ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Απομυζούν τα λαϊκά νοικοκυριά

Η αύξηση των δανείων τροφοδοτεί την κερδοφορία τους

Η λεηλασία των αποταμιεύσεων από τη μια και τα τοκογλυφικά επιτόκια στα δάνεια από την άλλη, συντηρούν σε πολύ υψηλά επίπεδα τη μάζα των κερδών του τραπεζικού κεφαλαίου. Το γεγονός αυτό πιστοποιείται και από τον ισολογισμό της Eurobank Ergasias (όμιλος Λάτση) για το έτος 2002.

Από την ανάγνωση των στοιχείων του ισολογισμού της Eurobank Ergasias, που δημοσιοποιήθηκε χτες, προκύπτουν τα εξής:

  • Τα καθαρά έσοδα από τόκους έφτασαν στα 721 εκατ. ευρώ, με αύξηση 17% σε σύγκριση με το 2001. Προκύπτει δηλαδή ότι το ημερήσιο κέρδος τόκων για το 2002 έφτασε σε 2 εκατ. ευρώ ή περίπου 680 εκατ. δρχ. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν και οι ίδιοι, η εξέλιξη αυτή οφείλεται «κυρίως στην ισχυρή αύξηση των χορηγήσεων και ιδιαίτερα της σύνθεσής τους (λιανική τραπεζική)». Με δυο λόγια ομολογούν ανοιχτά ότι η κύρια πηγή πλουτισμού τους είναι τα διάφορα δάνεια προς τα νοικοκυριά.
  • Τα καταναλωτικά δάνεια που χορήγησε η συγκεκριμένη τράπεζα αυξήθηκαν το 2002 σε ποσό 32% και τα στεγαστικά 33%. Οπως αναφέρουν το μερίδιό τους στο σύνολο των τραπεζικών χορηγήσεων φτάνει σε 13% και ειδικά για τα καταναλωτικά δάνεια (που έχουν και τα πιο τοκογλυφικά επιτόκια) σε 26%.
  • Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου της Eurobank (περιλαμβάνονται και οι θυγατρικές τράπεζες που εξαγόρασαν στη Ρουμανία και Βουλγαρία) έφτασαν σε 184 εκατ. ευρώ (από 206 εκατ. το 2001) με πτώση 10%. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται όπως και για τους άλλους μεγάλους Ομίλους της ντόπιας τραπεζικής αγοράς, στη ραγδαία μείωση των εσόδων τους από τον τζόγο στα χρηματιστήρια. Το μέρισμα που θα προτείνεται είναι 0,47 ευρώ ανά μετοχή, που αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση 4,7% (με βάση τη χτεσινή τιμή της μετοχής).

Η Αγροτική Τράπεζα Ελλάδας (ΑΤΕ) ανακοίνωσε κέρδη προ φόρων ύψους 95,69 εκατ. ευρώ με πτώση 53,6% σε σύγκριση με το 2001. Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι το χαρτοφυλάκιο δανείων που χορηγούν αυξήθηκε 7,7% και των καταθέσεων 8,3%. Επίσης στον ισολογισμό (σύμφωνα με την ανακοίνωση) υπάρχει κονδύλι ύψους 23,3 εκατ. ευρώ για προβλέψεις που αφορούν σε επισφαλή δάνεια πελατών.

Τέλος η Τράπεζα Αττικής (βασικός μέτοχος είναι το ταμείο των μηχανικών) ανακοίνωσε αύξηση κερδών σε ποσοστό 23,4% στα 39,5 εκατ. ευρώ.

ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Νέο ωράριο λειτουργίας

Υπογράφτηκε τελικά χτες από τον υπουργό Ανάπτυξης η απόφαση για το ωράριο λειτουργίας των πρατηρίων καυσίμων. Σύμφωνα με την απόφαση, που μένει να υπογραφτεί και από τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομίας, Εργασίας και Μεταφορών, προβλέπεται ότι τα πρατήρια θα παραμένουν ανοιχτά από τις 6 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ και το καλοκαίρι μέχρι τις 9 το βράδυ. Ειδικά για τις διανυκτερεύσεις και τις αργίες θα ορίζεται κυκλικά ένα ποσοστό 20% των πρατηρίων που θα παραμένουν υποχρεωτικά ανοιχτά.

Από το ωράριο εξαιρούνται τα πρατήρια υγρών καυσίμων των Εθνικών οδών και της Αττικής οδού. Επίσης, εξαιρούνται τα πρατήρια που βρίσκονται στα νησιά, εκτός από την Εύβοια, την Κρήτη, την Κω, τη Ρόδο, την Κέρκυρα, τη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά, τη Λευκάδα, τη Λέσβο, τη Σάμο, τη Χίο και τη Σαλαμίνα, όπου θα ισχύει το παραπάνω ωράριο. Εξαιρούνται, επιπλέον, από το συγκεκριμένο ωράριο μόνον ως προς τη διάθεση υγραερίου τα μεικτά ή αμιγή πρατήρια διανομής υγραερίου αυτοκινήτων, καθώς και τα καταστήματα διανομής πετρελαιοειδών που λειτουργούν στις μαρίνες του ΕΟΤ μόνο για ανεφοδιασμό σκαφών, καθώς και όσα βρίσκονται μέσα στους αερολιμένες για ανεφοδιασμό των αεροσκαφών.

Με στόχο την ενημέρωση των καταναλωτών για τα διανυκτερεύοντα και εφημερεύοντα κατά τις αργίες και Κυριακές πρατήρια οι βενζινοπώλες θα αναρτούν πίνακες στα πρατήρια, ενώ προτίθενται να συνεργαστούν με τις εφημερίδες και τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας.

ΑΝΕΜΩΤΙΑ ΛΕΣΒΟΥ
Ασφυκτιούν οι κτηνοτρόφοι

Επίσκεψη στην Ανεμώτια Λέσβου πραγματοποίησε χτες ο βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ, Στ. Σκοπελίτης, συνοδευόμενος από τον Παρ. Γεωργούλα, μέλος του Γραφείου της Νομαρχιακής Επιτροπής του Κόμματος. Οι κάτοικοι του χωριού, όπου κύρια απασχόληση είναι η κτηνοτροφία, εξέθεσαν το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν από τη μείωση της παραγωγής γάλατος εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών του τελευταίου διαστήματος, το οποίο, σε συνδυασμό με τη χαμηλή τιμή πώλησής του και το αυξημένο κόστος εκτροφής των ζώων, απειλεί την ίδια τους την επιβίωση.

«Είναι έγκλημα να ξοδεύουμε τεράστιο συνάλλαγμα για την εισαγωγή κρεάτων και αυτό γιατί η ΕΕ μάς έχει βάλει τα γνωστά πλαφόν στην παραγωγή και στο ζωικό κεφάλαιο, που όχι μόνο δεν αφήνουν να αναπτύξουμε την κτηνοτροφία μας, με αποτέλεσμα το 70% των καταναλωτικών μας αναγκών να καλύπτονται με εισαγωγές, αλλά να πληρώνουμε και πρόστιμα», τόνισε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΚΚΕ και κάλεσε τους κτηνοτρόφους να συντονίσουν τον αγώνα τους με τους συναδέλφους τους και να δώσουν δυναμικό «παρών» στο παλλαϊκό συλλαλητήριο της 21ης του Μάρτη.

Στα ύψη τα κέρδη της «Πετρόλα»

Μετά από τις προχτεσινές ανακοινώσεις των ΕΛΠΕ που κατέγραψαν πολύ μεγάλα κέρδη για την οικονομική χρήση του 2002, χτες ήρθε η σειρά της «Πετρόλα» που ανακοίνωσε τα δικά της... ιλιγγιώδη κέρδη. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι τα προ φόρων κέρδη για τη χρήση του 2002 ανήλθαν στα 28,1 εκατομμύρια ευρώ αυξημένα κατά 368% σε σύγκριση με τα κέρδη του 2001. Το παράδοξο, όπως και στα ΕΛΠΕ άλλωστε, είναι το γεγονός ότι και η «Πετρόλα» είχε μειωμένο κατά 5,8 τον κύκλο εργασιών, όπως μειωμένες ήταν και οι πωλήσεις! Είναι εμφανές ότι τα κέρδη αυτά προέρχονται από την αύξηση των τιμών στα καύσιμα, εξέλιξη προκλητική σε μια περίοδο που οι τιμές έχουν εκτοξευτεί στα ύψη.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Διείσδυση στα Βαλκάνια

Μια κουστωδία από 100 επιχειρηματίες μαζί με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκη, συνόδευσαν χτες τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας στα Σκόπια. Στόχος τους η διαφήμιση της διείσδυσης ξένων επιχειρηματικών κεφαλαίων - ιδιαίτερα του τραπεζικού - στο πλαίσιο της απελευθέρωσης των αγορών και της αποκόμισης κερδών. Σύμφωνα με την ανταπόκριση του ΑΠΕ, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσεβενόβσκι, ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας που διοργάνωσε η Εθνική Τράπεζα, κάλεσε τους επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα του. Ο Ν. Χριστοδουλάκης αναφέρθηκε στην «πρόοδο» που σημειώνει η οικονομία της γειτονικής χώρας και στη σημαντική «αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου».

Ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, Θ. Καρατζάς, με διακηρυγμένο στόχο την ανάδειξη της τράπεζας σε «περιφερειακή δύναμη» και με δεδομένη την παρουσία της Εθνικής μέσω της Stopanska Banka, αναφέρθηκε σε μια πιστοδοτική πολιτική «χωρίς κίνδυνο για την ποιότητα του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων». Η διείσδυση του ξένου τραπεζικού κεφαλαίου στην ΠΓΔΜ προκύπτει ανάγλυφα και από τα λεγόμενα του υποδιοικητή της ΕΤΕ, Α. Ταμβακάκη, σύμφωνα με τον οποίο, «οι ξένες τράπεζες και επενδυτές ελέγχουν τις 8 από τις 21 συνολικά τράπεζες, περίπου το 51% του συνολικού τραπεζικού ενεργητικού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ