ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΛΑΝΑΡΑ
Συντονίζονται αγωνιστικά οι εργαζόμενοι

Αποφάσεις για απεργιακό πρόγραμμα

Με συντονισμένη δράση συνδυασμένη με αγωνιστικές κινητοποιήσεις αποφάσισαν να αντιδράσουν πλέον οι εργαζόμενοι των εργοστασίων του Ομίλου Λαναρά (Κλωστήρια Ναούσης) και του Βαρβαρέσου ενάντια στην κλιμακούμενη καθημερινά εργοδοτική αυθαιρεσία και την καταπάτηση κατακτήσεων και δικαιωμάτων τους. Η απόφαση πάρθηκε σε κοινή σύσκεψη που έγινε το περασμένο Σάββατο στη Νάουσα - μετά από πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού Δέρματος - των σωματείων στα εργοστάσια «Κλωστήρια Γ», «Κλωστήρια Β», «ΤΡΙΚΟΛΑΝ», «ΟΤΕΒΡΟΣ», «ΦΑΝΚΟ» και κλωστήρια Λαναρά Κομοτηνής (Ομιλος Λαναρά) καθώς και του σωματείου του εργοστασίου Βαρβαρέσου.

Η σύσκεψη έγινε κάτω από την υπαρκτή ανάγκη όλων των εργαζομένων να αντιδράσουν με κοινούς αγώνες στην εργοδοτική επίθεση που μεγαλώνει καθημερινά σε βάρος των δικαιωμάτων τους. Ενδεικτικά ήταν τα προβλήματα που ανέφεραν όλοι οι εργαζόμενοι από τους χώρους δουλιάς και είχαν να κάνουν με τις εργασιακές σχέσεις, τα μισθολογικά, τα ωράρια, το πρόγραμμα εργασίας, τη συρρίκνωση προσωπικού που αποσκοπεί στη μεγαλύτερη εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης, αύξηση της εντατικοποίησης σε βαθμό εξάντλησης των εργαζομένων κ.ά.

Πρώτο βήμα αγωνιστικής αντίδρασης είναι η 4ωρη στάση εργασίας που αποφασίστηκε για αύριο Τετάρτη 5 Μάρτη σε όλα τα εργοστάσια της Νάουσας και συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία της πόλης. Η στάση θα γίνει και στις τρεις βάρδιες των εργοστασίων και συγκεκριμένα 10 - 2 πρωινή, 6-10 απογευματινή και 2-6 βραδυνή. Ταυτόχρονα, την ίδια μέρα οι επαγγελματοβιοτέχνες της πόλης αποφάσισαν να κλείσουν τα καταστήματα την ώρα της συγκέντρωσης σε ένδειξη συμπαράστασης στους 80 εργαζόμενους στα «Κλωστήρια Δ» που κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι καθώς η εργοδοσία έχει ανακοινώσει ότι θα τα κλείσει.

Αμέσως επόμενο βήμα θα είναι η 4ωρη στάση εργασίας που αποφασίστηκε για τις 13 Μάρτη, σε όλα τα εργοστάσια του Ομίλου Λαναρά και στο εργοστάσιο Βαρβαρέσου. Η κλιμάκωση των πρώτων αυτών κινητοποιήσεων θα γίνει με την 24ωρη απεργία στις 21 Μάρτη που έχει κηρύξει η Ομοσπονδία ενάντια στην αντεργατική αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, προβάλλοντας παράλληλα και τα ξεχωριστά τους αιτήματα. Στις 5 Απρίλη αποφασίστηκε όλα τα σωματεία να κάνουν και πάλι σύσκεψη για παραπέρα συντονισμό της δράσης τους και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Μιλώντας στη σύσκεψη ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δ. Θεοδώρου, αναφέρθηκε διεξοδικά στα θέματα της ιμπεριαλιστικής επίθεσης στο Ιράκ και στις συνέπειες που θα έχει στην εργατική τάξη της χώρας και το λαό. Τόνισε επίσης, ότι όσο μεγαλύτερη δύναμη συγκεντρώνει το κεφαλαίο, η δίψα για τα κέρδη το οδηγεί σε ένταση της επίθεσης ενάντια στους εργαζόμενους. Ετσι και ο Ομιλος «Κλωστήρια Ναούσης», όσο γιγαντώνεται θα επιτίθεται ακόμα πιο σκληρά στους εργαζόμενους για να εκμεταλλευτεί την εργατική τους δύναμη με στόχο τα μεγαλύτερα κέρδη.

Στο μεταξύ και το Δημοτικό Συμβούλιο Νάουσας σε χτεσινή έκτακτη συνεδρίασή του, με την παρουσία συνδικαλιστών του Εργατικού Κέντρου, αποφάσισε να σταθεί στο πλευρό των εργαζόμενων του Ομίλου Λαναρά συμμετέχοντας ενεργά στις κινητοποιήσεις τους.

ΤΑΞΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Αρνούμαστε το συμβιβασμό και το χαράτσι

Καλεί τους εργαζόμενους να αντισταθούν στην αντεργατική κυβερνητική πολιτική και στη χειραγώγηση του συνδικαλιστικού κινήματος

Πολιτικό και συνδικαλιστικό σφυροκόπημα εξαπολύει για άλλη μια φορά η Ταξική Δημοσιοϋπαλληλική Συσπείρωση (ΤΑΔΗΣΥ) στην επιλογή της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ να «καπελώσει» κομματικά τη δράση της οργάνωσης, αλλά και να επιβάλει έκτακτο χαράτσι ύψους 5 ευρώ σε κάθε δημόσιο υπάλληλο, για να ενισχύσει οικονομικά αυτή την επιλογή της!

«Η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ - τονίζεται στην ανακοίνωση της παράταξης - παίζοντας το παιχνίδι της ευρωπαϊκής και ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ) για τον έλεγχο και τη χειραγώγηση του ανερχόμενου κινήματος ενάντια στις συνέπειες των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και της "νέας τάξης πραγμάτων" ενέταξαν την ΑΔΕΔΥ στο "Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ".

Με αυθαίρετο μάλιστα τρόπο, ετσιθελικά και αγνοώντας τις ήδη εκφρασμένες αντιρρήσεις των δημοσίων υπαλλήλων, αποφάσισε το χαράτσωμα κάθε δημοσίου υπαλλήλου με έκτακτη εισφορά 5 ευρώ, προκειμένου να ενισχυθεί και οικονομικά το μόρφωμα αυτό που από κοινού προωθούν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ».

Η ΤΑΔΗΣΥ θέτει στη συνέχεια ένα καίριο ερώτημα: «Ποιος όμως είναι διατεθειμένος να υποστεί ένα τέτοιο επιπλέον χαράτσωμα για να ενισχυθεί και να συνεχιστεί η ίδια απαράδεχτη στήριξη στις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης με το "καπέλο" του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ»;

Και συνεχίζει: «Αρνούμαστε να επιβραβεύσουμε με πρόσθετο οικονομικό χαράτσι την πολιτική της συνεχιζόμενης λιτότητας του 2,5% και των διαιρετικών επιδοματικών "ενισχύσεων". Αρνούμαστε να επιβραβεύσουμε τις πολιτικές των βάρβαρων ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, του περιορισμού των συνδικαλιστικών και συλλογικών δικαιωμάτων, της χειροτέρευσης των συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων».

Οσο για το τι πρέπει να γίνει, η ΤΑΔΗΣΥ τονίζει: «Οι εργαζόμενοι είναι ανάγκη να καταδικάσουν τέτοιες πολιτικές και τακτικές και να παραμερίσουν τους φορείς τους. Να αρνηθούν και συλλογικά με αποφάσεις των συνδικάτων τους, αλλά και ατομικά το συμπληρωματικό χαράτσι των 5 ευρώ. Να προχωρήσουν σε επιτροπές αγώνα κατά χώρο και υπηρεσία. Να ενισχύσουν την Ταξική Δημοσιοϋπαλληλική Συσπείρωση, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο».

Προσθέτει τέλος ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να απομονώσουν «τη δημοσιοϋπαλληλική αριστοκρατία, τον κυβερνητικό συνδικαλισμό, είτε εμφανίζεται με το "καπέλο" του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ είτε με οποιοδήποτε άλλο μανδύα».

Στο πλαίσιο της πολύμορφης αντίδρασής της η ΤΑΔΗΣΥ διακινεί ήδη έντυπο συλλογής υπογραφών από εργαζόμενους, με το οποίο δηλώνεται η σαφής άρνησή τους να δεχτούν έκτακτη παρακράτηση από το μισθό τους με οποιοδήποτε τρόπο. Καλεί επίσης τους εργαζόμενους να ξεκαθαρίσουν εγκαίρως την άρνησή τους στις υπηρεσίες και τους συλλόγους τους.

ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ
Τρομοκρατική παρέμβαση στις αρχαιρεσίες με απολύσεις

Σε άλλες 3 απολύσεις εργαζομένων προχώρησε χθες η διοίκηση της ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ, παρά τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις του μεγαλομετόχου της εταιρίας, Εμφιετζόγλου, ότι οι απολύσεις θα σταματούσαν και ο αριθμός των εργαζομένων δε θα έπεφτε κάτω από τους 132. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι νέες απολύσεις ανακοινώθηκαν παραμονές των εκλογών για την ανάδειξη της νέας διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων της επιχείρησης, που διεξάγονται την Πέμπτη 6 Μάρτη. Από συνδικαλιστικά στελέχη καταγγέλλεται ότι τον τελευταίο καιρό η εργοδοσία παρεμβαίνει με πολλούς τρόπους για τον εκφοβισμό των εργαζομένων και την προώθηση της υπερψήφισης «συνεργάσιμων» στοιχείων και την καταψήφιση των εκπροσώπων των ταξικών δυνάμεων, στις εκλογές του σωματείου. Η συνέχιση των εργατικών κινητοποιήσεων και η κλιμάκωση του αγώνα για τη διασφάλιση της λειτουργίας της επιχείρησης και των θέσεων εργασίας θα εξαρτηθεί και από το αποτέλεσμα των εκλογών του σωματείου και την ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων και της αγωνιστικής, διεκδικητικής πολιτικής του.

Σήμερα, στις 6.30 το απόγευμα, πραγματοποιείται η ετήσια γενική συνέλευση της Ενωσης Λογιστών Νομού Λάρισας. Τα θέματα που θα απασχολήσουν τη συνέλευση αφορούν εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα, την κατηγοριοποίηση των λογιστών σε τάξεις κ.ά.

Τον έλιωσε το έμβολο

Τραγικό θάνατο βρήκε το Σάββατο το πρωί ο 30χρονος Tetteh Alex από την Γκάνα, ο οποίος εργαζόταν στη λάντζα «ΚΑΠΤΑ ΓΙΑΝΝΗΣ». Η λάντζα είχε φορτώσει από το μόλο της ΔΕΗ στο Κερατσίνι ένα έμβολο (μπιέλα) για λογαριασμό του πλοίου «PILLION» με σημαία Μ. Βρετανίας, το οποίο βρισκόταν στο αγκυροβόλιο του Πειραιά. Κατά τη διάρκεια φόρτωσης του εμβόλου στο «PILLION», με γερανό που έφερε το πλοίο, το έμβολο «ξέφυγε» και καταπλάκωσε τον εργάτη. Σε δελτίο Τύπου του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, ως αιτία για το εργατικό δυστύχημα, αναφέρεται ότι «λύθηκε η μία από τις δύο ενώσεις του συρματόσχοινου» του γερανού. Ωστόσο, πληροφορίες από λαντζέρηδες αναφέρουν ότι το συρματόσχοινο έσπασε. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την πτώση του εμβόλου προκλήθηκε ζημιά και στη λάντζα, στης οποίας τον πάτο έχει ανοίξει «λακκούβα».

Την προανάκριση για το τραγικό περιστατικό έχει αναλάβει υποτίθεται το Β` Λιμενικό Τμήμα Κερατσινίου. Ομως, σε χτεσινή επικοινωνία μας, από το Λιμενικό δεν ήταν σε θέση να πουν αν το πλοίο βρισκόταν ακόμα στη ράδα του Πειραιά ή έχει ήδη σαλπάρει...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ