Πέμπτη 27 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Ερχεται νέο κύμα ανατιμήσεων

Παραπέρα μείωση του εργατικού κόστους, αξίωσε χτες η ηγεσία του ΣΕΒ, ενώ -σύμφωνα με τη Eurostat- η Ελλάδα έχει τα φτηνότερα μεροκάματα στην ΕΕ μετά την Πορτογαλία

Σε δύο μέτωπα κινήθηκε χτες η ηγεσία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ). Ο πρόεδρος και άλλα στελέχη του ΣΕΒ, διαβλέποντας τους κινδύνους που εγκυμονούνται για τα κέρδη των βιομηχάνων από την επικείμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Ιράκ και επιδιώκοντας να μείνουν όσο το δυνατόν αλώβητο από αυτές τις εξελίξεις, διατύπωσαν δημόσια τις σχετικές αξιώσεις τους, προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα την απόφασή τους να προχωρήσουν σε αυξήσεις τιμών στα βιομηχανικά προϊόντα. Στην πάγια τακτική των βιομηχάνων, που είναι η επίθεση στην εργατική τάξη, χτες στα πυρά των βιομηχάνων βρέθηκε και η κυβέρνηση, διότι ναι μεν έχει καλές προθέσεις, πλην όμως δεν προχωράει στην άμεση εφαρμογή των αντιδραστικών μέτρων.

Ετσι, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου στα γραφεία του Συνδέσμου ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Οδ. Κυριακόπουλος, εμφανίστηκε επικριτικός ακόμα και για το ύψος του πληθωρισμού, όταν πριν έναν περίπου μήνα ο ίδιος δήλωνε ευθαρσώς ότι δεν υπάρχει θέμα αυξήσεων και παρότρυνε τα ΜΜΕ να κρατήσουν χαμηλά τους τόνους. Προβάλλοντας επιλεγμένους πίνακες, που έχει επεξεργαστεί το επιτελείο του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, υποστήριξε πως οι τιμές των βιομηχανικών προϊόντων κινούνται καθοδικά(!) για να αποδώσει στη συνέχεια τα υψηλά επίπεδα του πληθωρισμού στις αυξήσεις των μισθών! Πάντως, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, αποκαλύπτοντας τις προθέσεις των βιομηχάνων και των συνεταίρων τους (μεγαλεμπόρων) προειδοποίησε ότι έρχεται κύμα ανατιμήσεων, αφού το κόστος από τις υψηλές τιμές στο πετρέλαιο θα μετακυληθούν στην κατανάλωση.

Σε ό,τι αφορά την πορεία της οικονομίας, οι βιομήχανοι εμφανίστηκαν ανήσυχοι, διότι, η επικείμενη επέμβαση στο Ιράκ, δημιουργεί κλίμα επενδυτικής διστακτικότητας και κλίμα αναμονής. Την ίδια όμως στιγμή, σημείωναν ότι οι δημόσιες επενδύσεις είναι μειωμένες, δεν υπάρχει αναπτυξιακός νόμος, καταγγέλλοντας ότι η γραφειοκρατική διαδικασία και η γενικότερη νοοτροπία είναι εχθρική προς τις επενδύσεις.

Ακόμα, για την αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων (στεγαστικά, καταναλωτικά, προσωπικά) φταίνε οι εργαζόμενοι, σύμφωνα με το γραμματέα του ΣΕΒ Θ. Φέσσα. Είπε συγκεκριμένα πως, αφού δεν υπάρχει ελαστικότητα στις εργασιακές σχέσεις, και οι τράπεζες δε λειτουργούν έως τις 8 το βράδυ, θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος για τη διασφάλιση των κερδών των τραπεζών. Το τίμημα όμως το πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές», σημείωσε δημαγωγώντας προκλητικά ο Θ. Φέσσας.

Υπ' αυτές τις επαναδιατυπώσεις, η ηγεσία του ΣΕΒ, ζήτησε την ένταση των μέτρων για την επίτευξη της ανταγωνιστικότητας. Και ενώ μόλις χτες δημοσιεύονταν στις εφημερίδες τα στοιχεία της Eurostat, που αποκαλύπτουν ότι η Πορτογαλλία και η Ελλάδα έχουν τα φτηνότερα μεροκάματα στην ΕΕ (αφού το κόστος εργασίας είναι λιγότερο από το μισό του μέσου όρου της ΕΕ) η ηγεσία του ΣΕΒ έκανε λόγο για αναγκαιότητα μείωσης του εργατικού κόστους, το οποίο είναι υψηλό...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ