Τρίτη 4 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Απελευθέρωση κατά παραγγελία των πολυεθνικών

Επίκαιρη Ερώτηση από το ΚΚΕ στη Βουλή. Κινητοποιήσεις οργανώνουν οι εργαζόμενοι στο εμπόριο

Την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το οποίο, όπως όλα δηλώνουν, θα εξακολουθήσει να ισχύει και μετά από αυτούς, έφερε σαν θέμα με Επίκαιρη Ερώτησή του στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος.

Οπως υπογραμμίζει στην Ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ «η εξέλιξη αυτή αποτελεί το πιο πρόσφατο "επεισόδιο" σε μια ατελείωτη σειρά άλλων ανάλογων, τα οποία σπεύδει να χρησιμοποιήσει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και η κυβέρνηση σαν προφάσεις, προκειμένου να πλήξει τα εργασιακά και κοινωνικο - ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και να εξασφαλίσει την υψηλή κερδοφορία και τη συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, των πολυεθνικών».

Και συνεχίζει υπογραμμίζοντας: «έτσι, αν υλοποιηθούν τα προαναφερθέντα σχέδια για παραπέρα απελευθέρωση του ωραρίου, αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την πλήρη εξαθλίωση των εργασιακών σχέσεων, την κατάργηση της Κυριακής αργίας, τη χειροτέρευση της ήδη οδυνηρής κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την αύξηση της ανεργίας. Η πρόβλεψη αυτή προκύπτει από την υπάρχουσα εμπειρία, αφού η μέχρι τώρα απελευθέρωση του ωραρίου δημιούργησε μεγαλύτερη ανεργία, ένταση της εκμετάλλευσης, μισθούς πείνας, όξυνση των προβλημάτων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ απευθυνόμενος στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ρωτά: «Πώς θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τις θέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος των εργαζομένων που απαιτούν, όχι μόνο να μην προχωρήσει η παραπέρα απελευθέρωση του ωραρίου, αλλά και να ληφθούν μέτρα που θα διασφαλιστούν τα εργασιακά και κοινωνικο-ασφαλιστικά δικαιώματά τους;».

Να σημειώσουμε βεβαίως ότι μέχρι σήμερα καταγράφονται πολλά κρούσματα παράνομης λειτουργίας καταστημάτων για τα οποία το υπουργείο Εργασίας τηρεί «σιγήν ιχθύος», κάνοντας έτσι πιο σαφή την πρόθεση της κυβέρνησης να υλοποιήσει άμεσα τους σχεδιασμούς της. Δηλαδή την απελευθέρωση του ωραρίου μαζί με την πλήρη ανατροπή των εργασιακών και ασφαλιστικών κατακτήσεων. Ετσι, μετά την καταπάτηση της αργίας της Κυριακής από τα «σούπερ - μάρκετ» «ΓΕΓΟΣ» στην Ανατολική Αττική, έρχεται να προστεθεί και η πολυεθνική «Καρφούρ - Μαρινόπουλος». Συγκεκριμένα το κατάστημά της στο Πόρτο - Ράφτη ανοίγει κανονικά την Κυριακή, με άδεια που έδωσε η ίδια η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, αλλά και η Επιθεώρηση Εργασίας της περιοχής, για την απασχόληση του προσωπικού!

Τα σωματεία του εμπορίου βρίσκονται βρίσκονται ήδη σε κινητοποίηση προκειμένου να ενημερωθεί και ο τελευταίος εργαζόμενος για τα σχέδια της κυβέρνησης. Εχουν προγραμματιστεί εξορμήσεις στους χώρους δουλιάς και συγκεντρώσεις και η πρώτη απάντηση θα δοθεί στην 24ωρη απεργία στις 21 Μάρτη που έχει καλέσει το ΠΑΜΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ