Τετάρτη 5 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η κυβέρνηση εμπαίζει τους ομογενείς πρόσφυγες

Το ρεσιτάλ υποκρισίας και εμπαιγμού από την κυβέρνηση - αυτή τη φορά απέναντι στους ελληνικής καταγωγής πρόσφυγες από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης - δεν έχει όρια. Μετά τη σύσκεψη για τα αγροτικά προβλήματα στη Δυτική Μακεδονία, ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Κ. Λαλιώτης, βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη και συμμετείχε σε σύσκεψη των προσφύγων, οι οποίοι, όπως τόνισαν, κλήθηκαν για πρώτη φορά από το κυβερνών κόμμα, έστω και να μιλήσουν για τα προβλήματά τους, από τότε που ήρθαν στην Ελλάδα. Τι πήραν ως απάντηση; «Το ΠΑΣΟΚ έκανε πολλά για τους παλιννοστούντες, αλλά θα πρέπει να γίνουν περισσότερα», είπε ο Κώστας Λαλιώτης, ενώ συμπλήρωσε ότι στο εξής ο ίδιος θα τους βλέπει κάθε δύο μήνες. Προφανώς, στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας του ΠΑΣΟΚ για ψηφοθηρικούς λόγους.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των συλλόγων των προσφύγων μιλώντας για τα προβλήματά τους έκαναν καθαρό ότι τίποτα ουσιαστικό δεν έγινε για τους ομογενείς που γύρισαν από την πρώην ΕΣΣΔ, δυσαρεστώντας μάλλον τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που παραβρέθηκαν στη σύσκεψη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ανάμεσα σε άλλα, επισήμαναν ότι αν και δαπανήθηκαν περισσότερα από 110 δισ. δρχ. για όσους ζουν σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη δεν άλλαξαν οι τραγικές συνθήκες κάτω από τις οποίες είναι αναγκασμένοι να ζουν οι ομογενείς. Πράγμα που σημαίνει ότι τα χρήματα αυτά σπαταλήθηκαν εδώ και εκεί. Ακόμα, σημείωσαν ότι ο νέος νόμος που ψηφίστηκε πριν δύο χρόνια, στην ουσία παραμένει - στα όσα θετικά του σημεία - ανενεργός, ενώ οι προτάσεις των φορέων για την επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων συνεχώς απορρίπτονται. Τα στεγαστικά δάνεια που δίνονται δεν αρκούν για την αγορά έστω και μίας πολύ μικρής κατοικίας, τα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης σταμάτησαν, αναξιοποίητο παραμένει το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό που ήρθε από την πρώην ΕΣΣΔ, ενώ οι μεγαλύτεροι σε ηλικία δε βρίσκουν εύκολα δουλιά, αλλά και δεν έχουν καμία προοπτική να συγκεντρώσουν τα ένσημα που χρειάζονται για να συνταξιοδοτηθούν, καθώς δεν τους αναγνωρίζονται τα χρόνια απασχόλησης στις χώρες προέλευσής τους.

Παρά το γεγονός ότι ο Κ. Λαλιώτης, φαινόταν να ακούει με απορία πολλά από αυτά τα προβλήματα (σ.σ. κρατούσε μάλιστα και σχετικές σημειώσεις...) οι εκπρόσωποι των παλιννοστούντων υπενθύμισαν ότι έχουν αποστείλει εκατοντάδες υπομνήματα για τα θέματα αυτά στην κυβέρνηση και στους αρμόδιους κρατικούς φορείς...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ