ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΕΞΑΓΩΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ»
Ζεστό δημόσιο χρήμα για μεγαλοεξαγωγείς

Με 77 εκατ. ευρώ επιδοτούνται - προς το παρόν - οι ιδιώτες για διαφημιστική προβολή των ελληνικών προϊόντων και διεύρυνση των υπηρεσιών που θα προσφέρονται από το κράτος στους εξαγωγείς

Δέσμη μέτρων για την ενίσχυση των μεγαλοεξαγωγέων, με χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού, ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ενδίδοντας πλήρως στα σχετικά αιτήματα των μεγαλοβιομηχάνων και των άλλων ενδιαφερόμενων. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης μετά τη συνάντηση με του εκπροσώπους του ΣΕΒ, τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων και το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας, δημοσιοποίησε τη δέσμευση της κυβέρνησης που αφορά πρώτα και κύρια τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων διαφημιστικής προβολής ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό. Τα διαφημιστικά αυτά προγράμματα - που μέχρι σήμερα βάρυναν τις ίδιες τις εξαγωγικές επιχειρήσεις και τώρα θα αναλάβει ο κρατικός προϋπολογισμός - θα ανατεθούν σε διάφορους αετονύχηδες του ιδιωτικού κεφαλαίου. Το κόστος για τον ελληνικό λαό θα φτάσει μέσα στην επόμενη τριετία τα 77 εκατ. ευρώ, και θα προέλθει από το Γ' ΚΠΣ και από τους προϋπολογισμούς της περιόδου 2003-2005.

Επί της ουσίας, οι μεγαλοβιομήχανοι επιδοτούνται με ζεστό δημόσιο χρήμα προκειμένου να ασκήσουν μια... «εξαγωγική πολιτική», που είναι φανερό ότι δεν πρόκειται να βελτιώσει ούτε κατά κεραία την ανισόμετρη ανταλλαγή προϊόντων και υπηρεσιών και τα διαρκώς διογκούμενα εμπορικά ελλείμματα της χώρας. Ο Χριστοδουλάκης για να δικαιολογήσει αυτά τα νέα μέτρα σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, επικαλέστηκε το γεγονός ότι πλέον δεν υπάρχει το «όπλο της διολίσθησης της νομίσματος» με το οποίο πριν από το ευρώ αντιμετωπίζονταν τα «προβλήματα ανταγωνιστικότητας». Μάλιστα, προκειμένου να συσκοτίσει το χαρακτήρα αυτής της πολιτικής, ισχυρίστηκε ότι στο εξής δε θα υπάρχει διαχωρισμός επιχειρήσεων και πως «όλες οι επιχειρήσεις είναι δυνάμει εξαγωγικές». Είναι σαφές ότι τα προγράμματα και η συγκεκριμένη κυβερνητική πολιτική δεν αφορούν «όλες τις επιχειρήσεις», όπως προπαγανδίζουν οι κυβερνώντες. αλλά μόνον τους μεγαλοβιομηχάνους και τους μεγαλοεξαγωγείς, οι οποίοι και επιδοτούνται.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ενέδωσε και στο αίτημα του ΣΕΒ για την άμεση επιστροφή του ΦΠΑ, με βάση, όπως είπε ο υπουργός, τις «αποδείξεις εισαγωγής συναλλάγματος για την αξία των εξαγωγών» και αυτό παρά το γεγονός της αποκάλυψης εκτεταμένου κυκλώματος εικονικών εξαγωγών με τις οποίες θησαύριζαν διάφοροι επιτήδειοι.

Από τη συγκεκριμένη δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκε χτες προκύπτουν τα εξής:

  • Η χρηματοδότηση των ιδιωτών στους οποίους η κυβέρνηση αναθέτει την... «εξαγωγική πολιτική» θα φτάσει συνολικά σε 77 εκατ. ευρώ. Από το Γ' ΚΠΣ θα δοθούν 37 εκατ. ευρώ για διαφήμιση (προβολή) από το προγράμματα γεωργίας και αλιείας. Από τους κρατικούς προϋπολογισμούς της 3ετίας 2003-2005 θα δοθούν ακόμη 40 εκατ. ευρώ (20 εκατ. για διαφήμιση και 20 εκατ. για «παροχή εξαγωγικών υπηρεσιών»).
  • Δημιουργείται «δίκτυο εταιριών παροχής εξαγωγικών υπηρεσιών». Πέρα από την κρατική επιδότηση οι εταιρίες αυτές θα εισπράττουν και ποσοστά από τους εξαγωγείς.
  • Αναδιοργάνωση του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ). Στην ουσία πρόκειται για την παράδοση του Οργανισμού στους μεγαλοεξαγωγείς που θα μετέχουν στη λήψη των αποφάσεων.
  • «Επαναξιολογούνται» οι εξαγωγικοί στόχοι. Εδώ αναφέρουν ότι η έμφαση θα δοθεί σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας για τις αγορές των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας και σε προϊόντα που είναι συμβατά με τη ζήτηση των αγορών Ρωσίας και Κίνας.

Η κυβέρνηση επιχειρεί «παρεμβάσεις» και για την προσέλκυση των λεγόμενων «ξένων επενδύσεων» στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό διαπιστώνουν την ύπαρξη «προβλημάτων και εμποδίων στην αδειοδότηση των επενδύσεων». Και όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, αυτή τη στιγμή «ολοκληρώνονται οι προτάσεις για απλοποίηση των αδειοδοτήσεων παραγωγής ενέργειας από αιολικά πάρκα».

ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Ερχεται νέο κύμα ανατιμήσεων

Παραπέρα μείωση του εργατικού κόστους, αξίωσε χτες η ηγεσία του ΣΕΒ, ενώ -σύμφωνα με τη Eurostat- η Ελλάδα έχει τα φτηνότερα μεροκάματα στην ΕΕ μετά την Πορτογαλία

Σε δύο μέτωπα κινήθηκε χτες η ηγεσία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ). Ο πρόεδρος και άλλα στελέχη του ΣΕΒ, διαβλέποντας τους κινδύνους που εγκυμονούνται για τα κέρδη των βιομηχάνων από την επικείμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Ιράκ και επιδιώκοντας να μείνουν όσο το δυνατόν αλώβητο από αυτές τις εξελίξεις, διατύπωσαν δημόσια τις σχετικές αξιώσεις τους, προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα την απόφασή τους να προχωρήσουν σε αυξήσεις τιμών στα βιομηχανικά προϊόντα. Στην πάγια τακτική των βιομηχάνων, που είναι η επίθεση στην εργατική τάξη, χτες στα πυρά των βιομηχάνων βρέθηκε και η κυβέρνηση, διότι ναι μεν έχει καλές προθέσεις, πλην όμως δεν προχωράει στην άμεση εφαρμογή των αντιδραστικών μέτρων.

Ετσι, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου στα γραφεία του Συνδέσμου ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Οδ. Κυριακόπουλος, εμφανίστηκε επικριτικός ακόμα και για το ύψος του πληθωρισμού, όταν πριν έναν περίπου μήνα ο ίδιος δήλωνε ευθαρσώς ότι δεν υπάρχει θέμα αυξήσεων και παρότρυνε τα ΜΜΕ να κρατήσουν χαμηλά τους τόνους. Προβάλλοντας επιλεγμένους πίνακες, που έχει επεξεργαστεί το επιτελείο του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, υποστήριξε πως οι τιμές των βιομηχανικών προϊόντων κινούνται καθοδικά(!) για να αποδώσει στη συνέχεια τα υψηλά επίπεδα του πληθωρισμού στις αυξήσεις των μισθών! Πάντως, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, αποκαλύπτοντας τις προθέσεις των βιομηχάνων και των συνεταίρων τους (μεγαλεμπόρων) προειδοποίησε ότι έρχεται κύμα ανατιμήσεων, αφού το κόστος από τις υψηλές τιμές στο πετρέλαιο θα μετακυληθούν στην κατανάλωση.

Σε ό,τι αφορά την πορεία της οικονομίας, οι βιομήχανοι εμφανίστηκαν ανήσυχοι, διότι, η επικείμενη επέμβαση στο Ιράκ, δημιουργεί κλίμα επενδυτικής διστακτικότητας και κλίμα αναμονής. Την ίδια όμως στιγμή, σημείωναν ότι οι δημόσιες επενδύσεις είναι μειωμένες, δεν υπάρχει αναπτυξιακός νόμος, καταγγέλλοντας ότι η γραφειοκρατική διαδικασία και η γενικότερη νοοτροπία είναι εχθρική προς τις επενδύσεις.

Ακόμα, για την αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων (στεγαστικά, καταναλωτικά, προσωπικά) φταίνε οι εργαζόμενοι, σύμφωνα με το γραμματέα του ΣΕΒ Θ. Φέσσα. Είπε συγκεκριμένα πως, αφού δεν υπάρχει ελαστικότητα στις εργασιακές σχέσεις, και οι τράπεζες δε λειτουργούν έως τις 8 το βράδυ, θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος για τη διασφάλιση των κερδών των τραπεζών. Το τίμημα όμως το πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές», σημείωσε δημαγωγώντας προκλητικά ο Θ. Φέσσας.

Υπ' αυτές τις επαναδιατυπώσεις, η ηγεσία του ΣΕΒ, ζήτησε την ένταση των μέτρων για την επίτευξη της ανταγωνιστικότητας. Και ενώ μόλις χτες δημοσιεύονταν στις εφημερίδες τα στοιχεία της Eurostat, που αποκαλύπτουν ότι η Πορτογαλλία και η Ελλάδα έχουν τα φτηνότερα μεροκάματα στην ΕΕ (αφού το κόστος εργασίας είναι λιγότερο από το μισό του μέσου όρου της ΕΕ) η ηγεσία του ΣΕΒ έκανε λόγο για αναγκαιότητα μείωσης του εργατικού κόστους, το οποίο είναι υψηλό...

ΙΔΙΩΤΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Πρόθυμοι για επενδύσεις με λεφτά του κράτους

Τους τρόπους με τους οποίους θα ενισχύσουν τους ιδιώτες να κατασκευάσουν μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εξέτασαν χτες οι υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ν. Χριστοδουλάκης και Α. Τσοχατζόπουλος, αντίστοιχα, κατά τη διάρκεια σύσκεψης όπου συμμετείχαν και εκπρόσωποι των τραπεζών. Η χρηματοδότηση των ιδιωτών από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και η διασφάλιση των τραπεζών αποτελεί για την κυβέρνηση ένα ζήτημα που επιδιώκει να το επιλύσει σε βάρος του ελληνικού λαού και της επάρκειας σε ηλεκτρική ενέργεια.

Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση, με πρόσφατη τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης, η οποία δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή, επιδιώκει να ρυθμίσει το ζήτημα με άκρως σκανδαλώδη τρόπο. Δηλαδή, για να «επενδύσουν» οι ιδιώτες και να δανειοδοτηθούν από τις τράπεζες, προτείνεται (στην τροπολογία) για μια 7ετία να αγοράζεται η παραγόμενη ιδιωτική ηλεκτρική ενέργεια από το δημόσιο, να πληρώνεται, από το ίδιο, το κόστος του καυσίμου, εν προκειμένω του φυσικού αερίου, το δημόσιο να μπαίνει εγγυητής στις τράπεζες και το κόστος να πληρώνεται από τους καταναλωτές.

Η συγκεκριμένη τροπολογία συντάχθηκε «φωτογραφικά» για δύο- τρεις επιχειρηματίες, και εξ αρχής χαρακτηρίστηκε μέγα σκάνδαλο. Είναι προφανές ότι κατά τη χτεσινή σύσκεψη, εξετάστηκαν τρόποι για τη ...βελτίωση αυτής της τροπολογίας, με βασικό πάντα στόχο την εξασφάλιση των τραπεζιτών για την επιστροφή των δανείων, με εγγυητή το ελληνικό δημόσιο και, παράλληλα, την εγγύηση προς τους ιδιώτες ότι θα έχουν εξασφαλισμένη κερδοφορία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ