ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
«Προστάτες» του 2004 οι συνεργάτες της CIA!

Το στενό συνεργάτη της CIA - την εταιρία SAIC - επέλεξε τελικά η κυβέρνηση και ανακήρυξε προσωρινό ανάδοχο για το πρόγραμμα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004! Σε αυτό κατέληξε η χτεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, ύστερα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις και αφού ο παρασκηνιακός πόλεμος, στον οποίο συμμετείχε με το δικό του τρόπο (κίτρινες, κόκκινες κάρτες κλπ.) ακόμα και ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ, προκάλεσε ακόμα και τριγμούς στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Σημειώνεται ότι πριν από μερικούς μήνες ήταν ο ίδιος ο Αμερικανός πρέσβης Τόμας Μίλερ, ο οποίος μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η συγκεκριμένη εταιρία είχε πει δημοσίως ότι «δεν υπάρχει περιθώριο για πειραματισμούς» και πως «εμείς έχουμε τον τρόπο», εννοώντας βεβαίως την αμερικανικών συμφερόντων εταιρία συστημάτων ασφαλείας.

Οι διαπραγματεύσεις με την κοινοπραξία υποτίθεται πως θα συνεχιστούν, προκειμένου να πέσουν οι οικονομικές απαιτήσεις της, αφού ως γνωστόν, ο προϋπολογισμός που έχει τεθεί από την κυβέρνηση και φτάνει τα 200 εκατομμύρια ευρώ, άφησε αδιάφορους τους Αμερικανούς και τους συνεργάτες τους (σ.σ. στην ίδια κοινοπραξία συμμετέχουν και οι εταιρίες «General Dynamics», «ITT Technologies», «Honeywell», IBM, «Siemens», «Rafael», «Elbit», ALTEC, «Ομιλος Πουλιάδη» και ΔΙΕΚΑΤ) και έτσι το υπολογιζόμενο κόστος έχει φτάσει αισίως τα 500 εκατομμύρια ευρώ!

Αξίζει να υπενθυμίσουμε όσα είχε δημοσιεύσει ο «Ρ» τον περασμένο Γενάρη σχετικά με την εταιρία SAIC. Την εταιρία απαρτίζουν πρώην επίλεκτοι στρατιωτικοί των ΗΠΑ. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται οι πρώην γραμματείς του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας Γουίλιαμ Πέρι και Μέλβιν Λάιρντ (επί Νίξον) και δύο σημαντικοί πρώην διευθυντές της CIA, Τζον Ντόιτς και Ρόμπερτ Γκέιτς.

Επιχειρησιακός διευθυντής είναι ο Γουάνι Ντάουνινγκ (πρώην επικεφαλής στρατηγός των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ) και επίσης στελέχη του είναι ο στρατηγός Γάσπερ Γουέλτς (πρώην συντονιστής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας), ο ναύαρχος Μπόμπι Ρέι Ινμαν (πρώην διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας και της CIA).

Πρόεδρος της SAIC είναι ο Τζ. Ρ. Μπέιστερ, που είναι μέλος της Επιτροπής Ασφάλειας στις Τηλεπικοινωνίες, σημαντικό κομμάτι από το εθνικό σύστημα αναγνώρισης και ασφάλειας των ΗΠΑ. Είναι ένα Σώμα με 30 μέλη το οποίο συνενώνει στελέχη των μυστικών υπηρεσιών και είναι συνδεδεμένο με τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών επιχειρήσεων παραγωγής τεχνολογιών που σχετίζονται με τον έλεγχο και την κατασκοπία των επικοινωνιών.

H SAIC είναι αυτή που έχει αναλάβει την ανάπτυξη και εξέλιξη του ηλεκτρονικού συστήματος προστασίας του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ. Είναι επίσης εγκαταστημένη στα κέντρα λήψης αποφάσεων στις βασικές πετρελαϊκές εταιρίες του κόσμου, BP, AMOCO. Δηλαδή, παραδόξως, σε όλους τους κύριους διεθνείς ανταγωνιστές της ΕΠΒ!

Το '90 η SAIC κατηγορήθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για απάτες, όπως επίσης το '93 και το '95 κατηγορήθηκε για κατάθεση ψευδών στοιχείων και της επιβλήθηκε πρόστιμο 125.000 δολαρίων.

ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ - ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ
Η κυβέρνηση καθιερώνει το «νόμο της ζούγκλας»!

Η ιδιωτική πολεοδόμηση σε όλα τα επίπεδα

Το «νόμο της ζούγκλας» στη χωροταξία και πολεοδομία επιχειρεί να θεσμοθετήσει η κυβέρνηση, με στόχο την εξυπηρέτηση του μεγάλου κεφαλαίου, που δραστηριοποιούνται και στους τομείς αυτούς, απομακρύνοντας όλο και πιο πολύ το όνειρο για μια ποιοτική λαϊκή κατοικία από τους εργαζομένους.

Αυτά θα συμβούν με τις κατευθύνσεις για το Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού, αλλά και με μια σειρά πολεοδομικές ρυθμίσεις, που αγγίζουν τα όρια της αθλιότητας, τα οποία ενέκρινε χτες το Υπουργικό Συμβούλιο, ύστερα από εισήγηση της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου.

Μέσω του Γενικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού, επιχειρείται η αναζωογόνηση του καπιταλιστικού μοντέλου ανάπτυξης, ώστε να διευκολυνθεί το μεγάλο κεφάλαιο να αναπτύξει διάφορες δραστηριότητες, αξιοποιώντας τις χρήσεις γης, το ξεπούλημα της δημόσιας γης και περιουσίας, αλλά και τη σταδιακή απαγόρευση της εκτός σχεδίου δόμησης, που θα μετατραπεί σε προνόμιο μονάχα των ολίγων.

Οσον αφορά την εντός σχεδίου δόμηση προβλέπεται η προώθηση μιας σειράς από μέτρα που ευνοούν το μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο - και μάλιστα στο όνομα της πολιτικής στέγασης των... ασθενέστερων οικονομικά κοινωνικών ομάδων - όπως:

- Η παροχή, με σύντομες διαδικασίες, πολεοδομημένης γης, φορολογικών και άλλων κινήτρων στις τράπεζες και τις μεγάλες κατασκευαστικές επιχειρήσεις, για να εφαρμόσουν στεγαστικά προγράμματα και θα πωλούν σπίτια στους εργαζόμενους μέσω λίζινγκ.

- Η συμμετοχή των ιδιωτών στην ανάπλαση υποβαθμισμένων περιοχών, κυρίως πολεοδομικών κέντρων. Στις περιπτώσεις αυτές, οι ιδιώτες θα παίρνουν για ένα κομμάτι ψωμί τα σπίτια και τα διαμερίσματα των εργαζομένων και με κίνητρα που θα τους δίνει η κυβέρνηση θα δημιουργούν συγκροτήματα κατοικιών, που θα τα μοσχοπωλούν στους ίδιους ή και σε άλλους αποκομίζοντας τεράστια κέρδη, κατά τα πρότυπα της αλήστου μνήμης μεθόδου της αντιπαροχής, η οποία με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά θεσμοθετείται!

- Η σταδιακή νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, μέσω των διαδικασιών της ιδιωτικής πολεοδόμησης ή της ένταξής τους σε σχέδια πόλης. Ειδικότερα τα αυθαίρετα - οι ιδιοκτήτες των οποίων για άλλη μια φορά επιχειρείται να τεθούν σε πολιτική ομηρία ενόψει εκλογών - χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες: Αυτή όπου έχει διαπιστωθεί κτιριοδομική παράβαση ή παράβαση των όρων δόμησης (υπερβάσεις από την εγκεκριμένη άδεια) και θα νομιμοποιηθούν, πληρώνοντας το πρόστιμο που θα επιβληθεί. Τα αυθαίρετα που δεν έχουν άδεια και για τα οποία δίνονται υποσχέσεις νομιμοποίησης με ένταξη στο σχέδιο και αφού πληρωθούν τα πρόστιμα που θα καθορίζονται πλέον με βάση την αντικειμενική αξία. Τα αυθαίρετα που βρίσκονται σε δάση, ρέματα, αρχαιολογικούς χώρους, αιγιαλούς που θα πρέπει να κατεδαφιστούν.

Προβλέπεται ακόμη η επιτάχυνση των διαδικασιών εντάξεων στα σχέδια, με μέτρα όπως ακόμη και η απαγόρευση ενστάσεων κατά των πολεοδομικών μελετών, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις!

Τέλος, προβλέπεται η κατάργηση του ελέγχου των οικοδομικών αδειών από τις πολεοδομίες και η ανάθεση της ευθύνης στους μηχανικούς, περίπου ανάλογα με ό,τι συνέβαινε επί χούντας...

Αναγκαία διόρθωση

Μια ολόκληρη γραμμή της πρώτης παραγράφου «έφαγε» χτες ο ηλεκτρονικός δαίμονας από τα «Διακριτικά», με συνέπεια να αλλοιώνεται το νόημα. Το σωστό είναι: «Τους νέους τους αχρηστεύουν ή τους αποπροσανατολίζουν - το αποτέλεσμα είναι το ίδιο - ώστε να μην προβάλουν καμιά αντίσταση ή να είναι άκρως υποτονικοί. Αυτή είναι η εικόνα, με μικρές παραλλαγές κατά χώρα ή τομέα της ζωής».

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ διοργανώνουν τη χρονιάτικη συνεστίασή τους την Κυριακή 2 Μάρτη, ώρα 12 μ., στο κέντρο «ΚΙΒΩΤΟΣ» (πρώην «Καστέλο») - Καυτατζόγλου και Ράλλη 26, στα Πατήσια. Προσκλήσεις στα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ, και στα κεντρικά γραφεία (Μαυροματαίων 12, 2ος όροφος, τηλέφωνο: 210.8831.368).
  • Το Παράρτημα Τούμπας πραγματοποιεί συνέλευση την Κυριακή 2 Μάρτη, ώρα 10 το πρωί, στην οδό Μεγακλέους 19. Θα ακολουθήσει γιορτή προς τιμήν των 60 χρόνων από την ίδρυση της ΕΠΟΝ και για την επέτειο ίδρυσης του ηρωικού Κόκκινου Στρατού, με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
  • Το Παράρτημα Αργυρούπολης της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί εκλογοαπολογιστική συνέλευση, την Κυριακή 2 Μάρτη, στα γραφεία της Ενωσης (Μαρίνου Γερουλάνου 25, στην Αργυρούπολη).
  • To ΔΣ της ΠΕΑΕΑ, στις 5 Μάρτη, διοργανώνει, επίσης εκδήλωση στην πλατεία Κοραή προς τιμήν της μεγαλειώδους διαδήλωσης που ματαίωσε την επιστράτευση την περίοδο της Κατοχής.
  • Η ΠΕΚΑΜ (Μακρονησιώτες), ο Δήμος Λαυρίου και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ, διοργανώνουν, την Κυριακή 9 Μάρτη 2.2.2003, ώρα 10.30 π.μ., στο Λαύριο μπροστά στο χώρο του μνημείου, εκδήλωση τιμής στους ηρωικούς νεκρούς και όλους τους αγωνιστές και αγωνίστριες της Μακρονήσου. Πούλμαν θα ξεκινήσει από την πλατεία Κάνιγγος ώρα 7.45 μ.μ., την ίδια μέρα.
  • Την ετήσια εκλογοαπολογιστική συνέλευσή του πραγματοποιεί το Παράρτημα Μενιδίου της ΠΕΑΕΑ, την Κυριακή 9 Μάρτη και ώρα 11 π.μ., στο χώρο εκδηλώσεων του Δήμου Αχαρνών.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ