Τρίτη 4 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΚΙΛΕΛΕΡ
Στον αγώνα για να μην ξαναγίνουν κολίγοι!

Ενα δριμύ «κατηγορώ» κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αποτέλεσε η εκδήλωση για το γιορτασμό της 93ης επετείου από τον ξεσηκωμό των Θεσσαλών κολίγων, που διοργάνωσαν, προχτές Κυριακή, στο χώρο του Μνημείου του Κιλελέρ, οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των νομών της Θεσσαλίας που συμμετέχουν στην Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ).

Με τις ομιλίες των ομιλητών, τα γραφόμενα στα πανό και τα συνθήματα που ακούστηκαν στη συγκέντρωση, κατέστη φανερό ότι η μικρομεσαία αγροτιά, αποτίοντας φόρο μνήμης και τιμής στην πάλη και τη θυσία των κολίγων, είναι αποφασισμένη να συνεχίσει και να εντείνει τους αγώνες της για να σταματήσει το ξεκλήρισμά της και να μη δημιουργηθούν ξανά στη χώρα μας τσιφλικάδες και κολίγοι.

Μετά το άνοιγμα στην εκδήλωση από τον Ρίζο Μαρούδα, μέλος του ΔΣ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και στέλεχος της ΠΑΣΥ, ακολούθησε ο χαιρετισμός του δημάρχου Κιλελέρ, Απ. Εξαρχου, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη ενότητας της αγροτιάς. Στη συνέχεια χαιρέτισε ο Αγγ. Σίμος, εκπρόσωπος της Γραμματείας Λάρισας του ΠΑΜΕ, που τόνισε ότι η ίδια η ζωή επιβάλλει την κοινή αγωνιστική συμπόρευση εργατιάς και αγροτιάς, στην προοπτική ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται και πλήττει εξίσου βάρβαρα όλα τα λαϊκά στρώματα της πόλης και του χωριού.

«Γνωρίσαμε φίλους και αντιπάλους»

Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Βαγγέλης Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας και μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΥ, ο οποίος, αναφερόμενος στην κατάσταση που βιώνει σήμερα η μικρομεσαία αγροτιά, σημείωσε: «Κινδυνεύουμε να χάσουμε τα χωράφια μας από την Ενδιάμεση Αναθεώρηση της ΚΑΠ, με τη συμφωνία του ΠΟΕ που επιταχύνει το ξεκλήρισμά μας για να συγκεντρωθεί η γη μας σε λίγους μεγαλοαγρότες, τους σύγχρονους τσιφλικάδες».

Κάνοντας, στη συνέχεια, αναφορά στους αγροτικούς αγώνες που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια, υπογράμμισε: «Μέσα από τους αγώνες, μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε τους συμμάχους μας, αλλά και τους άσπονδους φίλους μας. Δόθηκε η δυνατότητα να διαλυθούν οι όποιες αυταπάτες υπήρχαν για την κυβερνητική πολιτική και τους στόχους των αναθεωρήσεων της ΚΑΠ, της συμφωνίας του ΠΟΕ. Αποκαλύφτηκε η υποκρισία των πολιτικών δυνάμεων - ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ - που συμφωνούν μ' αυτή την πολιτική, αλλά για ψηφοθηρικούς λόγους προσποιούνται ότι διαφωνούν και δήθεν κατανοούν τα προβλήματά μας».

Ακόμα, τόνισε ότι αναδείχτηκε η αναγκαιότητα καλύτερου συντονισμού και προσανατολισμού των αγροτικών κινητοποιήσεων, έτσι ώστε και η πίεση να είναι πιο αποτελεσματική και ο αγώνας να διευρύνεται γεωγραφικά, να συνδέει το τοπικό πρόβλημα με τη γενική αγροτική πολιτική, αλλά και τη γενικότερη φιλομονοπωλιακή πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, για να μην μπορούν οι διάφοροι υπονομευτές των αγώνων και της ενότητας της αγροτιάς να βρίσκουν χώρο για δράση κι αν το επιχειρούν να σπάνε τα μούτρα τους, όπως πρόσφατα στη Λάρισα.

Τέλος, επισήμανε ότι «στη διάρκεια των αγώνων μας ήρθαμε σ' επαφή με τους εργαζόμενους, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους εμπόρους, τους νέους, τους ανέργους και διαπιστώσαμε ότι είναι κοινές οι πολιτικές που μας βγάζουν στο περιθώριο, με το ξεκλήρισμα, τις κατασχέσεις, την ανεργία, τα λουκέτα στα μαγαζιά...».

Στην εκδήλωση, ανάμεσα στους άλλους, παραβρέθηκαν αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ και του ΚΣ της ΚΝΕ, καθώς και της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, ο Γ. Πατάκης, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και ο Τ. Τσιόγκας, βουλευτής Λάρισας του Κόμματος, οι δήμαρχοι Καρδίτσας Χρ. Τέγος, Γιάννουλης Δέσποινα Αράπκουλε, Μητρόπολης Γ. Γιοβάνης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας, Στ. Γούλας, εκπρόσωποι της ΠΕΑΕΑ, συλλόγων γυναικών, συνδικαλιστικών και συνταξιουχικών σωματείων και πλήθους αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ