Τετάρτη 5 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κατά της ραδιοτηλεοπτικής κάλυψης ο εισαγγελέας

Τη δεύτερη ένσταση, μετά το αίτημα αφαίρεσης του αλεξίσφαιρου «κουβουκλίου», υπέβαλαν χτες στο δικαστήριο οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων και αφορούσε στη δημοσιότητα της δίκης, για το αν δηλαδή θα επιτραπεί ή όχι η ραδιοτηλεοπτική κάλυψή της. Το δικαστήριο καλείται να αποφασίσει αν θα νομιμοποιήσει τον πρόσφατο νόμο 3090/20002, που απαγορεύει τη μετάδοση των δικών από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, και δεν αποκλείεται να αποφανθεί και σήμερα επί του αιτήματος της υπεράσπισης.

Η πρόταση που έκανε χτες ο εισαγγελέας Χρ. Λάμπρου ουσιαστικά νομιμοποιεί το νόμο του Φ. Πετσάλνικου για απαγόρευση της ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης των δικών και αποτελεί πλήγμα στο θεσμό της δημοσιότητας της δίκης.

Ο εισαγγελέας της έδρας ισχυρίστηκε ότι ο νόμος που απαγόρευσε την τηλεοπτική κάλυψη είναι συνταγματικός και εφαρμοστέος και ότι η δημοσιότητα της δίκης είναι εξασφαλισμένη. Μάλιστα, επικαλέστηκε και το συναισθηματικό μέρος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μην παρασυρθείτε από αυτές τις απόψεις. Τα θύματα έχουν δικαιώματα. Οι κατηγορούμενοι τούς στέρησαν πατέρα και σύζυγο. Ας μην τους στερήσει και η πολιτεία την αξιοπρέπεια».

Λίγο νωρίτερα ο κατηγορούμενος για την υπόθεση της «17 Νοέμβρη» Δ. Κουφοντίνας υποστήριξε ότι το δικαστήριο ή θα πρέπει να επιτρέψει να μεταδίδεται ολόκληρη η διαδικασία ή τίποτα και ότι δε δέχεται μεσαίες λύσεις.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης Σπ. Φυτράκης, Αρ. Οικονομίδης, Γ. Ραχιώτης, Ι. Σταμούλης κ.ά. υποστήριξαν ότι ο νόμος 3090/2002 έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 93 παρ. 2 του Συντάγματος και το άρθρο 329 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, περιορίζει τη δικαιοδοτική εξουσία του δικαστηρίου και ότι πλήττεται ο έλεγχος της δικαστικής κρίσης από το λαό.

Πάντως, οι συνήγοροι υπεράσπισης τάχθηκαν όλοι υπέρ της ραδιοτηλεοπτικής κάλυψης της δίκης, ενώ από την πολιτική αγωγή ήδη ο εκπρόσωπος του δολοφονηθέντος από τη «17 Νοέμβρη» Αλ. Αθανασιάδη-Μποδοσάκη τάχθηκε κατά της ραδιοτηλεοπτικής κάλυψης.

Να υπενθυμίσουμε ότι η απόφαση της κυβέρνησης για απαγόρευση της ραδιοτηλεοπτικής κάλυψης προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από διάφορους φορείς, μεταξύ των οποίων της ΕΣΗΕΑ, του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου κλπ. Το ΚΚΕ, σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ, απαντώντας στις 26/2/03 στις αιτιάσεις της κυβέρνησης για κίνδυνο μετατροπής της δίκης σε τηλεοπτικό σόου, είχε σημειώσει: «Οι λόγοι που επικαλούνται οι κυβερνητικοί αρμόδιοι και ιδιαίτερα η ανάγκη μη μετατροπής της δίκης σε "τηλεοπτικό σόου", αφ' ενός έρχονται σε αντίθεση με τη σχετική κυβερνητική πολιτική και πρακτική ανοχής και καλλιέργειας της τηλεοπτικής ασυδοσίας - κυρίως των ιδιωτικών καναλιών - και αφ' ετέρου οδηγούν στον ουσιαστικό περιορισμό της δημοσιότητας της δίκης.

Η κυβέρνηση έχει χρέος να εξασφαλίσει τις απαραίτητες συνθήκες ουσιαστικής δημοσιότητας, καθώς και κάθε διευκόλυνση στους δημοσιογράφους. Σε ό,τι αφορά στην τηλεοπτική κάλυψη της υπόθεσης, αυτή μπορεί να εξασφαλιστεί με ευθύνη της κρατικής τηλεόρασης, τη συνεχή τηλεοπτική κάλυψη των διαδικασιών με μία ή δύο σταθερές κάμερες και το σχετικό εφοδιασμό με εικόνα όλων των τηλεοπτικών σταθμών».

Ο Φ. Πετσάλνικος

Στις αρχές ασφαλείας μετακυλίει τις ευθύνες του το υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με το αλεξίσφαιρο «κουβούκλιο» που είχε τοποθετηθεί την πρώτη μέρα της δίκης στην αίθουσα του ακροατηρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Φ. Πετσάλνικος, φέρεται να δέχτηκε πιέσεις για να τοποθετηθεί το γυάλινο «κουβούκλιο» και πως ο ίδιος είχε επιφυλάξεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ