Τετάρτη 5 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΠΡΕΒΕΖΗΣ»
Δεν πέρασε ο εκβιασμός της εργοδοσίας

Αποφασιστική στάθηκε η παρέμβαση της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» (ΔΑΣ) του Εργατικού Κέντρου Πρέβεζας στη σύσκεψη που οργάνωσε στις 3/3/2003 το Σωματείο Εργαζομένων στα «Κλωστήρια Πρεβέζης», με θέμα τη στάση που θα κρατήσουν μετά από την ανακοίνωση της εργοδοσίας σχετικά με τους απολυμένους. Οπως είναι γνωστό, εδώ και ενάμιση μήνα περίπου τους έχει θέσει σε διαθεσιμότητα και η εργοδοσία εκβιάζει ότι μπορεί να τους επαναπροσλάβει μόνο με βάση τα τοπικά σύμφωνα απασχόλησης και όχι με βάση τη συλλογική τους σύμβαση!

Υστερα από την παρέμβαση του Μ. Ευθυμίου, γραμματέα του ΕΚ Πρέβεζας και εκπροσώπου της ΔΑΣ, το Σωματείο Εργαζομένων στα «Κλωστήρια Πρεβέζης» αποφάσισε ομόφωνα να μην αποδεχτεί καμία μείωση των αποδοχών και να μη συμφωνήσει με τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης (απόφαση κατά των ΤΣΑ έχει πάρει και το ΕΚ Πρέβεζας).

Η πρόσληψη με τα ΤΣΑ πρακτικά θα σήμαινε ότι οι εργάτες θα εργάζονται με μειωμένο μισθό, χωρίς να παίρνουν κανένα επίδομα και χωρίς να πληρώνονται τις τριετίες που δικαιούνται όσα χρόνια και αν έχουν προϋπηρεσία, και ότι η εργοδοσία θα έχει πιο φτηνό εργατικό δυναμικό με λιγότερα δικαιώματα.

Υπενθυμίζεται ότι η εργοδοσία των «Κλωστηρίων» είχε ανακοινώσει στους 219 εργαζόμενους, στις 19/1/2003, ότι τους θέτει σε διαθεσιμότητα για ένα μήνα και πως σε εκείνο το διάστημα θα αποφάσιζε για την «τύχη» του εργοστασίου, επικαλούμενη οικονομικές δυσχέρειες της επιχείρησης... Ενα μήνα μετά ξανακάλεσε τους εργαζόμενους και τους είπε ότι για έναν ακόμα μήνα, δηλαδή έως τις 19/3/2003, θα παραμείνει κλειστό το εργοστάσιο και ότι μπορεί να τους επαναπροσλάβει με νέους όρους, γιατί έχει οικονομικά προβλήματα...

Σημειώνεται, ακόμα, ότι όλο αυτό το διάστημα το Σωματείο των Εργαζομένων στα Κλωστήρια και το Εργατικό Κέντρο κρατούσαν μία παθητική στάση, σπέρνοντας μοιρολατρικές αντιλήψεις στους εργαζόμενους, αντί να οργανώσουν την αντίστασή τους για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα που αφορά όλη την κοινωνία της Πρέβεζας.

Το γεγονός αυτό έγινε αντικείμενο κριτικής των ταξικών δυνάμεων και με ανακοίνωσή του το Συντονιστικό Σωματείων και Συνδικαλιστών Πρέβεζας κάλεσε το λαό της περιοχής να οργανώσει την αντίστασή του, για να μην περάσουν τα αντεργατικά σχέδια της εργοδοσίας, της αντεργατικής πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ