Τρίτη 4 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΛΑΝΑΡΑ
Συντονίζονται αγωνιστικά οι εργαζόμενοι

Αποφάσεις για απεργιακό πρόγραμμα

Με συντονισμένη δράση συνδυασμένη με αγωνιστικές κινητοποιήσεις αποφάσισαν να αντιδράσουν πλέον οι εργαζόμενοι των εργοστασίων του Ομίλου Λαναρά (Κλωστήρια Ναούσης) και του Βαρβαρέσου ενάντια στην κλιμακούμενη καθημερινά εργοδοτική αυθαιρεσία και την καταπάτηση κατακτήσεων και δικαιωμάτων τους. Η απόφαση πάρθηκε σε κοινή σύσκεψη που έγινε το περασμένο Σάββατο στη Νάουσα - μετά από πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού Δέρματος - των σωματείων στα εργοστάσια «Κλωστήρια Γ», «Κλωστήρια Β», «ΤΡΙΚΟΛΑΝ», «ΟΤΕΒΡΟΣ», «ΦΑΝΚΟ» και κλωστήρια Λαναρά Κομοτηνής (Ομιλος Λαναρά) καθώς και του σωματείου του εργοστασίου Βαρβαρέσου.

Η σύσκεψη έγινε κάτω από την υπαρκτή ανάγκη όλων των εργαζομένων να αντιδράσουν με κοινούς αγώνες στην εργοδοτική επίθεση που μεγαλώνει καθημερινά σε βάρος των δικαιωμάτων τους. Ενδεικτικά ήταν τα προβλήματα που ανέφεραν όλοι οι εργαζόμενοι από τους χώρους δουλιάς και είχαν να κάνουν με τις εργασιακές σχέσεις, τα μισθολογικά, τα ωράρια, το πρόγραμμα εργασίας, τη συρρίκνωση προσωπικού που αποσκοπεί στη μεγαλύτερη εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης, αύξηση της εντατικοποίησης σε βαθμό εξάντλησης των εργαζομένων κ.ά.

Πρώτο βήμα αγωνιστικής αντίδρασης είναι η 4ωρη στάση εργασίας που αποφασίστηκε για αύριο Τετάρτη 5 Μάρτη σε όλα τα εργοστάσια της Νάουσας και συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία της πόλης. Η στάση θα γίνει και στις τρεις βάρδιες των εργοστασίων και συγκεκριμένα 10 - 2 πρωινή, 6-10 απογευματινή και 2-6 βραδυνή. Ταυτόχρονα, την ίδια μέρα οι επαγγελματοβιοτέχνες της πόλης αποφάσισαν να κλείσουν τα καταστήματα την ώρα της συγκέντρωσης σε ένδειξη συμπαράστασης στους 80 εργαζόμενους στα «Κλωστήρια Δ» που κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι καθώς η εργοδοσία έχει ανακοινώσει ότι θα τα κλείσει.

Αμέσως επόμενο βήμα θα είναι η 4ωρη στάση εργασίας που αποφασίστηκε για τις 13 Μάρτη, σε όλα τα εργοστάσια του Ομίλου Λαναρά και στο εργοστάσιο Βαρβαρέσου. Η κλιμάκωση των πρώτων αυτών κινητοποιήσεων θα γίνει με την 24ωρη απεργία στις 21 Μάρτη που έχει κηρύξει η Ομοσπονδία ενάντια στην αντεργατική αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, προβάλλοντας παράλληλα και τα ξεχωριστά τους αιτήματα. Στις 5 Απρίλη αποφασίστηκε όλα τα σωματεία να κάνουν και πάλι σύσκεψη για παραπέρα συντονισμό της δράσης τους και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Μιλώντας στη σύσκεψη ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δ. Θεοδώρου, αναφέρθηκε διεξοδικά στα θέματα της ιμπεριαλιστικής επίθεσης στο Ιράκ και στις συνέπειες που θα έχει στην εργατική τάξη της χώρας και το λαό. Τόνισε επίσης, ότι όσο μεγαλύτερη δύναμη συγκεντρώνει το κεφαλαίο, η δίψα για τα κέρδη το οδηγεί σε ένταση της επίθεσης ενάντια στους εργαζόμενους. Ετσι και ο Ομιλος «Κλωστήρια Ναούσης», όσο γιγαντώνεται θα επιτίθεται ακόμα πιο σκληρά στους εργαζόμενους για να εκμεταλλευτεί την εργατική τους δύναμη με στόχο τα μεγαλύτερα κέρδη.

Στο μεταξύ και το Δημοτικό Συμβούλιο Νάουσας σε χτεσινή έκτακτη συνεδρίασή του, με την παρουσία συνδικαλιστών του Εργατικού Κέντρου, αποφάσισε να σταθεί στο πλευρό των εργαζόμενων του Ομίλου Λαναρά συμμετέχοντας ενεργά στις κινητοποιήσεις τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ