτινός πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Αργύρης Μοσχίδης», Δ. Πινάκος αντιπρόεδρος του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου, Ν. Πλάντζος πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στους ΟΤΑ, Σ. Σακελαροπούλου εκπρόσωπος των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, Θ. Σούρης πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Λήμνου της ΑΔΕΔΥ, Δ. Σπυριδάκης πρόεδρος σωματείου , Β. Σταματέρης πρόεδρος των εργαζομένων στη ΔΕΗ, Φ. Φώτου πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ