ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ ΑΔΕΔΥ
Ξορκίζουν την απεργία, αλλά υπόσχονται... ρήξη

Η πλειοψηφία της διοίκησης κατέφυγε και πάλι σε «αγωνιστικές» κορόνες, γενικά για την... αντιπαγκοσμιοποίηση, δηλώνει ότι στηρίζει κινητοποιήσεις, που έτσι κι αλλιώς θα γίνουν, συναινεί με την κυβέρνηση στα υπόλοιπα και απορρίπτει τις προτάσεις για απεργία

Αποφασισμένη να κινηθεί στην πεπατημένη των μεγάλων λόγων και των μικρών έργων εμφανίζεται η πλειοψηφία στη διοίκηση της ΑΔΕΔΥ, συνεπής με τη συμβιβαστική και συναινετική τακτική της απέναντι στην κυβερνητική πολιτική. Στη χτεσινή σύσκεψη Ομοσπονδιών, που σαν αντικείμενο είχε τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τα ανοιχτά θέματα που απασχολούν τους δημόσιους υπάλληλους αυτό το διάστημα, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σ. Παπασπύρος περιορίστηκε στη δημιουργία εντυπώσεων. Σύμφωνα με την τελική του τοποθέτηση, η ΑΔΕΔΥ κινείται στη γραμμή της... ρήξης και με βάση αυτή την πολιτική θα αντιμετωπίσει όλες τις εκκρεμότητες το επόμενο διάστημα.

Για του λόγου το... αληθές, λίγες μέρες πριν, ο ίδιος και το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ εμφανίστηκαν να συμφωνούν με τις αντιδημοσιοϋπαλληλικές θέσεις του υπουργού Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη, για τα στοιχεία στα οποία θα βασίζεται το νέο μισθολόγιο και τη σύνδεση με αυτό των αναδρομικών του οικογενειακού επιδόματος. Στο ίδιο μήκος κύματος είχε προηγούμενα συμφωνήσει για τις αλλαγές στην περίθαλψη των δημοσίων υπαλλήλων με τη διαβόητη «κάρτα». Ακόμη και για την εισοδηματική πολιτική, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ δεν είπε κουβέντα χτες. Επιπρόσθετα, πέταξε στο «καλάθι των αχρήστων» την πρόταση της Ταξικής Δημοσιοϋπαλληλικής Συσπείρωσης (ΤΑΔΗΣΥ) και του ΠΑΜΕ για κήρυξη απεργίας την πρώτη μέρα του πολέμου.

Από την εισήγηση του προέδρου απουσίασε η παράθεση ενός συγκεκριμένου διεκδικητικού πλαισίου, ο απολογισμός για την τελευταία συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας και ο καθορισμός ενός προγράμματος δράσης ειδικά για τα ζητήματα της εισοδηματικής πολιτικής, του μισθολογίου και των άλλων θεμάτων. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόλις χτες έγινε γνωστό πως η ΑΔΕΔΥ κήρυξε τρίωρη στάση εργασίας για το συλλαλητήριο της Παρασκευής για την Παιδεία, στάση που έτσι κι αλλιώς θα γίνει με απόφαση των ομοσπονδιών!

Ακόμη και εκπρόσωποι ομοσπονδιών που πρόσκεινται στην κυβερνητική παράταξη, αν και εξέφρασαν τη συμφωνία τους με τη μέχρι τώρα τακτική της ΑΔΕΔΥ, παράλληλα εμφανίστηκαν περισσότερο προωθημένοι και πιεστικοί για σκληρότερη στάση!

Σύμφωνα με την εισήγηση του Σ. Παπασπύρου, η ΑΔΕΔΥ θα εξετάσει μια «πανδημοσιοϋπαλληλική μορφή αγωνιστικής κινητοποίησης για τα ζητήματα της Υγείας» και θα στηρίξει την προετοιμαζόμενη απεργία των γιατρών του ΙΚΑ που ενδέχεται να γίνει τέλη Μάρτη. Στις 21 Μάρτη, οπότε και θα συνέρχεται η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ενδέχεται να γίνει στάση εργασίας ή απεργία, αν όμως την κηρύξει η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων. Κι αυτό την ίδια ώρα που μια σειρά πρωτοβάθμια σωματεία του δημοσίου έχουν ήδη πάρει απόφαση για 24ωρη απεργία εκείνη τη μέρα.

Ο Δ. Αγκαβανάκης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ και στέλεχος του ΠΑΜΕ, σημείωσε την ανάγκη να αποφασιστεί απεργία για τις 21 Μάρτη και επισήμανε σε σχέση με τα προβλήματα που απασχολούν τους δημόσιους υπάλληλους: «Η κυβέρνηση μειώνει το εισόδημα των εργαζομένων με την εισοδηματική πολιτική. Οι αποφάσεις μας (ως ΑΔΕΔΥ) βοήθησαν την κυβέρνηση να κάνει αυτές τις επιθέσεις. Γιατί όταν έπρεπε να ζητάμε αυξήσεις, ζητούσαμε μισθολόγιο. Το οποίο έγινε το χωνευτήρι όλων των διεκδικήσεων, τελευταία και των αναδρομικών του οικογενειακού επιδόματος.

Το μισθολόγιο που προωθεί η κυβέρνηση θέτει το βάρβαρο στοιχείο της σύνδεσης του μισθού με την παραγωγικότητα. Αυτό το μισθολόγιο θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα στη διεκδίκηση των οικονομικών ζητημάτων, γιατί ίδιοι υπάλληλοι σε ίδιο γραφείο θα αμείβονται διαφορετικά, με βάση την αξιολόγηση που καμία σχέση δε θα έχει, είμαστε σίγουροι, με την αξιοκρατία. Τώρα είναι ώρα για να αντιδράσουμε και να θέσουμε διεκδικήσεις».

ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Δε δέχονται το χαράτσι

Επιμένει και προκαλεί η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ για το χαράτσι των 5 ευρώ, αντιδρούν οι εργαζόμενοι και οι ταξικές δυνάμεις

Αποφασισμένη να χαρατσώσει τους δημόσιους υπαλλήλους, με την έκτακτη αναγκαστική εισφορά (ισοδύναμο με κεφαλικό φόρο) των 5 ευρώ, για να χρηματοδοτήσει τη δράση της οργάνωσης «Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ», το οποίο τελεί υπό την πολιτική «αιγίδα» του ΣΥΝ, εμφανίζεται η πλειοψηφία της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ και ακόμη περισσότερο ο πρόεδρός της, αν και πολλαπλασιάζονται οι αντιδράσεις των εργαζομένων. Ο Σ. Παπασπύρος, πέρα από την Αυτόνομη Παρέμβαση (ΣΥΝ) βρήκε χτες σε σύσκεψη Ομοσπονδιών του Δημοσίου, συμπαραστάτη και την ΔΑΚΕ στο συγκεκριμένο θέμα.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπός της Γιάννης Αντωνάκος απευθυνόμενος στο στέλεχος του ΠΑΜΕ Δ. Αγκαβανάκη, έκανε πως δεν κατάλαβε την πολιτική ουσία του θέματος, λέγοντας πως «σε διαβεβαίωσα πως δε θα δοθεί δραχμή σε κανένα φόρουμ εάν δε μοιραστούν ισότιμα τα χρήματα»! Με λίγα λόγια, σταματήστε να φωνάζετε και θα έχετε να παίρνετε!!!

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ ήταν πολύ συγκεκριμένος για το ζήτημα του χαρατσιού στους δημόσιους υπάλληλους. Ξεκαθάρισε ότι η ΑΔΕΔΥ θα απαιτήσει αυτά τα χρήματα, με όποιον τρόπο βρει πιο πρόσφορο και έκλεισε τα αυτιά του στις τοποθετήσεις στελεχών από τις ομοσπονδίες που τάχθηκαν κατά του χαρατσιού, ή ενημέρωσαν τη διοίκηση για συγκεκριμένες αρνήσεις εργαζομένων να δώσουν αυτά τα χρήματα. Ηδη συγκεντρώνονται υπογραφές από εργαζόμενους στο ΥΠΕΧΩΔΕ προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ πρωτοβάθμιοι σύλλογοι από το υπουργείο Αμυνας δηλώνουν την αντίθεσή τους στην έκτακτη εισφορά και σε άλλους χώρους εργαζόμενοι ενημερώνουν την υπηρεσία τους ότι δε δέχονται την παρακράτηση από το μισθό τους.

Αναφερόμενος στο χαράτσι, ο Δ. Αγκαβανάκης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ και της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, τόνισε: «Η πλειοψηφία πήρε την απόφαση να ενταχθεί σε συγκεκριμένο κομματικό μόρφωμα, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ που καθοδηγείται πολιτικά από τον ΣΥΝ. Υπάρχουν και άλλα κινήματα με κομματική αναφορά. Αν το κίνημα ήταν ενιαίο δε θα είχαμε αντίρρηση να το ενισχύσει. Δεν είναι όμως, γι' αυτό η ΑΔΕΔΥ δεν πρέπει να ενταχθεί σε κανένα κίνημα, αλλά να δηλώσει ότι στηρίζει όλες τις δραστηριότητες αυτών των κινημάτων κατά της παγκοσμιοποίησης. Σε διαφορετική περίπτωση οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να δεχτούν το χαράτσι και μικρή σημασία έχει πώς θα το βαφτίσει η πλειοψηφία μετά τις αντιδράσεις που ξεσηκώθηκαν».

Πρόσθεσε ότι η πλειοψηφία υπονομεύει με την ένταξή της στο ΕΚΦ τη συνοχή του συνδικαλιστικού κινήματος στο Δημόσιο, στο οποίο συμμετέχουν εργαζόμενοι, συνδικαλιστές και παρατάξεις από όλες τις τάσεις. «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να υποστούμε ένα τέτοιο χαράτσι για να ενισχυθούν οι πολιτικές της πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ, δηλαδή η αποδοχή της κυβερνητικής αντιλαϊκής λιτότητας, οι πολιτικές της συναίνεσης στο αντιδραστικό σχέδιο "ΠΟΛΙΤΕΙΑ", της συμμετοχής στο ΕΚΦ της υποταγής και της ενσωμάτωσης στην αντιλαϊκή, ευρωενωσιακή, πολιτική της κυβέρνησης και του κεφαλαίου».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
Αρνήθηκαν να θέσουν σε ψηφοφορία πρόταση για απεργία

Πετώντας τις φιλεργατικές και δημοκρατικές της μάσκες η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Μεσολογγίου (ΕΚΣ), αρνήθηκε να θέσει σε ψηφοφορία την πρόταση αντιπροσώπου μέλους της ΕΣΑΚ και του ΠΑΜΕ για κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στις 21 Μάρτη.

Οπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Τοπική Επιτροπή του ΠΑΜΕ, πρόκειται για ενέργεια καταπάτησης κάθε έννοιας συνδικαλιστικής δεοντολογίας, του καταστατικού του ΕΚΜ και περιφρόνησης της Γενικής Συνέλευση των αντιπροσώπων, που συνήλθε σε ετήσια τακτική συνέλευση στις 15 Φλεβάρη.

Αυτή η στάση της διοίκησης του ΕΚΜ, τονίζει η Τοπική Επιτροπή του ΠΑΜΕ, δεν πρέπει να εκπλήσσει καθώς βαδίζει στην ίδια κατεύθυνση που ακολουθούν οι συμβιβασμένες ηγεσίες των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ. Από τη μια, κάνουν πως ενδιαφέρονται για τα προβλήματα των εργαζομένων και από την άλλη, συντάσσονται στην πράξη με τον ταξικό εχθρό. Σε αυτά τα πλαίσια είναι και η άρνησή τους «να φέρουν σε ψηφοφορία τη συγκεκριμένη πρόταση του ΠΑΜΕ».

Ηδη, σημειώνεται στην ανακοίνωση, έχει κατατεθεί από το ΠΑΜΕ και άλλη πρόταση που πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων και των συνδικάτων, να πιέσουν με κάθε τρόπο τις συμβιβασμένες ηγεσίες και να διεκδικήσουν την κήρυξη γενικής πανεργατικής απεργίας την πρώτη μέρα του πολέμου.

Καταλήγοντας, η Τοπική Επιτροπή του ΠΑΜΕ υπογραμμίζει ότι οι εργαζόμενοι οφείλουν να αντιδράσουν συνειδητά με ό,τι μέσο διαθέτουν. «Η αποτροπή του πολέμου και η πάλη ενάντια στην πολύπλευρη ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, που στόχο έχει τους λαούς, προϋποθέτει αγώνες και θυσίες. Ενώ, στο συνδικαλιστικό κίνημα πέφτει μεγάλο μερίδιο της ευθύνης και πρέπει να το αναλάβει».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ