Παρασκευή 28 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ - ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ
Η κυβέρνηση καθιερώνει το «νόμο της ζούγκλας»!

Η ιδιωτική πολεοδόμηση σε όλα τα επίπεδα

Το «νόμο της ζούγκλας» στη χωροταξία και πολεοδομία επιχειρεί να θεσμοθετήσει η κυβέρνηση, με στόχο την εξυπηρέτηση του μεγάλου κεφαλαίου, που δραστηριοποιούνται και στους τομείς αυτούς, απομακρύνοντας όλο και πιο πολύ το όνειρο για μια ποιοτική λαϊκή κατοικία από τους εργαζομένους.

Αυτά θα συμβούν με τις κατευθύνσεις για το Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού, αλλά και με μια σειρά πολεοδομικές ρυθμίσεις, που αγγίζουν τα όρια της αθλιότητας, τα οποία ενέκρινε χτες το Υπουργικό Συμβούλιο, ύστερα από εισήγηση της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου.

Μέσω του Γενικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού, επιχειρείται η αναζωογόνηση του καπιταλιστικού μοντέλου ανάπτυξης, ώστε να διευκολυνθεί το μεγάλο κεφάλαιο να αναπτύξει διάφορες δραστηριότητες, αξιοποιώντας τις χρήσεις γης, το ξεπούλημα της δημόσιας γης και περιουσίας, αλλά και τη σταδιακή απαγόρευση της εκτός σχεδίου δόμησης, που θα μετατραπεί σε προνόμιο μονάχα των ολίγων.

Οσον αφορά την εντός σχεδίου δόμηση προβλέπεται η προώθηση μιας σειράς από μέτρα που ευνοούν το μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο - και μάλιστα στο όνομα της πολιτικής στέγασης των... ασθενέστερων οικονομικά κοινωνικών ομάδων - όπως:

- Η παροχή, με σύντομες διαδικασίες, πολεοδομημένης γης, φορολογικών και άλλων κινήτρων στις τράπεζες και τις μεγάλες κατασκευαστικές επιχειρήσεις, για να εφαρμόσουν στεγαστικά προγράμματα και θα πωλούν σπίτια στους εργαζόμενους μέσω λίζινγκ.

- Η συμμετοχή των ιδιωτών στην ανάπλαση υποβαθμισμένων περιοχών, κυρίως πολεοδομικών κέντρων. Στις περιπτώσεις αυτές, οι ιδιώτες θα παίρνουν για ένα κομμάτι ψωμί τα σπίτια και τα διαμερίσματα των εργαζομένων και με κίνητρα που θα τους δίνει η κυβέρνηση θα δημιουργούν συγκροτήματα κατοικιών, που θα τα μοσχοπωλούν στους ίδιους ή και σε άλλους αποκομίζοντας τεράστια κέρδη, κατά τα πρότυπα της αλήστου μνήμης μεθόδου της αντιπαροχής, η οποία με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά θεσμοθετείται!

- Η σταδιακή νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, μέσω των διαδικασιών της ιδιωτικής πολεοδόμησης ή της ένταξής τους σε σχέδια πόλης. Ειδικότερα τα αυθαίρετα - οι ιδιοκτήτες των οποίων για άλλη μια φορά επιχειρείται να τεθούν σε πολιτική ομηρία ενόψει εκλογών - χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες: Αυτή όπου έχει διαπιστωθεί κτιριοδομική παράβαση ή παράβαση των όρων δόμησης (υπερβάσεις από την εγκεκριμένη άδεια) και θα νομιμοποιηθούν, πληρώνοντας το πρόστιμο που θα επιβληθεί. Τα αυθαίρετα που δεν έχουν άδεια και για τα οποία δίνονται υποσχέσεις νομιμοποίησης με ένταξη στο σχέδιο και αφού πληρωθούν τα πρόστιμα που θα καθορίζονται πλέον με βάση την αντικειμενική αξία. Τα αυθαίρετα που βρίσκονται σε δάση, ρέματα, αρχαιολογικούς χώρους, αιγιαλούς που θα πρέπει να κατεδαφιστούν.

Προβλέπεται ακόμη η επιτάχυνση των διαδικασιών εντάξεων στα σχέδια, με μέτρα όπως ακόμη και η απαγόρευση ενστάσεων κατά των πολεοδομικών μελετών, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις!

Τέλος, προβλέπεται η κατάργηση του ελέγχου των οικοδομικών αδειών από τις πολεοδομίες και η ανάθεση της ευθύνης στους μηχανικούς, περίπου ανάλογα με ό,τι συνέβαινε επί χούντας...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ