Τρίτη 4 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
Ψήφισαν και περισσότεροι και ταξικά

Στο 16% η αύξηση των ψηφισάντων. Η «Ενωτική Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» πήρε 33 έδρες και 22 αντιπροσώπους στην ΠΝΟ και το ΕΚΠ

Ηχηρό αγωνιστικό μήνυμα έστειλαν οι μηχανικοί, συμμετέχοντας μαζικά στις εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στην ιστορική Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), αποδεικνύοντας ότι είναι αποφασισμένοι να διαφυλάξουν σαν κόρη οφθαλμού αυτό το ταξικό μαχητικό μετερίζι. Από την καταμέτρηση των ψήφων που ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο, καταγράφτηκε αύξηση των ψηφισάντων κατά 16,15%. Σημειώνεται ότι ψηφοδέλτιο είχαν συγκροτήσει μόνον οι δυνάμεις της «Ενωτικής Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας», καθώς συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, οι οποίοι στις προηγούμενες εκλογές είχαν συγκροτήσει κοινό ψηφοδέλτιο, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να αποδυναμώσουν την ΕΔΑΣ, αυτή τη φορά δεν «κατέβασαν» ψηφοδέλτιο. Ενώ, ταυτόχρονα, οι συνδικαλιστές αυτοί «εργάστηκαν» πυρετωδώς για τη μη συμμετοχή των μηχανικών στις εκλογές.

Συγκεκριμένα, ψήφισαν 2.154 μηχανικοί, από τους 1.806 που είχαν ψηφίσει στις προηγούμενες εκλογές. Βρέθηκαν 27 άκυρα. Ετσι, οι 2.127 ψήφοι που πήρε η ΕΔΑΣ της δίνουν και τις 33 έδρες στη Διοίκηση και 22 αντιπροσώπους στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) και στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά (ΕΚΠ).

Στις προηγούμενες εκλογές, η ΕΔΑΣ είχε λάβει 1.341 ψήφους, που της έδιναν ποσοστό 77,52%, 26 έδρες στη Διοίκηση και 14 αντιπροσώπους σε ΠΝΟ και ΕΚ Πειραιά. Ο συνδυασμός ΑΝΑΔΗΣΥ των ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ είχε πάρει 389 ψήφους, ποσοστό 22,48%, 6 έδρες στη Διοίκηση και 4 αντιπροσώπους.

Η ΕΔΑΣ, με χτεσινό δελτίο Τύπου, επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα στην ΠΕΜΕΝ αποκτούν ιδιαίτερη πολιτική σημασία για το συνεπές συνδικαλιστικό κίνημα, ειδικά σήμερα που οι μηχανικοί, όπως και όλοι οι ναυτεργάτες, βιώνουν συνθήκες έντασης της επίθεσης του εφοπλιστικού κεφαλαίου και της κυβέρνησης και βρίσκονται αντιμέτωποι με την υπονομευτική - απεργοσπαστική τακτική των εργοδοτικών και κυβερνητικών συνδικαλιστών. Η μαζική συμμετοχή των μηχανικών «δείχνει - συνεχίζεται - ότι μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες της αντεργατικής αυταρχικής πολιτικής, ο αταλάντευτος αγωνιστικός προσανατολισμός της διοίκησης της ΠΕΜΕΝ αποτελεί την ελπίδα για την ανάπτυξη της ταξικής πάλης, για τη συσπείρωση των δυνάμεων, για την αναζωογόνηση και την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων με την ενίσχυση των συνεπών ταξικών δυνάμεων στο εργατικό κίνημα».

Το αποτέλεσμα αυτό, σύμφωνα με την ΠΕΜΕΝ, «είναι συνέχεια των μεγάλων απεργιακών κινητοποιήσεων του κλάδου». «Είναι επιδοκιμασία της πρωτοπόρας δράσης της Ενωσης και απόφαση του κλάδου για κλιμάκωση του αγώνα». Η ΠΕΜΕΝ υπογραμμίζει ότι προχωράει για νέους αγώνες με βάση το πρόγραμμα που εγκρίθηκε από τους χιλιάδες μηχανικούς, σε συντονισμό και κοινή δράση με το συνεπές εργατικό κίνημα, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο Ιράκ, για το δικαίωμα στη δουλιά, την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων, «για μια άλλη πολιτική, που θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη της ναυτιλίας, που θα συμβάλει στην ευημερία των ναυτεργατών και, γενικότερα, της εργατικής λαϊκής οικογένειας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ