Τετάρτη 5 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΜΕ
Αγώνες για τη ζωή, την ειρήνη και τα δικαιώματα της γυναίκας

Καλεί τις εργαζόμενες να συμμετάσχουν στη μεγάλη πανελλαδική απεργία της 21ης Μάρτη

Ημέρα «αγώνων της γυναίκας για τη ζωή, για τα δικαιώματά της και την ειρήνη» χαρακτηρίζει την 8 Μάρτη (Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας) το ΠΑΜΕ και καλεί τις εργαζόμενες να τιμήσουν την ημέρα αυτή με τη συμμετοχή τους στη μεγάλη πανελλαδική απεργία της 21ης Μάρτη, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, αλλά και για ουσιαστικές αυξήσεις στα μεροκάματα, το 35ωρο -7ωρο - 5ήμερο.

«Η καλύτερη τιμή για την εργαζόμενη γυναίκα είναι η συστράτευσή της στο μέτωπο και τους αγώνες για την ανατροπή της πολιτικής του κεφαλαίου, για τη δημιουργία των κοινωνικών και πολιτικών προϋποθέσεων που να αντιστοιχούν με τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων», αναφέρει χαρακτηριστικά το ΠΑΜΕ. Υπενθυμίζει ότι βρισκόμαστε λίγο πριν την ιμπεριαλιστική πολεμική επίθεση στο Ιράκ. Παράλληλα, επισημαίνει, το ενιαίο μέτωπο κυβέρνησης, κεφαλαίου και ΕΕ σαρώνει κατακτήσεις και δικαιώματα της εργατικής τάξης, αφού στο όνομα της ανταγωνιστικότητας των κερδών του κεφαλαίου προωθούνται αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις, οι οποίες ανατρέπουν εργασιακά δικαιώματα, αυξάνουν το βαθμό εκμετάλλευσης, διευρύνουν τη φτώχεια και την αδικία. «Την ολομέτωπη αυτή επίθεση τη βιώνει έντονα κάθε γυναίκα. Οι εκμεταλλευτές θέλουν τις γυναίκες όντα προορισμένα μόνο για την αναπαραγωγή, ως αντικείμενα κάθε είδους εκμετάλλευσης, με μειωμένη την τιμή της εργατικής τους δύναμης», τονίζει το ΠΑΜΕ.

Στη συνέχεια καλεί τη γυναίκα εργαζόμενη και μητέρα να πει «όχι» στον πόλεμο στο Ιράκ, με ή χωρίς απόφαση του ΟΗΕ, να απαιτήσει να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας και να απαγορευτεί η χρήση του ελληνικού εδάφους και εναέριου χώρου για οποιαδήποτε διευκόλυνση στους ιμπεριαλιστές και να φωνάξει να επιστρέψει το ελληνικό πλοίο από τον Περσικό Κόλπο.

Καλεί, επίσης, τις γυναίκες της χώρας μας να διεκδικήσουν τα εξής:

  • Μείωση του ορίου συνταξιοδότησης των γυναικών στα 55 και 50 για τις απασχολούμενες στα ανθυγιεινά επαγγέλματα. Υπεράσπιση και επέκταση του θεσμού των βαρέων - ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
  • Πλήρη απασχόληση με 35ωρο - 5ήμερο - 7ωρο και κατάργηση των αντεργατικών νόμων που ανατρέπουν τις εργασιακές σχέσεις.
  • Προστασία της μητρότητας και της υγείας όλων των γυναικών προϋποθέτει δημόσια καθολική και υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση για όλους και όλες τις εργαζόμενες.
  • Απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας των γυναικών στη βιοτεχνία - βιομηχανία.
  • Ιδρυση επαρκών δημοσίων βρεφονηπιακών σταθμών και κέντρων δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών.
  • Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλιάς, παίρνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες της γυναίκας.
  • Προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας στο χώρο εργασίας, σεβασμός της προσωπικότητας των εργαζομένων, ιδιαίτερα των γυναικών.
  • Διαμόρφωση κώδικα δεοντολογίας για τα προγράμματα των ΜΜΕ, με στόχο τη διαπαιδαγώγηση των φύλων στο πνεύμα της ισοτιμίας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ