Τετάρτη 5 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Ο ΑΣΤΥΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ»
Στόχος η «σύνδεση» τοπικών κοινωνιών με την Αστυνομία

Την αναγκαιότητα του θεσμού που αποσκοπεί στη δημιουργία δικτύου χαφιέδων προπαγανδίζουν κυβέρνηση και φιλοκυβερνητικοί δήμαρχοι. Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάστηκε χτες «έρευνα» του Δήμου Νεάπολης Θεσσαλονίκης

Eurokinissi

«Η αμοιβαία συνεργασία μεταξύ του πολίτη και της Αστυνομίας, προκειμένου να καταστεί ο Αστυνόμος της γειτονιάς ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην τοπική κοινωνία και το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής». Αυτός είναι ο στόχος του προγράμματος «ο αστυνόμος της γειτονιάς», όπως ακριβώς τον περιέγραψε χτες ο διοικητής του Ι΄ Τμήματος Ασφαλείας Π. Δρακίδης, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Δήμου Νεάπολης Θεσσαλονίκης, όπου και παρουσιάστηκε σχετική έρευνα που διενήργησε ο Δήμος.

Ο «αστυνόμος της γειτονιάς» είναι ένας νέος θεσμός που προωθεί το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, στο πλαίσιο της έντασης της αστυνομοκρατίας και της καταστολής. Πρόκειται για ειδικά εκπαιδευμένους αξιωματικούς, που θα υπηρετούν μόνιμα σε συγκεκριμένες περιοχές και αποστολή τους θα είναι ο έλεγχος, η παρακολούθηση, και η «σύνδεση» των τοπικών κοινωνιών με την Αστυνομία. Δηλαδή, η ανάπτυξη και η συντήρηση δικτύου συλλογής πληροφοριών και των απαραίτητων γι' αυτό πληροφοριοδοτών.

Εμμέσως, πλην σαφώς ο Π. Δρακίδης παρέπεμψε σε δημότες - χαφιέδες κάτι που με το πρόγραμμα που θέλει να υλοποιήσει η κυβέρνηση προσβλέπει ακριβώς σε αυτό. Ακριβώς αυτό ήταν και το συμπέρασμα έρευνας που παρουσιάστηκε χτες, 11 μόλις μέρες πριν την πιλοτική έναρξη του προγράμματος σε επτά Δήμους της Θεσσαλονίκης, από τον Ν. Λαδόπουλο, δήμαρχο του Δήμου Νεάπολης, ενός από τους 7 «πρωτοπόρους» Δήμους. Ο στόχος είναι προφανής. Να υποστηριχτούν οι επιλογές της κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός διευρυμένου κράτους παρακολούθησης και καταστολής με την ενεργή συμμετοχή των ίδιων των πολιτών. Εκτός από τη Θεσσαλονίκη, το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί αρχικά και σε Δήμους της Αθήνας.

Τα στοιχεία της έρευνας, ουσιαστικά, επιχειρούν να προετοιμάσουν το έδαφος για την αναγκαιότητα αποδοχής του μέτρου από τους δημότες, αν και από την ίδια την έρευνα προκύπτει ότι στην πλειοψηφία τους οι πολίτες δε θεωρούν πως το πρόβλημα της εγκληματικότητας θα λυθεί με τέτοια μέτρα καταστολής.

Ετσι, ενώ παρουσιάζεται ένα ποσοστό περίπου 60% των δημοτών να αισθάνονται από λίγο έως καθόλου ασφαλείς στο Δήμο τους, την ίδια στιγμή, μόλις το 5,9% θεωρεί καθοριστικό παράγοντα για τη διάπραξη αδικημάτων την έλλειψη πολιτικών καταστολής και ζητά αποτελεσματικότερη αστυνόμευση.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων (ποσοστό 75%), θεωρεί ως κύρια αίτια που οδηγούν στη διάπραξη αδικημάτων, οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους, με πρώτο την ανεργία, η οποία στο Δήμο Νεάπολης παρουσιάζεται κατά 50% αυξημένη σε σχέση με το υπόλοιπο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Γι' αυτό, άλλωστε, στις προτάσεις των ίδιων των πολιτών για την αντιμετώπιση του προβλήματος, προκρίνεται η αναγκαιότητα εύρεσης θέσεων εργασίας.

Ενδεικτική, πάντως, των προθέσεων της έρευνας ήταν η ερώτηση αναφορικά με τη γνώση από τους ερωτηθέντες ατόμων που έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα, η οποία και συγκέντρωσε ποσοστό 28,8% θετικών απαντήσεων. Πρόκειται για μια πρώτη προσπάθεια διερεύνησης της «δεξαμενής πληροφοριών», τις οποίες θα κληθεί να αξιοποιήσει ο αστυνομικός της γειτονίας. Μόλις 1 στους 5 δημότες βλέπουν λύση στο πρόβλημα που θα περιλαμβάνει και τη δική τους εθελοντική συμμετοχή για την προστασία και ασφάλεια της γειτονίας που κατοικούν, όχι όμως στο ρόλο του χαφιέ που τους επιφυλάσσει ο νέος θεσμός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ