ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να βγούμε απ' τη λογική του μικρότερου κακού

Αναφορά στις εξελίξεις στο Κυπριακό έκανε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κατά τη χτεσινή συνέντευξή της στον «Αθήνα 9,84»

«Μπορεί να είμαστε κοντά σε μια λύση του Κυπριακού. Το θέμα είναι, αν πρόκειται για πραγματική λύση», τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε συνέντευξή της χτες στον Ρ/Σ «Αθήνα 9.84» και στον δημοσιογράφο Μ. Μουζάκη, ερωτώμενη για την κατάσταση σε ό,τι αφορά στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Η Αλ. Παπαρήγα συμπλήρωσε: «Και το ξεκίνημα αυτής της διαδικασίας ήταν ένα ξεκίνημα με ένα "σχέδιο", το οποίο οδηγεί στη διχοτόμηση της Κύπρου, σε ένα κράτος υπό κηδεμονία, κλπ. κλπ., σε ένα διασπασμένο κράτος σε συσκευασία ενός υπό κηδεμονία. Αλλά και η συγκυρία αυτής της περιόδου είναι πάρα πολύ άσχημη και τα πράγματα δείχνουν ότι θα έχουμε να κάνουμε με επιδείνωση, θα έλεγα, πλευρών του "σχεδίου" και με ακόμα πιο ισχυρό τον εκβιασμό "ή το δέχεστε ή δεν το δέχεστε"».

Ερωτώμενη για το αν υπάρχουν δυνάμεις που θα αντισταθούν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, απάντησε: «Νομίζω ότι ιδιαίτερα στην ελληνική πλευρά είναι πιο ισχυρές οι δυνάμεις που λένε να γίνει αποδεκτό αυτό το "σχέδιο" και πάμε παρακάτω. Στην Ελλάδα είναι πολύ πιο ισχυρές οι δυνάμεις κι αυτό με την αιτιολογία, ότι αν τώρα δεν αποφασιστεί κάτι, τα πράγματα θα μείνουν ως έχουν και θα είναι χειρότερα.

Δεν ξέρω τι θα είναι χειρότερο ή καλύτερο, δεν μπορεί όμως σε καμία περίπτωση να αφεθεί αυτή η διαδικασία να εξελιχθεί έτσι όπως έχει δρομολογηθεί. Κατά τη γνώμη μας, η καλύτερη συμπαράσταση στους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους είναι να προβληθούν όλες αυτές οι αρνητικές πλευρές και τα αρνητικά χαρακτηριστικά του "σχεδίου Ανάν" και προπάντων, να μη δημιουργήσουμε ένα κλίμα στην Κύπρο, ότι "κοιτάξτε να δείτε, μην τολμήσετε να αντισταθείτε, μην τολμήσετε να τρενάρετε τη διαδικασία, εμείς δε θα είμαστε μαζί σας"».

Σχετικά με την αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας της Κύπρου η Αλ. Παπαρήγα τόνισε ότι «όλη η πορεία της προεκλογικής περιόδου, αλλά και οι δυνάμεις που στηρίζουν το νέο πρόεδρο, δείχνουν ότι οι αντιστάσεις θα είναι μεγαλύτερες. Αυτή τη γνώμη έχω. Βεβαίως, τα πράγματα θα δείξουν πώς θα εξελιχθούν. Εμείς θεωρούμε, ότι όλη αυτή την προηγούμενη περίοδο η ηγεσία της Κύπρου -και μιλάω για την Προεδρία Κληρίδη- έκανε σοβαρές παραχωρήσεις και δημιούργησε ένα αρνητικό έδαφος για το κλίμα, αν θέλετε, συζητήσεων και διαπραγματεύσεων, όσον αφορά στο "σχέδιο Ανάν"».

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε ότι πρέπει επιτέλους να ξεφύγουμε από τη λογική του μικρότερου κακού, αφού όπως υπογράμμισε: «Εχουμε ένα συσχετισμό δύναμης αρνητικό, έχουμε δυνάμεις που δρομολογούν κυριολεκτικά αλλαγές συνόρων, διασπάσεις κρατών, δημιουργία κρατών προτεκτοράτων, και ακριβώς κάτω από το βάρος αυτού του συσχετισμού καλούνται οι λαοί να επιλέξουν ανάμεσα στο μικρότερο ή μεγαλύτερο κακό. Νομίζω ότι, από αυτή τη λογική, ως λογική πολιτικής, πρέπει να βγούμε. Αλλιώς, πού πάει δηλαδή η υπόθεση!...».

«Τότε - συμπλήρωσε - θα έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε έναν πόλεμο, ή ανάμεσα σε μια ειρήνη, που θα έχει επιβάλει τους όρους σαν να έγινε ένας πόλεμος».

Σχολιάζοντας το «ναι» στη διαπραγμάτευση επί του «σχεδίου Ανάν» που ακούστηκε από πολλές ελληνικές πολιτικές δυνάμεις, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε πως: «Το θέμα δεν είναι η διαπραγμάτευση, το θέμα είναι ότι η ελληνική πλευρά ακόμα και στην περίοδο Προεδρίας Κληρίδη έκανε κάποια χιλιόμετρα πιο μπροστά σε αυτό το θέμα και μάλιστα δημιούργησε και ένα κλίμα ευδαιμονίας, ότι τα πράγματα πάνε πολύ καλά, προσπαθώντας να προκαταλάβουν και τα κυπριακά κόμματα, κατά τη γνώμη μας».

ΚΥΠΡΟΣ
Κρίσιμη η σημερινή συνάντηση

Ο νέος Πρόεδρος Τάσος Παπαδόπουλος δήλωσε χθες, μετά τη συνάντησή του με τον Κόφι Ανάν, ότι δεν τέθηκαν οποιαδήποτε τελεσίγραφα από τον Γενικό Γραμματέα, ούτε και το νέο αναθεωρημένο σχέδιο για επίλυση του Κυπριακού υποβλήθηκε με τη μορφή «πάρτε το ή απορρίψτε το». Ο Τ. Παπαδόπουλος παραδέχτηκε, όμως, ότι τα χρονοδιαγράμματα που έχουν θέσει τα Ηνωμένα Εθνη είναι πάρα πολύ σημαντικά και εξέφρασε ετοιμότητα για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις έως και τις 7 Μαρτίου, εάν διαφανεί, όπως είπε, ότι όντως η τουρκική πλευρά έχει αλλάξει στάση, ώστε να υπάρξει κατάληξη σε λύση του Κυπριακού. Ο Τ. Παπαδόπουλος είπε επίσης ότι δεν έχει μελετήσει ακόμη το νέο «σχέδιο Ανάν» και πρόσθεσε ότι η χθεσινή νύχτα θα ήταν μακριά για τον ίδιο και τους συνεργάτες του, ώστε να είναι έτοιμοι για τη σημερινή κοινή συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα και τον Ραούφ Ντενκτάς.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ συναντήθηκε χθες και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Μετά τη συνάντηση, όταν ο Κ. Ανάν ρωτήθηκε τι αναμένει από τη σημερινή κοινή συνάντηση του με τους ηγέτες των δύο πλευρών, απάντησε με δυο λέξεις: «Πραγματική κινητικότητα». Η συνάντηση θα γίνει στις 10 π.μ. στο αεροδρόμιο Λευκωσίας και, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ενδέχεται να παραστεί και ο Πρόεδρος Κληρίδης. Ο Ραούφ Ντενκτάς αποχώρησε από τη συνάντηση χωρίς να κάμει οποιαδήποτε δήλωση.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ενοχη σιωπή...

Σιωπά ένοχα η ελληνική κυβέρνηση καθώς κλιμακώνεται η πίεση στη νέα κυπριακή ηγεσία για την αποδοχή του σχεδίου επίλυσης του Κυπριακού. Ο ΓΓ του ΟΗΕ, περνώντας από την Αθήνα, πριν μεταβεί στη Λευκωσία, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκαθάρισε πως περιμένει τη συμφωνία των δύο πλευρών εντός του προσεχούς διημέρου.

Τόσο ο ΓΓ του ΟΗΕ Κ. Ανάν όσο και ο Αμερικανός εντεταλμένος για το Κυπριακό Τ. Ουέστον, περνώντας από την Αθήνα το περασμένο διήμερο, φρόντισαν στις δηλώσεις τους να δημιουργήσουν κλίμα «αισιοδοξίας» για αλλαγή της στάσης της Αγκυρας. Τόσο ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου αποδέχτηκαν ασχολίαστα τα «αισιόδοξα» μηνύματα, βοηθώντας με αυτό τον τρόπο να δημιουργείται η εικόνα του «αδιάλλακτου» Παπαδόπουλου.

Η ένοχη σιωπή της Αθήνας θα πρέπει να σημειωθεί πως δημιουργεί ερωτηματικά και προβληματισμό, καθώς, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο ΓΓ του ΟΗΕ στην επίσκεψή του στην Κύπρο δε ζητά διαπραγμάτευση, αλλά άμεση δέσμευση για την υιοθέτηση του σχεδίου του μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μάρτη.

Απαισιόδοξος ο Κ. Καραμανλής

Τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια και την αδιαλλαξία της Τουρκίας επικαλέστηκε ο Κ. Καραμανλής για να δηλώσει ότι δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για λύση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν. Ο πρόεδρος της ΝΔ μετά την «πολύ χρήσιμη», όπως τη χαρακτήρισε, συνάντηση που είχε με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κ. Ανάν, εκτίμησε ότι «η περίοδος αυτή είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για το Κυπριακό». Ανέφερε ότι στηρίζει την προσπάθεια του Κ. Ανάν για εξεύρεση λύσης στην Κύπρο, «αρκεί, βέβαια, η λύση αυτή να είναι βιώσιμη, να είναι λειτουργική, να είναι σύμφωνη και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και με τις αποφάσεις του ΟΗΕ». Επανέλαβε στον ΓΓ του ΟΗΕ «πως τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια δεν επιτρέπουν ιδιαίτερη αισιοδοξία. Ειδικά, μάλιστα, όσο η Τουρκοκυπριακή πλευρά επιμένει στην αδιαλλαξία και τον αρνητισμό της».

ΒΟΥΛΗ
Συζήτηση για τον πόλεμο στο Ιράκ

Σήμερα Πέμπτη θα γίνει στη Βουλή προ ημερησίας διάταξης συζήτηση με θέμα τον επικείμενο πόλεμο κατά του Ιράκ. Η συζήτηση, που θα διεξαχθεί σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, θα αρχίσει στις 6μ.μ. και θα μεταδοθεί απευθείας από τη ΝΕΤ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ