Τρίτη 4 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
Ετοιμάζουν νέο χαράτσωμα στους ασφαλισμένους

Προκλητικά τα επιχειρήματα (για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα) αλλά και οι αξιώσεις που διατυπώθηκαν από την ηγεσία των ασφαλιστικών εταιριών στη Γενική τους Συνέλευση

«Είναι προτιμότερο να γίνονται αυξήσεις, παρά να βλέπουμε μία ασφαλιστική εταιρία να κλείνει»! Την άποψη αυτή διατύπωσε χτες ο απελθών πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας (ΕΑΕΕ), Δ. Κοντομηνάς, κατά την ετήσια Γενική Συνέλευση της Ενωσης. Η φράση αυτή - που κωδικοποιεί και τις διαθέσεις των ασφαλιστικών εταιριών να χαρατσώσουν τον ελληνικό λαό - αποτελεί ένα από τα ...επιχειρήματα του ασφαλιστικού κεφαλαίου, για την παραπέρα ενίσχυση του κλάδου με τσουχτερές και ταυτόχρονα προκλητικές αυξήσεις στα ασφάλιστρα. Μια ενίσχυση που στηρίζεται εν πολλοίς στην κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, που δρομολόγησε η κυβέρνηση, αλλά και στον εξοβελισμό των θεωρούμενων μικρού μεγέθους ασφαλιστικών επιχειρήσεων.

Ο Δ. Κοντομηνάς, φροντίζοντας για τη διασφάλιση των κερδών των ασφαλιστικών εταιριών και διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα, ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχουν αυξήσεις στα ασφάλιστρα, με αποτέλεσμα οι ασφαλιστικές εταιρίες να βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική θέση, τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο! Εξαίροντας το ρόλο που μπορούν κατά τη γνώμη του να διαδραματίσουν οι ασφαλιστικές εταιρίες στην αύξηση του ΑΕΠ, επιβράβευσε την κυβέρνηση για τις πρόσφατες ρυθμίσεις υπέρ των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών, αλλά απαίτησε, ταυτόχρονα, το ξεκαθάρισμα του τοπίου όπου δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις.

Με βασικό επιχείρημα την εξυγίανση της αγοράς, ο Δ. Κοντομηνάς ζήτησε από τους παραβρισκόμενους εκπροσώπους της κυβέρνησης τη θεσμοθέτηση φορέα εποπτείας της ασφαλιστικής αγοράς. Ο ρόλος του εποπτικού φορέα θα αφορά σε όλη τη χρηματοοικονομική κατάσταση μιας εταιρίας, στις προοπτικές της, στην καταλληλότητα των διευθυνόντων της, στη φερεγγυότητα και εν γένει στη συμπεριφορά της εταιρίας στην αγορά.

Είναι προφανές, ότι αυτό το αίτημα των ασφαλιστικών εταιριών δε στοχεύει στη διασφάλιση των ασφαλισμένων αλλά στο διά νόμου ξεκαθάρισμα της αγοράς από τις θεωρούμενες μικρές ασφαλιστικές εταιρίες. Σε μια περίοδο που οξύνεται ο ανταγωνισμός των εταιριών για την απόκτηση μεγαλύτερου μεριδίου των αγορών, οι μεγάλες ασφαλιστικές εταιρίες επιτάσσουν τον εξοβελισμό σειράς εταιριών, εν δυνάμει ανταγωνιστών τους. Το συγκεκριμένο θέμα τέθηκε και από τον Δ. Κοντομηνά, ο οποίος διερωτήθηκε, πώς είναι δυνατόν κάποιες ασφαλιστικές εταιρίες να έχουν χαμηλά τιμολόγια, όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκης, επιβεβαίωσε την άμεση πρόθεση για το ξεκαθάρισμα της ασφαλιστικής αγοράς με τη δημιουργία εποπτικού φορέα, υπενθύμισε τις ευεργετικές ρυθμίσεις που έχει προωθήσει η κυβέρνηση για την αύξηση της κερδοφορίας των ασφαλιστικών εταιριών. Ζήτησε - για ευνόητους λόγους - από τις ασφαλιστικές εταιρίες να μην προχωρήσουν σε αύξηση ασφαλίστρων, αλλά να βελτιώσουν τα προϊόντα τους και τις υπηρεσίες τους.

Σαφής, για το ποιον ωφελεί η κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, ήταν ο υφυπουργός Εργασίας Ρ. Σπυρόπουλος. Σημειώνοντας ότι ο Ν. 3029/2002 διαμορφώνει ένα νέο πεδίο επιχειρηματικής δράσης για τις ασφαλιστικές εταιρίες, κάλεσε τους εκπροσώπους τους σε διάλογο για τον προσδιορισμό των ρόλων στο νέο αυτό πεδίο.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι οι διατάξεις του νόμου κινούνται μέσα στο πλαίσιο της κυοφορούμενης ευρωπαϊκής οδηγίας και, βέβαια, το θεσμικό πλαίσιο είναι ευεπίφορο και δεκτικό σε προσαρμογές, στο βαθμό που η οδηγία λάβει την τελική μορφή της, διαβεβαιώνοντας ότι κατανοεί απολύτως το ενδιαφέρον που μπορούν και πρέπει να επιδεικνύουν γι' αυτή την εξέλιξη οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ