Τρίτη 4 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΕΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Της προσαρμόζουν... τα φώτα

Η πρασινογάλαζη πλευρά ενέκρινε την τροποποίηση καταστατικού με βάση τον αντισυνεταιριστικό νόμο της κυβέρνησης Σημίτη

Με πρόταση των παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ πέρασε στη γενική συνέλευση των αντιπροσώπων της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης «Ομοσπονδία» η τροποποίηση του καταστατικού της οργάνωσης, που εντάσσεται στο πλαίσιο του σχετικού νόμου της κυβέρνησης για τους συνεταιρισμούς. Δηλαδή, για τη μετατροπή των συνεταιρισμών σε Ανώνυμες Εταιρίες, όπου οι ψήφοι θα είναι συνάρτηση του τζίρου και οι μικροί και φτωχοί αγρότες θα έχουν δικαίωμα μιας ψήφου, ενώ οι μεγαλοαγρότες και διάφοροι επιχειρηματίες τριών ψήφων.

Ο εκπρόσωποι της Λαϊκής Αγροτικής Ενότητας (ΛΑΕ) Σ. Γραβαλάς και Γ. Ρίσκος, από το βήμα της συνέλευσης:

  • Κατήγγειλαν ότι στόχος του νέου νόμου είναι η διάλυση των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων και η μετατροπή τους από ενώσεις προσώπων σε ενώσεις κεφαλαίων προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι επιδιώξεις των μεγαλοαγροτών και μεγαλοβιομηχάνων.
  • Σημείωσαν ότι κάθε συνεταιρισμός θα εκπροσωπείται στην Ενωση όχι ανάλογα με τον αριθμό των συνεταιριστών, αλλά από τον τζίρο της κάθε οργάνωσης.
  • Τόνισαν ότι με την τροποποίηση αυτή εισάγεται το αντιδημοκρατικό - αντιδραστικό πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα, βάσει του οποίου θα πετάξουν από τους συνεταιρισμούς κάθε φωνή που αντιστέκεται και πάνω από όλα τη ΛΑΕ.
  • Κάλεσαν τους αντιπροσώπους να παλέψουν για ένα συνεταιρισμό παραγωγικό, πραγματικό εργαλείο στα χέρια της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς, που θα δώσει λύσεις ακολουθώντας μια άλλη πολιτική με άλλη οικονομία, που θα στηρίζει το μικρομεσαίο αγροτικό νοικοκυριό και τους αγροτικούς παραγωγικούς συνεταιρισμούς.

Παρόλο που η πλειοψηφία των αντιπροσώπων, υπακούοντας στις δύο παρατάξεις (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ), πήραν την αρνητική για το μέλλον του αγροτικού συνεταιριστικού κινήματος θέση και υπερψήφισαν την τροποποίηση, πολλοί ήταν οι συμμετέχοντες που εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους σχετικά με τις αλλαγές που προτείνονται. Χαρακτηριστικά, ανέφεραν ότι καμία τροποποίηση δεν είναι ικανή να βελτιώσει την ήδη τραγική κατάσταση στην οποία ζει ο αγρότης, να ανακουφίσει τους φτωχομεσαίους παραγωγούς που υποφέρουν από τις συνέπειες της ακολουθούμενης πολιτικής, των προστίμων, των ποσοστώσεων, των χαμηλών τιμών στα προϊόντα κλπ.

Η κυβέρνηση Σημίτη όμως, με την αρωγή της ΝΔ, επιχειρεί και διά νόμου πλέον να βάλει «ταφόπλακα» στο συνεταιριστικό κίνημα και να βγάλει από τη μέση τους μικρούς και φτωχούς αγρότες, στα πλαίσια των σχετικών εντολών της ΕΕ και των μέτρων που προβλέπει η νέα αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και οι επικείμενες συμφωνίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ