Τετάρτη 5 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΙΛΕΡ
«Για μας δεν υπάρχει κανένα θέμα»

Με... διασκεδαστικές δηλώσεις του υπουργού Τύπου, Χ. Πρωτόπαππα, προσπάθησε χτες η κυβέρνηση να αμβλύνει τις εντυπώσεις από την προχτεσινή ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας του πρεσβευτή των ΗΠΑ, Τ. Μίλερ. «Από εμάς δεν υπάρχει κανένα θέμα», δήλωσε ο υπουργός Τύπου στο θέμα της αγαστής συνεργασίας που είχαν μέχρι σήμερα οι δυο κυβερνήσεις στην αντιμετώπιση της λεγόμενης τρομοκρατίας.

Η απάντηση αυτή δόθηκε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών όταν ο Χ. Πρωτόπαππας ρωτήθηκε αν «μετά την παράνομη κράτηση του καθηγητή του ΕΜΠ Βένιου Αγγελόπουλου στις ΗΠΑ και τις προχτεσινές δηλώσεις του Τ. Μίλερ, υπάρχει κάποια σκιά στην αγαστή συνεργασία που είχαν μέχρι τώρα οι δυο πλευρές στο θέμα της τρομοκρατίας». Ο Αμερικανός πρέσβης δήλωσε στους «Νιου Γιορκ Τάιμς»: «η αίσθησή μου είναι ότι το κυρίως επιχειρησιακό σώμα της οργάνωσης» (σσ εννοεί τη «17Ν») βρίσκεται στο εδώλιο. Ετσι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν και άλλες συλλήψεις. Ο Τ. Μίλερ πριν λίγους μήνες απαιτούσε «συλλήψεις, δίκες και κατάδικες», ενώ είχε υποστηρίξει ότι πρέπει να κοπεί «το κεφάλι του φιδιού», εννοώντας την τρομοκρατία, αλλιώς «η ουρά ξαναβγαίνει». Οι δηλώσεις αυτές έχουν συνδυαστεί με την υποβολή των ανάλογων συγχαρητηρίων προς την κυβέρνηση για τις επιτυχίες της, αλλά και με δηλώσεις σε πρώτο πληθυντικό πρόσωπο στο θέμα της αποτελεσματικότητας του... αντιτρομοκρατικού αγώνα.

Φαίνεται ότι παρά την αγαστή συνεργασία, τον τρομονόμο, τη συμφωνία δικαστικής, αλλά και αυτήν της αστυνομικής συνεργασίας της αμερικανικής με την ελληνική κυβέρνηση, οι υπερατλαντικοί εταίροι θέλουν κι άλλα. Ο Χ. Πρωτόπαππας, σαν να μην το πίστευε, υποστήριξε ότι «δεν έχουμε επικοινωνήσει με τον Τ. Μίλερ για να έχουμε την ακριβή δήλωσή του, γύρω από το αν έχουν αποδοθεί σωστά ή όχι οι δηλώσεις του. Κρατώ κάποια επιφύλαξη, αλλά αν έχουν αποδοθεί θέλω να επισημάνω ότι ο Τ. Μίλερ πριν λίγες μέρες έδινε συγχαρητήρια στην ελληνική κυβέρνηση για τη σύλληψη και εξάρθρωση της "17Ν". Δεν είναι δυνατόν αυτά να άλλαξαν μέσα σε λίγες μέρες. Ο Τ. Μίλερ θα έπρεπε να γνωρίζει ότι από τη στιγμή που άρχισε η δίκη και προχωρά η ακροαματική διαδικασία, εκεί αποδεικνύονται όλα».

Ο υπουργός Τύπου δε διευκρίνισε αν υπάρχει σκοπιμότητα σε αυτές τις δηλώσεις του πρέσβη των ΗΠΑ και υποστήριξε ότι εάν έχουν αποδοθεί σωστά αυτές οι δηλώσεις, «υπάρχει εξ αντικειμένου θέμα αξιοπιστίας». Πάντως κυβερνητικοί κύκλοι προσπαθώντας να ερμηνεύσουν τη στάση του πρέσβη, ισχυρίζονταν χτες πως από αυτήν προκύπτει ότι είναι ενοχλημένος για τον τρόπο που προβλήθηκε στην Ελλάδα το θέμα της παραίτησης του δεύτερου στην ιεραρχία διπλωμάτη στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη χώρα μας. Επίσης και από τον τρόπο που έγινε δεκτό από την ελληνική κοινή γνώμη το θέμα της σύλληψης του καθηγητή Βένιου Αγγελόπουλου πριν λίγες μέρες στις ΗΠΑ. Αλλοι κυβερνητικοί παράγοντες διερωτώντο αν οι δηλώσεις του υπουργού Τύπου «σήκωσαν» περισσότερο τους τόνους απ' όσο χρειάζονταν. Υπήρχαν και υπουργοί που επιθυμούσαν υποβάθμιση του όλου θέματος.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν η κυβέρνηση θα κάνει συστάσεις στον Τ. Μίλερ να μην αναμειγνύεται στα εσωτερικά της χώρας, ο Χ. Πρωτόπαππας δήλωσε: «Περιμένετε να γίνει η σχετική διερεύνηση και βλέπουμε»...

Ο πρωθυπουργός

Σε δηλώσεις του από την Αλεξανδρούπολη ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη δίκη και αν αυτή θα είναι δίκαιη, σημείωσε: «Ας αφήσουμε το δικαστήριο να κάνει τη δουλιά του. Εχει όλες τις προϋποθέσεις να κάνει καλά τη δουλιά του. Και ας ασχοληθούμε εμείς με την Ελλάδα που δημιουργεί, με την Ελλάδα που αλλάζει, με την Ελλάδα, η οποία ξεφεύγει από καταστάσεις, όπως αυτές του ερευνώνται στη δίκη»


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ