ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΧΑΝΙΑ
Συναγερμός για την επιτυχία της μηχανοκίνητης πορείας

Πραγματοποιείται την Κυριακή 2 του Μάρτη, στις 11 το πρωί, στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς

Αντιπολεμικός συναγερμός επικρατεί στα Χανιά, για την καλύτερη οργάνωση και επιτυχία της μηχανοκίνητης πορείας, την Κυριακή 2 του Μάρτη στις 11 το πρωί στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς. Την κινητοποίηση, ως γνωστόν, αποφάσισαν δεκάδες μαζικοί, συνδικαλιστικοί και νεολαιίστικοι φορείς που είναι ενάντια στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών κατά του Ιράκ και στη χρησιμοποίηση της βάσης της Σούδας από τους Αμερικανούς γι' αυτό το σκοπό.

Από χτες το πρωί, μέλη της Επιτροπής Ειρήνης, της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη και μαζικών φορέων πραγματοποιούν εξορμήσεις στις συνοικίες και στην πόλη των Χανίων, ενημερώνοντας τον κόσμο για τον πόλεμο και τις επιπτώσεις που θα έχει όχι μόνο για το λαό του Ιράκ αλλά και για όλους τους λαούς του κόσμου.

Οι φορείς καλούν τον χανιώτικο λαό, και ιδιαίτερα τη νεολαία του, να πάρει μαζικά μέρος στη συγκέντρωση και πορεία που θα ακολουθήσει, κάνοντας ξεκάθαρη την αντίθεσή του στον πόλεμο. Για να καταδικάσει, επίσης, τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, που δε λέει να σεβαστεί τα αντιπολεμικά και αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα του ελληνικού λαού, των εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών σε ολόκληρη τη χώρα. Αντίθετα, με τις αποφάσεις της, βάζει πλάτη στα πολεμοκάπηλα σχέδια των Αμερικανών και Αγγλων ιμπεριαλιστών.

Ακόμα καλούν το λαό να διαδηλώσει ενάντια στη μετατροπή της Κρήτης, και ειδικά των Χανίων, σε ορμητήριο των Αμερικανών για το αιματοκύλισμα του λαού του Ιράκ και των λαών του κόσμου, με στόχο τον έλεγχο των πετρελαίων και της ευρύτερης περιοχής, χρησιμοποιώντας τη βάση της Σούδας.

Στο «Ριζοσπάστη» μίλησε η Κατερίνα Λεδάκη, μέλος της τοπικής Γραμματείας Χανίων του ΠΑΜΕ και του ΔΣ του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, η οποία τόνισε: «Βρισκόμαστε μπροστά σε έναν πόλεμο που έχει προαποφασιστεί. Ο λαός και οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια, γιατί οι συνέπειες θα είναι τραγικές, όχι μόνο για το λαό του Ιράκ, που ήδη υποφέρει, αλλά και για τους εργαζόμενους όλου του κόσμου.

Καθήκον, λοιπόν, για κάθε εργαζόμενο και νέο, μπαίνει η συμμετοχή και συμβολή στη γιγάντωση των αντιπολεμικών κινητοποιήσεων, γιατί αυτός ο πόλεμος μπορεί να σταματήσει μόνο με τη λαϊκή πάλη, την πάλη των λαών».

Αναφερόμενη, ειδικότερα, στο κλίμα που επικρατεί σχετικά με το αντιπολεμικό συλλαλητήριο, η Κατερίνα Λεδάκη συμπλήρωσε: «Τις μέρες αυτές έχουμε πραγματοποιήσει αρκετές εξορμήσεις σε χώρους δουλιάς και από τις συζητήσεις μας με τους εργαζόμενους αυτό που τονίζεται είναι η ανάγκη η εργατική τάξη να μπει μπροστά σε αυτόν τον αγώνα.

Εμείς καλούμε όλους τους Χανιώτες και τις Χανιώτισσες να συμμετάσχουν μαζικά στη μηχανοκίνητη πορεία, συμβάλλοντας όλοι στο να σταματήσει αυτός ο πόλεμος και να φύγουν οι βάσεις του θανάτου από την Κρήτη και ολόκληρη τη χώρα μας».

ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Συμβολική περικύκλωση του αεροδρομίου Μεσσήνης

Την Κυριακή, 2 του Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι

Σε συμβολική περικύκλωση του αεροδρομίου της Μεσσήνης καλεί το λαό και τους μαζικούς φορείς της Μεσσηνίας η Επιτροπή Ειρήνης Μεσσηνίας και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη, την Κυριακή 2 Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι και προσυγκέντρωση στις 11:30 π.μ. στο Αναψυκτήριο, με απαίτηση να μη χρησιμοποιηθεί από τα ΝΑΤΟικά αεροπλάνα σε περίπτωση που ξεσπάσει ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος σε βάρος του λαού του Ιράκ.

Το αεροδρόμιο της Μεσσήνης είχε χρησιμοποιηθεί από το ΝΑΤΟ πριν ένα χρόνο στον πόλεμο κατά του Αφγανιστάν προκειμένου να καλύψει επιχειρησιακές ανάγκες του πολέμου. Για την αποτροπή της χρησιμοποίησης εκ νέου του αεροδρομίου της Μεσσήνης από τα ΝΑΤΟικά αεροπλάνα στον άδικο και βάρβαρο πόλεμο που ετοιμάζουν, ο λαός της περιοχής ετοιμάζεται να δώσει μια πρώτη δυναμική απάντηση καταδίκης.

Με ανακοίνωση - κάλεσμα η Επιτροπή Ειρήνης Μεσσηνίας επισημαίνει πως «η συνεχής δράση του φιλειρηνικού κινήματος φέρνει αποτελέσματα, όπως στην περίπτωση των ιταλικών ΝΑΤΟικών πλοίων που έφυγαν από το λιμάνι της Καλαμάτας έχοντας πάνω τους τη σφραγίδα των αντιιμπεριαλιστικών και αντιπολεμικών αισθημάτων του καλαματιανού λαού». Και συνεχίζει: «Τώρα είναι ώρα να γίνουν τα λόγια πράξεις. Κανείς δε δικαιούται να δει καμένα από τις βόμβες κορμιά και να δηλώσει μετά "συγκλονισμένος". Τώρα δεν είναι ώρα για "ενότητα" με τους "καλούς" του ιμπεριαλισμού. Τώρα είναι ώρα για δράση». Και καταλήγοντας τονίζει: «Πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση. Με το πρώτο χτύπημα να βγούμε όλοι στην πλατεία 23 Μάρτη».

Στη γραμμή των ΗΠΑ

Δεμένη πισθάγκωνα στο αμερικανικό πολεμικό άρμα η ελληνική κυβέρνηση

Η Αθήνα βαθμιαία ευθυγραμμίζεται απολύτως με τις αμερικανικές κινήσεις κατά του Ιράκ και, παρά τη «φιλειρηνική» της ρητορεία, προσφέρει όχι μόνο ανοχή, αλλά «γην και ύδωρ», προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι επιδιώξεις της Ουάσιγκτον.

Στην αμερικανική πρωτεύουσα βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, όπου θα έχει συναντήσεις με τον Κόλιν Πάουελ και τη σύμβουλο του Μπους σε θέματα Εθνικής Ασφαλείας Κοντολίζα Ράις. Στις επαφές του αυτές ο Γ. Παπανδρέου αναμένεται, εκτός των άλλων, να συζητήσει και το αμερικανικό αίτημα, να διαθέσει η Ελλάδα τους πυραύλους «Patriot» για την αμυντική θωράκιση της Τουρκίας. Το θέμα της συνδρομής όλων των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ προς την Τουρκία, προκειμένου να εμφανιστεί το «αρραγές» μέτωπο της συμμαχίας στον πόλεμο κατά του Ιράκ, θα συζητηθεί την ερχόμενη Τρίτη.

Ο Κ. Σημίτης

Για τις εξελίξεις γύρω από το Ιράκ, μίλησε χτες ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο πρωθυπουργός μετέφερε στους υπουργούς τον προβληματισμό του ΓΓ του ΟΗΕ, τον οποίο διαπίστωσε κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στην Αθήνα. «Μπορώ, είπε, να μεταφέρω τον προβληματισμό του για το τι θα συμβεί, διότι είναι φανερό ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ δε θέλει ποτέ μια λύση, η οποία δε θα έχει την αποδοχή, τη στήριξη των Ηνωμένων Εθνών. Γι' αυτό, κάθε προσπάθεια, η οποία γίνεται για να ξεπεραστούν ή να μην εφαρμοστούν αυτά τα οποία έχουν συμφωνηθεί στα Ηνωμένα Εθνη, τον βρίσκει αντίθετο. Από τη συζήτηση αυτή, κατάλαβα ότι μέσα στις επόμενες 10 ημέρες, μέχρι τα μέσα του Μάρτη, θα προσπαθήσει ιδίως να ξεκαθαρίσει το θέμα αυτό, εάν οι επιθεωρήσεις θα συνεχιστούν, πόσο και με ποιο αποτέλεσμα».

Σύμφωνα με την ομιλία του πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο, το επόμενο δεκαήμερο είναι εξαιρετικά κρίσιμο. «Θα δούμε, είπε, μέσα στις επόμενες 10 ημέρες, ποια θα είναι η εξέλιξη. Εμείς, σύμφωνα με αυτά που έχουν αποφασιστεί στην ΕΕ, έχουμε πάντα τις εξής κεντρικές αρχές:

Πρώτον, ότι η πρωτοβουλία ανήκει στα Ηνωμένα Εθνη και τα Ηνωμένα Εθνη αποφασίζουν για το τι θα γίνει.

Δεύτερον, ότι πρέπει να εφαρμοστεί η απόφαση των Ηνωμένων Εθνών 1441.

Και τρίτον - και αυτονόητο - ότι ο πόλεμος είναι η τελευταία λύση, όταν έχουν αποτύχει όλες οι άλλες λύσεις».

Παραιτήθηκε Αμερικανός σύμβουλος στην Αθήνα

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η παραίτηση που υπέβαλε ο πολιτικός σύμβουλος της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα Μπ. Κίσλινγκ. Στην επιστολή παραίτησής του, την οποία υπέβαλε στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κ. Πάουελ, ο Αμερικανός διπλωμάτης, που επί εικοσαετία εργαζόταν για την προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων σε διάφορες γωνιές του πλανήτη, δηλώνει ότι διαφωνεί με τις κινήσεις της χώρας του κατά του Ιράκ, οι οποίες - όπως δηλώνει - βρίσκονται εκτός του πλαισίου της Διεθνούς Νομιμότητας.

ΧΟΛΑΡΓΟΣ
Αντιπολεμική εκδήλωση

Εκδήλωση διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Χολαργού με θέμα: «Πόλεμος και Παιδεία», σήμερα Παρασκευή 28 Φλεβάρη και ώρα 6 μ.μ., στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Χολαργού. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Νίκος Ζώτος, εκπαιδευτικός, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ και της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ. Θα ακολουθήσει απαγγελία ποιημάτων.

ΕΥΒΟΙΑ
Πρωτοβουλίες κατά του πολέμου

Η Επιτροπή Ειρήνης Χαλκίδας, η Νεανική Δράση Ειρήνης, η επιτροπή «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» και άλλοι 35 μαζικοί φορείς, διοργανώνουν εκδήλωση - συζήτηση την Τετάρτη 5 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στο θέατρο Παπαδημητρίου, με θέμα: «Παγκόσμια αντίδραση κατά του βρώμικου πολέμου στο Ιράκ, οι συνέπειες ενός προαποφασισμένου εγκλήματος». Θα προβληθούν επίσης σλάιτς και ταινία μικρού μήκους.

Εξάλλου, με ομόφωνο ψήφισμά του, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αυλίδας Εύβοιας, καταγγέλλει και καταδικάζει τους σχεδιασμούς των Αμερικανών και Ευρωπαίων συμμάχων τους για τον προαποφασισμένο πόλεμο κατά του λαού του Ιράκ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ