Πέμπτη 27 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στα ύψη ο τιμάριθμος το Φλεβάρη

Τις δυσκολίες με τον πληθωρισμό παραδέχεται ανοιχτά πλέον και η κυβέρνηση, αποσιωπώντας όμως τις ευθύνες της και τις πραγματικές αιτίες που προκάλεσαν το πρόβλημα και δεν είναι άλλη παρά η πολιτική της απελευθέρωσης των τιμών και των αγορών. Ενδεικτικές από αυτή την άποψη είναι και οι δηλώσεις που έκανε χτες ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης, σε μια προσπάθεια να προλειάνει το έδαφος για τη ραγδαία αύξηση των τιμών που καταγράφεται το Φλεβάρη και θα αποτυπωθεί στον ένα ή τον άλλο βαθμό στα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών ομολόγησε πως ο Φλεβάρης «είναι ένας δύσκολος μήνας». Αποφεύγοντας όμως να παραδεχτεί την αλήθεια - ότι δηλαδή το πρόβλημα το δημιουργούν οι μεγαλοεπιχειρηματίες που έχοντας «το πάνω χέρι στη διαμόρφωση των τιμών κερδοσκοπούν ασύστολα» - ο υπουργός επανήλθε στο γνωστό μοτίβο περί «συγκυριακών αυξήσεων». Δηλαδή, στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου και τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Σε κάθε περίπτωση, ο επίσημος τιμάριθμος για το Φλεβάρη θα είναι πολύ πάνω από το 3,1% του Γενάρη και αναμένεται να αγγίξει - ίσως και να φτάσει - το 4%.

Ο υπουργός του ΠΑΣΟΚ μη έχοντας κάτι καλύτερο να πει ή να κάνει στην κατεύθυνση διασφάλισης των λαϊκών εισοδημάτων από την κερδοσκοπία, συνέστησε... «μετριοπάθεια σε όλους». Ισχυρίστηκε μάλιστα, πως η κυβέρνηση δίνει το παράδειγμα με τις συστάσεις που έδωσε προχτές στις διοικήσεις των ΔΕΚΟ να μην αυξήσουν φέτος τα τιμολόγια. Ομως το παράδειγμα που επικαλέστηκε ο κύριος υπουργός είναι το λιγότερο ατυχές, γιατί στην ουσία δεν υπάρχουν πια ΔΕΚΟ. Με την πολιτική ιδιωτικοποιήσεων, οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ έχουν περάσει στο μερικό ή πλήρη έλεγχο των ιδιωτών και οι αποφάσεις τους παίρνονται με «ιδιωτικοοικονομικά» ή για να ακριβολογούμε κερδοσκοπικά κριτήρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ