Παρασκευή 28 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καταγγέλλουν περιορισμούς και παραβάσεις κανόνων

Το στίγμα της υπερασπιστικής γραμμής των κατηγορουμένων για συμμετοχή στην «17Ν» έδωσε χτες ο Σ. Φυτράκης συνήγορος υπεράσπισης του Γ. Σερίφη. Σε συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε στα γραφεία της ΟΤΟΕ τόνισε πως «θα θέσουμε ζήτημα για τους περιορισμούς που προκύπτουν από παραβάσεις κανόνων, που αφορούν στη διεξαγωγή μιας δίκαιης δίκης». Τη συνέντευξη διοργάνωσαν το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, η Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων, το ΕΕΚ, η Κομμουνιστική Ανανέωση, η ΑΡΑΣ και άλλες οργανώσεις.

Ως πρώτη παράβαση, κατά τον Σ. Φυτράκη, αποτελεί η δημοσιότητα της δίκης, η οποία περιορίζεται υπέρμετρα από το σχετικό νόμο. Αλλη είναι οι «περιορισμοί στην επικοινωνία που έχουν οι κατηγορούμενοι με το δικαστήριο, οι δικηγόροι με τους κατηγορούμενους και ο τρόπος φύλαξης των κατηγορουμένων», ενώ «η δημιουργία του γυάλινου περιβλήματος δεν προβλέπεται από τον κανονισμό των δικαστηρίων». Αναφέρθηκε στην περίπτωση της δίκης του Παλαιστινίου Μοχάμεντ Χαμντάν πριν λίγα χρόνια, όπου το δικαστήριο απομάκρυνε από την αίθουσα γυάλινο κλωβό μέσα στον οποίο σχεδιαζόταν να τον βάλουν. Είπε επίσης ότι θα τεθεί θέμα της αρμοδιότητας του δικαστηρίου, γιατί «κατά το Σύνταγμα τα κακουργήματα και τα πολιτικά αδικήματα υπάγονται στα μεικτά ορκωτά δικαστήρια».

Μιλώντας ο Γ. Σερίφης είπε ότι «θα γίνει πολιτική δίκη κεκλεισμένων των θυρών» και ότι «οι ελεύθερα σκεπτόμενοι πολίτες και ιδιαίτερα η Αριστερά, πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι οι ειδικοί αυτοί νόμοι δεν είναι μιας χρήσης, θα τους βρούνε μπροστά όσοι τολμήσουν να υψώσουν κεφάλι, θα είναι για όλους». Πρόσθεσε πως στη δίκη «θα πάω όρθιος, θα δώσω τη μάχη μου και πιστεύω ότι οι άλλοι θα κάνουν το ίδιο».

Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι «υπάρχουν κόμματα που μιλάνε στο όνομα της εργατικής τάξης και μιλάνε μόνο για εργάτες που έχουν στο κόμμα τους» και κάλεσε «τους συναδέλφους και το εργατικό κίνημα να τους απομονώσει και να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους». Απαντώντας σε ερώτηση αν θα μπει στο γυάλινο κλουβί είπε πως «εάν δεν μπω θα με πάρουν σηκωτό».

Ο Μ. Σέρβος από τη «Συσπείρωση ενάντια στην κρατική τρομοκρατία» είπε ότι «θα δοθεί μάχη εκτός δίκης με προσπάθεια κινητοποιήσεων και καταγγελιών». Ανέφερε πως θα υπάρξουν 70 μάρτυρες υπεράσπισης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ