Τρίτη 4 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ψυχιατρική απορύθμιση

Στην αποδιάρθρωση των υπαρχουσών ψυχιατρικών δομών της χώρας και την υποκατάστασή τους από προγράμματα με ημερομηνία λήξης, που ανατίθενται, κυρίως, σε αστικές εταιρίες, μη κυβερνητικές οργανώσεις, στις τοπικές κοινωνίες και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, προχωράει η κυβέρνηση, υπό το πρόσχημα της αναγκαιότητας της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.

Στα πλαίσια αυτά, πραγματοποιήθηκε χτες στην Αθήνα ημερίδα για την ενεργοποίηση και ευαισθητοποίηση ομάδων εθελοντών, των οικογενειών των ανθρώπων με ψυχικές διαταραχές και άλλων κοινωνικών φορέων. Την ημερίδα οργάνωσαν το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ) και το Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΠΝΑ) με θέμα: «Τα δικαιώματα των χρηστών και η εκπροσώπησή τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων στην ανάπτυξη των υπηρεσιών Υγείας».

Εκεί, πέραν των άλλων, αναλύθηκε το 10ετές Εθνικό Σχέδιο για την Ψυχική Υγεία («Ψυχαργώς»), για το οποίο υπάρχουν εξασφαλισμένα κονδύλια, από την Ευρωπαϊκή Ενωση, μόνο μέχρι το 2006 και προβλέπει το κλείσιμο πέντε ψυχιατρείων και τη δημιουργία ξενώνων και οικοτροφείων, τους οποίους αναλαμβάνουν ιδιώτες με προσωπικό που στις περισσότερες περιπτώσεις έχει μηδενική εμπειρία.

Σ' αυτά τα πλαίσια το ΠΝΑ σχεδιάζεται να έχει καταργηθεί έως το τέλος του 2004 ως παιδοψυχιατρικό νοσοκομείο. Οι χρόνιοι ασθενείς που διαμένουν σ' αυτό θα μεταφερθούν σε ξενώνες ή σε τμήματα που θα δημιουργηθούν σε παιδιατρικά και γενικά νοσοκομεία του Β΄ και Γ΄ ΠεΣΥ Αττικής. Στο ίδιο πνεύμα, έχει ήδη ξεκινήσει η μεταφορά ασθενών από το ΨΝΑ σε ξενώνες που έχουν αναλάβει ιδιωτικές εταιρίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ