Τρίτη 4 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Ψήφισμα αγώνα

Στο ψήφισμα που διαβάστηκε από τον Απ. Θωμόπουλο, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη» και εγκρίθηκε στην εκδήλωση για την 93η επέτειο του Κιλελέρ, υπογραμμίζεται ότι η μικρομεσαία αγροτιά:

  • Παλεύει ενάντια στην ΚΑΠ, τις αναθεωρήσεις της και τη συμφωνία του ΠΟΕ, που επιταχύνουν το ξεκλήρισμά της για να συγκεντρωθεί η γη σε λίγους μεγαλοαγρότες, στους σύγχρονους τσιφλικάδες.
  • Αντιστέκεται στην τοκογλυφία της ΑΤΕ και στις μαζικές κατασχέσεις των περιουσιακών της στοιχείων.
  • Αγωνίζεται για να προστατέψει το μόχθο της από τους εμποροβιομηχάνους και τις πολυεθνικές, που με τις πλάτες της κυβέρνησης και της ΕΕ αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές τα προϊόντα της.
  • Αντιστέκεται στα αγροτοδικεία και στους κατασταλτικούς μηχανισμούς της κυβέρνησης και του κράτους.
  • Καταγγέλλει την υποκρισία των πολιτικών δυνάμεων, που για ψηφοθηριακούς λόγους προσποιούνται ότι έχουν δίκιο οι αγρότες, στην πράξη όμως υπονομεύουν τους αγώνες τους, επειδή συμφωνούν με την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.
  • Αποκαλύπτει τον υπονομευτικό και διασπαστικό ρόλο των κρατικοδίαιτων ηγεσιών των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΣΥΔΑΣΕ, ΓΕΣΑΣΕ.
Οι διεκδικήσεις

Στη συνέχεια το ψήφισμα αναφέρει ότι οι αγρότες διεκδικούν:

1. Την κατάργηση των ποσοστώσεων και των προστίμων συνυπευθυνότητας σε όλα τα γεωργικά προϊόντα, για να παράγουν σύμφωνα με τις δυνατότητές τους, τις ανάγκες του λαού μας σε τρόφιμα και με σεβασμό στο περιβάλλον.

2. Την αλλαγή του συστήματος των τιμών και επιδοτήσεων, έτσι ώστε ν' ανταποκρίνεται στο κόστος παραγωγής, να προωθεί τις απαιτούμενες αναδιαρθρώσεις της αγροτικής παραγωγής και να διασφαλίζει βιώσιμο αγροτικό εισόδημα.

3. Την άμεση απορρόφηση της εγχώριας παραγωγής - κι ειδικότερα των οπωροκηπευτικών, του λαδιού, του βαμβακιού κ.ά. - με τιμές και αποζημιώσεις που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν ένα εισόδημα στους αγρότες.

4. Την άμεση καταβολή ικανοποιητικών αποζημιώσεων στους αγρότες και κτηνοτρόφους για όλες τις ζημιές στην αγροτική παραγωγή και το κεφάλαιο που προκάλεσαν, την τελευταία περίοδο, οι φυσικές καταστροφές και την αλλαγή του νόμου του ΕΛΓΑ, έτσι ώστε με τη συμμετοχή του κράτους να καλύπτεται στο σύνολό της η αγροτική παραγωγή και το αγροτικό κεφάλαιο από κάθε φυσικό κίνδυνο.

5. Το σταμάτημα της ιδιωτικοποίησης της ΑΤΕ και την αλλαγή των κριτηρίων λειτουργίας της για να έχει παραγωγικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα. Την ευνοϊκή ρύθμιση των χρεών των μικρομεσαίων αγροτών με την κατάργηση όλων των πανωτοκίων. Το σταμάτημα του ξεπουλήματος των βιομηχανιών της ΑΤΕ στο ιδιωτικό κεφάλαιο και τη μεταβίβαση, χωρίς κανένα τίμημα, στους συνεταιρισμούς των μετόχων της, στις εταιρίες μετοχικού ενδιαφέροντος.

6. Την αύξηση των κρατικών κονδυλίων για την εκτέλεση βασικών έργων υποδομής, την ανάπτυξη της εγχώριας έρευνας και τεχνολογίας, την εκπαίδευση των αγροτών και τη δημιουργία κρατικών επιχειρήσεων παραγωγής βασικών γεωργικών εφοδίων και μηχανημάτων.

7. Την αναβάθμιση και αποκέντρωση του δημόσιου συστήματος υγείας, πρόνοιας και παιδείας και την αλλαγή του νόμου του ΟΓΑ για να συνταξιοδοτούνται με ανθρώπινες συντάξεις στα 55 χρόνια οι αγρότισσες και στα 60 οι αγρότες. Αμεσα οι αγροτικές συντάξεις να εξισωθούν με την κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ.

Και το ψήφισμα καταλήγει: Η συνέχιση του αγώνα μας για ν' ανατρέψουμε την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ και να συμβάλουμε στη δημιουργία των πολιτικών προϋποθέσεων για την εφαρμογή μιας φιλοαγροτικής πολιτικής που θα στηρίζεται στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς της μικρομεσαίας αγροτιάς, τιμάει με τον καλύτερο τρόπο την εξέγερση του Κιλελέρ.

Γι' αυτό συνεχίζουμε τον αγώνα μας μέχρι τη δικαίωσή μας.

  • Για να παραμείνουμε στα χωράφια μας και στα χωριά μας.
  • Για να μην προστεθούμε στις ουρές των ανέργων των μεγαλουπόλεων.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πανελλαδικό αγωνιστικό κάλεσμα στο Κιλελέρ (2006-03-12 00:00:00.0)
Το ψήφισμα της συγκέντρωσης (2003-05-13 00:00:00.0)
Με αγώνα θα κρατήσουν τα χωράφια! (2003-02-25 00:00:00.0)
Το Ψήφισμα (2002-04-02 00:00:00.0)
Δίκαια αιτήματα (2001-03-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ