ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αναγκαία μια άλλη πορεία στο σύλλογο

Η ΕΣΑΚ Τράπεζας Ελλάδας καλεί τους εργαζόμενους να την ενισχύσουν για να αλλάξει κατεύθυνση η λειτουργία του συλλόγου

Κάλεσμα αγωνιστικής συσπείρωσης των εργαζομένων απευθύνει η ΕΣΑΚ Τράπεζας Ελλάδας με αφορμή τις σημερινές εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Σύλλογο Υπαλλήλων Τράπεζας Ελλάδας, προκειμένου μέσα από την ενίσχυσή της να μπουν οι βάσεις για μια νέα αγωνιστική - διεκδικητική πορεία στο ΣΥΤΕ.

Στην ανακοίνωσή της, ενόψει των εκλογών, η παράταξη τονίζει: «Σας καλούμε με την ψήφο σας να ανοίξετε ένα παράθυρο ελπίδας και προοπτικής, να ενισχύσετε την ΕΣΑΚ που παρέμεινε σταθερή σε θέσεις, αρχές, διεκδικήσεις για τα συμφέροντα των εργαζομένων, που δε σκύβει το κεφάλι και δε ρουσφετολογεί».

Η ΕΣΑΚ Τράπεζας Ελλάδας ασκεί έντονη κριτική στις άλλες παρατάξεις για τις αποφάσεις του συλλόγου στο ασφαλιστικό, τις συλλογικές συμβάσεις, την επιχειρούμενη αναδιάρθρωση - συρρίκνωση της τράπεζας κατά τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και άλλα θέματα.

Ειδικά για τη μη υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι αφέθηκαν: «Χωρίς προαγωγές. Χωρίς αυξήσεις στα επιδόματα βαθμού, ευθύνης, ταμιακά, ασφαλείας. Χωρίς το έξτρα δεκαπενθήμερο. Χωρίς μείωση των επιτοκίων. Χωρίς τη διεκδίκηση οικονομικής προαγωγής, αποστρατευτικού βαθμού, πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών για τη στρατιωτική θητεία κ.ά.».

Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι επισημάνσεις της παράταξης για τη διεξαγωγή των εκλογών: «Οι μεγάλες παρατάξεις μέχρι και την τελευταία στιγμή, αχόρταγες, με άθλιες υποσχέσεις και ρουσφετολογία, εγγράφουν στο ΣΥΤΕ από τους μικρούς συλλόγους δεκάδες μέλη που την άλλη μέρα θα ξαναφύγουν. Το γνωστό έργο των τελευταίων εκλογών. Θυμίζουμε ότι ο νόμος λέει ότι όσοι διπλοψηφίσουν έχουν και ατομικές ποινικές ευθύνες»...

«ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΠΡΕΒΕΖΗΣ»
Δεν πέρασε ο εκβιασμός της εργοδοσίας

Αποφασιστική στάθηκε η παρέμβαση της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» (ΔΑΣ) του Εργατικού Κέντρου Πρέβεζας στη σύσκεψη που οργάνωσε στις 3/3/2003 το Σωματείο Εργαζομένων στα «Κλωστήρια Πρεβέζης», με θέμα τη στάση που θα κρατήσουν μετά από την ανακοίνωση της εργοδοσίας σχετικά με τους απολυμένους. Οπως είναι γνωστό, εδώ και ενάμιση μήνα περίπου τους έχει θέσει σε διαθεσιμότητα και η εργοδοσία εκβιάζει ότι μπορεί να τους επαναπροσλάβει μόνο με βάση τα τοπικά σύμφωνα απασχόλησης και όχι με βάση τη συλλογική τους σύμβαση!

Υστερα από την παρέμβαση του Μ. Ευθυμίου, γραμματέα του ΕΚ Πρέβεζας και εκπροσώπου της ΔΑΣ, το Σωματείο Εργαζομένων στα «Κλωστήρια Πρεβέζης» αποφάσισε ομόφωνα να μην αποδεχτεί καμία μείωση των αποδοχών και να μη συμφωνήσει με τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης (απόφαση κατά των ΤΣΑ έχει πάρει και το ΕΚ Πρέβεζας).

Η πρόσληψη με τα ΤΣΑ πρακτικά θα σήμαινε ότι οι εργάτες θα εργάζονται με μειωμένο μισθό, χωρίς να παίρνουν κανένα επίδομα και χωρίς να πληρώνονται τις τριετίες που δικαιούνται όσα χρόνια και αν έχουν προϋπηρεσία, και ότι η εργοδοσία θα έχει πιο φτηνό εργατικό δυναμικό με λιγότερα δικαιώματα.

Υπενθυμίζεται ότι η εργοδοσία των «Κλωστηρίων» είχε ανακοινώσει στους 219 εργαζόμενους, στις 19/1/2003, ότι τους θέτει σε διαθεσιμότητα για ένα μήνα και πως σε εκείνο το διάστημα θα αποφάσιζε για την «τύχη» του εργοστασίου, επικαλούμενη οικονομικές δυσχέρειες της επιχείρησης... Ενα μήνα μετά ξανακάλεσε τους εργαζόμενους και τους είπε ότι για έναν ακόμα μήνα, δηλαδή έως τις 19/3/2003, θα παραμείνει κλειστό το εργοστάσιο και ότι μπορεί να τους επαναπροσλάβει με νέους όρους, γιατί έχει οικονομικά προβλήματα...

Σημειώνεται, ακόμα, ότι όλο αυτό το διάστημα το Σωματείο των Εργαζομένων στα Κλωστήρια και το Εργατικό Κέντρο κρατούσαν μία παθητική στάση, σπέρνοντας μοιρολατρικές αντιλήψεις στους εργαζόμενους, αντί να οργανώσουν την αντίστασή τους για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα που αφορά όλη την κοινωνία της Πρέβεζας.

Το γεγονός αυτό έγινε αντικείμενο κριτικής των ταξικών δυνάμεων και με ανακοίνωσή του το Συντονιστικό Σωματείων και Συνδικαλιστών Πρέβεζας κάλεσε το λαό της περιοχής να οργανώσει την αντίστασή του, για να μην περάσουν τα αντεργατικά σχέδια της εργοδοσίας, της αντεργατικής πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ.

Και άλλος οικοδόμος νεκρός

Ενα ακόμα θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε χτες το μεσημέρι σε οικοδομή στην Κυψέλη, χωρίς όμως να διευκρινιστούν τα ακριβή αίτια. Συγκεκριμένα, στη 1 το μεσημέρι ο 54χρονος οικοδόμος Ψυχογιός Βασίλης, ενώ εκτελούσε εργασίες σε νεοαναγειρόμενη οικοδομή στην οδό Χρήστου Μάντικα, έχασε την ισορροπία του και έπεσε από τον τρίτο όροφο στον ακάλυπτο χώρο διπλανής πολυκατοικίας, με αποτέλεσμα το θάνατό του.

Εξορμήσεις εμποροϋπαλλήλων

Για την ενημέρωση και την οργάνωση της απεργίας στις 21 Μάρτη, καθώς και την εκλογοαπολογιστική συνέλευση στις 23 Μάρτη, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων έχει οργανώσει σειρά εξορμήσεων στους χώρους δουλιάς.

Αναλυτικά εξορμήσεις θα πραγματοποιηθούν: Την Παρασκευή 7 Μάρτη, στις 4.30 μ.μ., στα καταστήματα του Κολωνακίου και στο πολυκατάστημα «Χόντος Σέντερ» στο Περιστέρι. Το Σάββατο 8 Μάρτη, στις 9.30 π.μ. στα «Πράκτικερ» Ταύρου. Την Τρίτη 11/3 στις 3 μ.μ. στο πολυκατάστημα «Φωκάς» στην Ερμού, στις 5 μ.μ. στα καταστήματα της Σταδίου και στο «Χόντος Σέντερ» στην Καλλιθέα. Την Πέμπτη 13/3 στις 3 μ.μ. στα καταστήματα στην «Ευαγγελιστρίας» και στα στενά της «Αιόλου», στις 5 μ.μ. στην Ερμού και στα καταστήματα της Ν. Ιωνίας. Την Παρασκευή 14/3 στις 3 μ.μ. στο πολυκατάστημα «Λαμπρόπουλος», στις 5 μ.μ. στα «Μάκρο» Ρέντη, στα καταστήματα της Γλυφάδας και στα «Πράκτικερ» Ελληνικού. Το Σάββατο 15 του μήνα στις 3.30 μ.μ. στα «Πράκτικερ» Αιγάλεω, στις 5 μ.μ. στο «Φωκά» και στα «σούπερ μάρκετ» «Αλιμέντα». Την Πέμπτη 20 Μάρτη στις 3.15 μ.μ. στα «Καρφούρ - Μαρινόπουλος» Αμπελοκήπων και στα «Αλιμέντα».

Γενική Συνέλευση

Γενική Συνέλευση της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται αύριο, Πέμπτη 6 Μάρτη στις 8.30 μ.μ. στη Μητροπόλεως 15, στον 1ο όροφο. Τα θέματα που θα απασχολήσουν τη Γενική Συνέλευση είναι: Διοικητικός απολογισμός. Πρόγραμμα δράσης του Σωματείου. Οικονομικός απολογισμός. Προϋπολογισμός. Εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια εκλογών.

Στο κάλεσμά της για τη ΓΣ, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων υπογραμμίζει: «Οι συνθήκες εργασίας μας καθημερινά επιδεινώνονται. Χαμένα ρεπό, απλήρωτες υπερωρίες, εξευτελιστικοί μισθοί, ωρομίσθιο, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, αύξηση ορίων συνταξιοδότησης, διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης, εμπορευματοποίηση της υγείας, της παιδείας, του ελεύθερου χρόνου μας και τώρα ο καταστρεπτικός πόλεμος στο Ιράκ».

Τονίζοντας ότι τα παραπάνω αποτελούν σοβαρούς λόγους για ενεργό συμμετοχή στις δραστηριότητες του σωματείου για να αποτραπούν τα χειρότερα που μεθοδεύονται, όπως πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου και η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, η διοίκηση του σωματείου καλεί τα μέλη να πάρουν μέρος στη Γενική Συνέλευση, με επίγνωση ότι η λύση των προβλημάτων είναι αποκλειστικά υπόθεση των ίδιων των εργαζόμενων του κλάδου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ