Πέμπτη 27 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ ΑΔΕΔΥ
Ξορκίζουν την απεργία, αλλά υπόσχονται... ρήξη

Η πλειοψηφία της διοίκησης κατέφυγε και πάλι σε «αγωνιστικές» κορόνες, γενικά για την... αντιπαγκοσμιοποίηση, δηλώνει ότι στηρίζει κινητοποιήσεις, που έτσι κι αλλιώς θα γίνουν, συναινεί με την κυβέρνηση στα υπόλοιπα και απορρίπτει τις προτάσεις για απεργία

Αποφασισμένη να κινηθεί στην πεπατημένη των μεγάλων λόγων και των μικρών έργων εμφανίζεται η πλειοψηφία στη διοίκηση της ΑΔΕΔΥ, συνεπής με τη συμβιβαστική και συναινετική τακτική της απέναντι στην κυβερνητική πολιτική. Στη χτεσινή σύσκεψη Ομοσπονδιών, που σαν αντικείμενο είχε τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τα ανοιχτά θέματα που απασχολούν τους δημόσιους υπάλληλους αυτό το διάστημα, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σ. Παπασπύρος περιορίστηκε στη δημιουργία εντυπώσεων. Σύμφωνα με την τελική του τοποθέτηση, η ΑΔΕΔΥ κινείται στη γραμμή της... ρήξης και με βάση αυτή την πολιτική θα αντιμετωπίσει όλες τις εκκρεμότητες το επόμενο διάστημα.

Για του λόγου το... αληθές, λίγες μέρες πριν, ο ίδιος και το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ εμφανίστηκαν να συμφωνούν με τις αντιδημοσιοϋπαλληλικές θέσεις του υπουργού Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη, για τα στοιχεία στα οποία θα βασίζεται το νέο μισθολόγιο και τη σύνδεση με αυτό των αναδρομικών του οικογενειακού επιδόματος. Στο ίδιο μήκος κύματος είχε προηγούμενα συμφωνήσει για τις αλλαγές στην περίθαλψη των δημοσίων υπαλλήλων με τη διαβόητη «κάρτα». Ακόμη και για την εισοδηματική πολιτική, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ δεν είπε κουβέντα χτες. Επιπρόσθετα, πέταξε στο «καλάθι των αχρήστων» την πρόταση της Ταξικής Δημοσιοϋπαλληλικής Συσπείρωσης (ΤΑΔΗΣΥ) και του ΠΑΜΕ για κήρυξη απεργίας την πρώτη μέρα του πολέμου.

Από την εισήγηση του προέδρου απουσίασε η παράθεση ενός συγκεκριμένου διεκδικητικού πλαισίου, ο απολογισμός για την τελευταία συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας και ο καθορισμός ενός προγράμματος δράσης ειδικά για τα ζητήματα της εισοδηματικής πολιτικής, του μισθολογίου και των άλλων θεμάτων. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόλις χτες έγινε γνωστό πως η ΑΔΕΔΥ κήρυξε τρίωρη στάση εργασίας για το συλλαλητήριο της Παρασκευής για την Παιδεία, στάση που έτσι κι αλλιώς θα γίνει με απόφαση των ομοσπονδιών!

Ακόμη και εκπρόσωποι ομοσπονδιών που πρόσκεινται στην κυβερνητική παράταξη, αν και εξέφρασαν τη συμφωνία τους με τη μέχρι τώρα τακτική της ΑΔΕΔΥ, παράλληλα εμφανίστηκαν περισσότερο προωθημένοι και πιεστικοί για σκληρότερη στάση!

Σύμφωνα με την εισήγηση του Σ. Παπασπύρου, η ΑΔΕΔΥ θα εξετάσει μια «πανδημοσιοϋπαλληλική μορφή αγωνιστικής κινητοποίησης για τα ζητήματα της Υγείας» και θα στηρίξει την προετοιμαζόμενη απεργία των γιατρών του ΙΚΑ που ενδέχεται να γίνει τέλη Μάρτη. Στις 21 Μάρτη, οπότε και θα συνέρχεται η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ενδέχεται να γίνει στάση εργασίας ή απεργία, αν όμως την κηρύξει η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων. Κι αυτό την ίδια ώρα που μια σειρά πρωτοβάθμια σωματεία του δημοσίου έχουν ήδη πάρει απόφαση για 24ωρη απεργία εκείνη τη μέρα.

Ο Δ. Αγκαβανάκης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ και στέλεχος του ΠΑΜΕ, σημείωσε την ανάγκη να αποφασιστεί απεργία για τις 21 Μάρτη και επισήμανε σε σχέση με τα προβλήματα που απασχολούν τους δημόσιους υπάλληλους: «Η κυβέρνηση μειώνει το εισόδημα των εργαζομένων με την εισοδηματική πολιτική. Οι αποφάσεις μας (ως ΑΔΕΔΥ) βοήθησαν την κυβέρνηση να κάνει αυτές τις επιθέσεις. Γιατί όταν έπρεπε να ζητάμε αυξήσεις, ζητούσαμε μισθολόγιο. Το οποίο έγινε το χωνευτήρι όλων των διεκδικήσεων, τελευταία και των αναδρομικών του οικογενειακού επιδόματος.

Το μισθολόγιο που προωθεί η κυβέρνηση θέτει το βάρβαρο στοιχείο της σύνδεσης του μισθού με την παραγωγικότητα. Αυτό το μισθολόγιο θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα στη διεκδίκηση των οικονομικών ζητημάτων, γιατί ίδιοι υπάλληλοι σε ίδιο γραφείο θα αμείβονται διαφορετικά, με βάση την αξιολόγηση που καμία σχέση δε θα έχει, είμαστε σίγουροι, με την αξιοκρατία. Τώρα είναι ώρα για να αντιδράσουμε και να θέσουμε διεκδικήσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ