Τρίτη 4 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Να μην περάσουν τα νέα μέτρα

Δήλωση του Στ. Σκοπελίτη, βουλευτή του ΚΚΕ

Την άμεση ανάκληση της πρόσφατης Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), που περιορίζει τη λειτουργία των ελαιοτριβείων και προετοιμάζει νέα περιοριστικά πλαφόν στις επιδοτούμενες ποσότητες λαδιού, απαιτεί με δήλωσή του ο βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτης. Με βάση τη νέα τροποποιημένη ΚΥΑ (υπογράφτηκε στις 21 Φλεβάρη και υποτίθεται θα καταπολεμήσει τα πανωγραψίματα), ο ΟΠΕΚΕΠΕ έβγαλε εγκύκλιο, σύμφωνα με την οποία τα ελαιοτριβεία μετά την 28/2 θα λειτουργούν μόνο από Δευτέρα έως Παρασκευή και από τις ώρες 8.30 π.μ. έως 5 μ.μ. και μόνον με την παρουσία ελεγκτή του Οργανισμού. Επίσης, οι παραγωγοί που παράγουν ποσότητα λαδιού πάνω από 200 κιλά θα πρέπει να δηλώνουν τις παραγόμενες ποσότητες στον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, δηλαδή είναι πλέον υπόχρεοι να εκδίδουν τιμολόγια.

Σχολιάζοντας το περιεχόμενο της συγκεκριμένης κοινής Υπουργικής Απόφασης, ο Στ. Σκοπελίτης με τη δήλωσή του υπογράμμισε ότι «από την αρχή της εφαρμογής του μέτρου για την έκθλιψη του ελαιοκάρπου πέραν της 28 Φλεβάρη φάνηκαν τα προβλήματα που θα δημιουργήσει αυτό στους ελαιοπαραγωγούς του νησιού μας. Μόνο τρία από τα πενήντα ελαιοτριβεία του νησιού μας θα μπορούν να λειτουργήσουν την ημέρα και τα αποτελέσματα θα είναι οδυνηρά για τους παραγωγούς, αφού θα είναι αναγκασμένοι να περιμένουν μέρες ίσως και βδομάδες για να αλέσουν. Οι ήδη μεγάλες οξύτητες του φετινού παραγόμενου λαδιού θα ανέβουν ακόμα περισσότερο, με αποτέλεσμα να γίνει ασύμφορη εντελώς η συγκομιδή του καρπού, αφού η τιμή του θα είναι πέρα για πέρα εξευτελιστική».

Επίσης, ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι «εκείνο που πρέπει να γίνει κατανοητό από τους παραγωγούς είναι ότι η υπουργική αυτή απόφαση δεν είναι μια ξεκομμένη απόφαση ούτε οφείλεται στη μη γνώση των προβλημάτων που θα δημιουργήσει. Δένεται άρρηκτα με τη γενικότερη αντιαγροτική αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που, υπηρετώντας συγκεκριμένο στόχο που δεν είναι άλλος παρά η συρρίκνωση του εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών και η βίαιη έξοδός τους από την καλλιέργεια αυτή. Καταγγέλλουμε για μια άλλη φορά αυτή την πολιτική και απαιτούμε την ανάκληση της Υπουργικής Απόφασης. Καλούμε τους ελαιοπαραγωγούς του νησιού μας να αντιπαλέψουν αποφασιστικά αυτήν την πολιτική και να δυναμώσουν την απαίτησή τους για την ανατροπή της».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ