ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σήμερα η ημερίδα «Τηλεόραση και Γυναίκα»

Στις 5.30 μ.μ. σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Τιτάνια». Με την εκδήλωση αυτή, που εντάσσεται στο πλαίσιο της πανελλαδικής καμπάνιας «Αντίσταση στην τηλεβαρβαρότητα», η Ομοσπονδία γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Οι τηλεοπτικές χωματερές αυξάνονται. Ο πολιτισμός καταρρακώνεται. Η γλώσσα κακοποιείται βάναυσα. Τα ατομικά δικαιώματα καταπατώνται. Τα ριζοσπαστικά κοινωνικά κινήματα φιμώνονται. Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια συνθλίβεται.

Αυτά είναι μερικά απ' τα θέματα που θα απασχολήσουν σήμερα (στο ξενοδοχείο «Τιτάνια», στις 5.30 το απόγευμα) την ημερίδα της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) με θέμα «Τηλεόραση και Γυναίκα», που γίνεται στο πλαίσιο της πανελλαδικής της καμπάνιας «Αντίσταση στην τηλεβαρβαρότητα». Παράλληλα με αυτή την ημερίδα, η ΟΓΕ τιμά την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, που γιορτάζεται στις 8 Μάρτη. Οι γυναίκες της ΟΓΕ βάζουν στο στόχαστρο το «ηλεκτρονικό ναρκωτικό» και τολμούν να μιλήσουν για τις συνέπειές του. Πώς δηλαδή η τηλεόραση διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, αποσιωπά τους κοινωνικούς αγώνες, προσβάλλει και επιβάλλει την ατομική λύση, διατηρεί τις προκαταλήψεις, κατασκευάζει ψεύτικα πρότυπα, οδηγεί στην κοινωνική αγκύλωση.

Σε τέσσερις επιμέρους ενότητες θα «τεμαχιστεί» η σημερινή ημερίδα: Γυναίκα και δελτία ειδήσεων, γυναίκα και διαφήμιση, γυναίκα και ψυχαγωγία, γυναίκα και πολιτισμός - γλώσσα - αισθητική. Για όλα αυτά έχουν κληθεί να τοποθετηθούν και να προτείνουν τρόπους δράσης και αντίστασης άνθρωποι απ' το χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών και δημοσιογράφοι. Η ΟΓΕ θα απαιτήσει ολόπλευρη πληροφόρηση και αντικειμενική ενημέρωση χωρίς αποκλεισμούς, σεβασμό στην προσωπικότητα της γυναίκας, προβολή και προώθηση της ισότιμης θέσης της στην κοινωνία, καθώς και ανάδειξη των αξιών της ειρήνης, της δημοκρατίας και του πολιτισμού. «Απαιτούμε απ' την κυβέρνηση τη δημιουργία και εφαρμογή ασφαλιστικών δικλείδων μέσα από θεσμούς, νόμους και όργανα - όπως ξέρει καλά να πράττει για άλλα θέματα - που να βάλουν τροχοπέδη στην ιδιωτική τηλεοπτική ασυδοσία, στις ροζ τηλε-αγγελίες, στις αστρολογικές και μέντιουμ τηλε-υπηρεσίες, στη βία και τον τζόγο», αναφέρει η ΟΓΕ σε σχετικό φυλλάδιό της.

Το πρόγραμμα

Η ημερίδα θα αρχίσει στις 5.30 μ.μ. με ομιλία της προέδρου της ΟΓΕ Κ. Μπουντούρογλου.

Αμέσως μετά θα γίνει συζήτηση με θέμα «Γυναίκα και δελτία ειδήσεων», με τη συμμετοχή των δημοσιογράφων Λ. Κομίνη, Γ. Δελαστίκ, Ν. Μπογιόπουλου, Κ. Καπόπουλου, και της γ.γ. της ΟΓΕ Ντ. Τσακίρογλου.

Θα ακολουθήσει η ενότητα «Γυναίκα, γλώσσα και πολιτισμός» με ομιλητές την Μ. Πρίφτη, αντιπρόεδρο της ΟΓΕ, και Λ. Κανέλλη βουλευτή - δημοσιογράφο. Στις 8 μ.μ. θα γίνει ολιγόλεπτο διάλειμμα.

Στο β΄ μέρος θα μιλήσουν για τη «Γυναίκα και ψυχαγωγία» οι: Δώρα Μόσχου, ιστορικός και μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ, ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Χ. Αντωνόπουλος και ο Β. Φίλιας, καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πάντειο.

Τέλος για το θέμα «Γυναίκα και διαφήμιση» θα τοποθετηθούν οι Ε. Γιανακαρώνη, μέλος ΔΣ της ΟΓΕ, Ε. Μελά, μέλος ΔΣ Εικαστικών Ελλάδας και ο δημοσιογράφος Κ. Τσαπόγας. Η ημερίδα θα κλείσει με παρεμβάσεις φορέων.

ΠΑΜΕ
Αγώνες για τη ζωή, την ειρήνη και τα δικαιώματα της γυναίκας

Καλεί τις εργαζόμενες να συμμετάσχουν στη μεγάλη πανελλαδική απεργία της 21ης Μάρτη

Ημέρα «αγώνων της γυναίκας για τη ζωή, για τα δικαιώματά της και την ειρήνη» χαρακτηρίζει την 8 Μάρτη (Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας) το ΠΑΜΕ και καλεί τις εργαζόμενες να τιμήσουν την ημέρα αυτή με τη συμμετοχή τους στη μεγάλη πανελλαδική απεργία της 21ης Μάρτη, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, αλλά και για ουσιαστικές αυξήσεις στα μεροκάματα, το 35ωρο -7ωρο - 5ήμερο.

«Η καλύτερη τιμή για την εργαζόμενη γυναίκα είναι η συστράτευσή της στο μέτωπο και τους αγώνες για την ανατροπή της πολιτικής του κεφαλαίου, για τη δημιουργία των κοινωνικών και πολιτικών προϋποθέσεων που να αντιστοιχούν με τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων», αναφέρει χαρακτηριστικά το ΠΑΜΕ. Υπενθυμίζει ότι βρισκόμαστε λίγο πριν την ιμπεριαλιστική πολεμική επίθεση στο Ιράκ. Παράλληλα, επισημαίνει, το ενιαίο μέτωπο κυβέρνησης, κεφαλαίου και ΕΕ σαρώνει κατακτήσεις και δικαιώματα της εργατικής τάξης, αφού στο όνομα της ανταγωνιστικότητας των κερδών του κεφαλαίου προωθούνται αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις, οι οποίες ανατρέπουν εργασιακά δικαιώματα, αυξάνουν το βαθμό εκμετάλλευσης, διευρύνουν τη φτώχεια και την αδικία. «Την ολομέτωπη αυτή επίθεση τη βιώνει έντονα κάθε γυναίκα. Οι εκμεταλλευτές θέλουν τις γυναίκες όντα προορισμένα μόνο για την αναπαραγωγή, ως αντικείμενα κάθε είδους εκμετάλλευσης, με μειωμένη την τιμή της εργατικής τους δύναμης», τονίζει το ΠΑΜΕ.

Στη συνέχεια καλεί τη γυναίκα εργαζόμενη και μητέρα να πει «όχι» στον πόλεμο στο Ιράκ, με ή χωρίς απόφαση του ΟΗΕ, να απαιτήσει να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας και να απαγορευτεί η χρήση του ελληνικού εδάφους και εναέριου χώρου για οποιαδήποτε διευκόλυνση στους ιμπεριαλιστές και να φωνάξει να επιστρέψει το ελληνικό πλοίο από τον Περσικό Κόλπο.

Καλεί, επίσης, τις γυναίκες της χώρας μας να διεκδικήσουν τα εξής:

  • Μείωση του ορίου συνταξιοδότησης των γυναικών στα 55 και 50 για τις απασχολούμενες στα ανθυγιεινά επαγγέλματα. Υπεράσπιση και επέκταση του θεσμού των βαρέων - ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
  • Πλήρη απασχόληση με 35ωρο - 5ήμερο - 7ωρο και κατάργηση των αντεργατικών νόμων που ανατρέπουν τις εργασιακές σχέσεις.
  • Προστασία της μητρότητας και της υγείας όλων των γυναικών προϋποθέτει δημόσια καθολική και υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση για όλους και όλες τις εργαζόμενες.
  • Απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας των γυναικών στη βιοτεχνία - βιομηχανία.
  • Ιδρυση επαρκών δημοσίων βρεφονηπιακών σταθμών και κέντρων δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών.
  • Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλιάς, παίρνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες της γυναίκας.
  • Προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας στο χώρο εργασίας, σεβασμός της προσωπικότητας των εργαζομένων, ιδιαίτερα των γυναικών.
  • Διαμόρφωση κώδικα δεοντολογίας για τα προγράμματα των ΜΜΕ, με στόχο τη διαπαιδαγώγηση των φύλων στο πνεύμα της ισοτιμίας.
Κάλεσμα της Ομοσπονδίας Φαρμάκου

Σε αγωνιστικό σχεδιασμό της δράσης τους ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του Ιράκ, αλλά και ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που θίγουν τα δικαιώματά τους στη ζωή, τη μόρφωση και την εργασία, καλεί η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας τις γυναίκες του κλάδου.

Στο σχετικό κάλεσμά της, η διοίκηση της Ομοσπονδίας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, υπογραμμίζει πως στη χρονιά που πέρασε οι γυναίκες του κλάδου έδωσαν σημαντικές μάχες για δημόσια κοινωνική ασφάλιση και κοινωνική πολιτική τέτοια που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της οικογένειας και της ζωής τους. Για τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των γυναικών και της ισοτιμίας μεταξύ των δύο φύλων, η Ομοσπονδία θα συνεχίσει να διεκδικεί συνταξιοδότηση στα 55 χρόνια, στα 50 για επαγγέλματα βαρέα και ανθυγιεινά, απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας των γυναικών στη βιομηχανία - βιοτεχνία, ίση αμοιβή για ίση εργασία.

Τέλος, κάνει ιδιαίτερη αναφορά «στην αθλιότητα της καθημερινής προσβολής της αξιοπρέπειας των γυναικών από την πλειοψηφία των ΜΜΕ, ιδιαίτερα των ηλεκτρονικών». Γι' αυτό το λόγο, προτείνεται να δημιουργηθεί κώδικας δεοντολογίας, ο οποίος, διαπερνώντας τα προγράμματα των ΜΜΕ, θα διαπαιδαγωγεί και τα δύο φύλα στο πνεύμα της ισοτιμίας.

Συγκέντρωση στην πρεσβεία

Πικετοφορία και συγκέντρωση στην αμερικάνικη πρεσβεία την Πέμπτη 6 Μάρτη στις 4 το απόγευμα διοργανώνει η Γραμματεία Γυναικών της ΓΣΕΕ, με αφορμή το γιορτασμό της 8ης Μάρτη. Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου η Γραμματεία Γυναικών κάλεσε τις γυναίκες, μαζί με τα παιδιά τους, να πουν «όχι στον πόλεμο κατά του Ιράκ» και στο φονικό εμπάργκο κατά του ιρακινού λαού.

ΟΧΙ στον πόλεμο

Μια ακόμη πρωτοβουλία της ΟΓΕ, ενταγμένη κι αυτή στα πλαίσια του γιορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, σήμερα το μεσημέρι στην Αμερικάνικη Πρεσβεία. Αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας θα θυροκολλήσει, στις 3 μ.μ., στην πρεσβεία ψήφισμα ενάντια στον πόλεμο του Ιράκ, που ετοιμάζουν οι Αμερικάνοι και οι σύμμαχοί τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ