Τρίτη 4 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΔΑΠ
Αυξήσεις - «φωτιά» από 2,5% ως και 190%!

Επειδή φέτος έβρεξε πολύ, η κυβέρνηση αποφάσισε να εγκρίνει τις νέες αυξήσεις των τιμολογίων της ΕΥΔΑΠ...

Στης ακρίβειας τον καιρό και ενώ οι βροχοπτώσεις κοντεύουν να υπερχειλίσουν τους ταμιευτήρες νερού της πρωτεύουσας, η κυβέρνηση υπογράφει νέες αυξήσεις - «φωτιά» στο τιμολόγιο ύδρευσης και αποχέτευσης της ΕΥΔΑΠ. Αυξήσεις που αρχίζουν από 2,5% και φτάνουν ως και 190%! Τα νέα αυτά τιμολόγια θα ισχύσουν από την 1η Απρίλη μέχρι τις 31 Δεκέμβρη 2003, οπότε θα επιβληθούν και νέες αυξήσεις. Οι αυξήσεις των τιμολογίων της ΕΥΔΑΠ, προβλέπονται από το νόμο του 1999 για την ιδιωτικοποίηση της Εταιρίας και είχαν στόχο την εγγύηση των κερδών των ιδιωτών μετόχων της, σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων καταναλωτών του Λεκανοπεδίου...

Η ΕΥΔΑΠ, ανακοινώνοντας τα νέα τιμολόγια κάνει λόγο για αναπροσαρμογή σε ποσοστό 2,5% (δηλαδή κάτω από τον πληθωρισμό του προηγούμενου έτους που ήταν 3,4%), τουλάχιστον για την κατηγορία των οικιακών καταναλωτών. Ο ισχυρισμός όμως αυτός στην πράξη αποδεικνύεται έωλος, καθώς, όπως προκύπτει και από τον σχετικό πίνακα με τα νέα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ:

  • Καθορίζονται τρεις κλίμακες παγίου τέλους για την οικιακή κατανάλωση. Στη μεν πρώτη κλίμακα για κατανάλωση μέχρι 30 κυβικά το τρίμηνο το πάγιο παραμένει σχεδόν αμετάβλητο (0,52 ευρώ το μήνα από 0,5172), στα δύο άλλα όμως κλιμάκια αυξάνεται δραστικά: σε 0,80 ευρώ το μήνα για κατανάλωση από 30 ως 60 κυβικά το τρίμηνο (αύξηση 54,7%) και σε 1,50 ευρώ το μήνα για κατανάλωση από 60 κυβικά το τρίμηνο και άνω (αύξηση 190%).
  • Τα τέλη αποχέτευσης που σήμερα ανέρχονται σε ποσοστό 52% επί της συνολικής κατανάλωσης νερού, αναπροσαρμόζονται σε 56% επί της κατανάλωσης νερού, δηλαδή έχουμε μία αύξηση κατά 7,6%.

Επιπλέον σημαντικές αυξήσεις επέρχονται στα τιμολόγια των άλλων κατηγοριών, όπως:

  • Το τιμολόγιο ενίσχυσης των δήμων (αφορά δεκάδες δήμους της Αττικής που έχουν δικό τους δίκτυο ύδρευσης με νερό από δικές τους πηγές, το οποίο ενισχύει με νερό η ΕΥΔΑΠ), αυξάνεται σε 0,45 ευρώ το κυβικό, από 0,3096 - δηλαδή αύξηση κατά 45,3%, την οποία οι δήμοι θα είναι υποχρεωμένοι να μετακυλήσουν στους εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές τους.
  • Σε όλα τα άλλα τιμολόγια (επαγγελματικό - βιομηχανικό, δημόσιο - δημοτικό, κοινόχρηστων κρουνών - ΟΛΠ, φιλανθρωπικό, εφοδιασμού πλοίων, αδιύλιστο) η αύξηση ανέρχεται σε 3,4%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ