Τετάρτη 5 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΤΩΝ ΑμΕΑ
Αγώνας για να μην κλείσει η μοναδική σχολή

Η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη μίλησε χτες σε συγκέντρωση μαθητών, γονιών και καθηγητών στο χώρο της εκπαίδευσης

Ανάμεσα στους σπουδαστές είναι και 47 κωφοί. Ετσι έγινε διάλογος και στη νοηματική γλώσσα
Ανάμεσα στους σπουδαστές είναι και 47 κωφοί. Ετσι έγινε διάλογος και στη νοηματική γλώσσα
«Τα προβλήματα τούτης της σχολής δεν είναι μόνο των μαθητών, των γονέων και των δασκάλων. Είναι προβλήματα όλης της χώρας, καθώς η κυβέρνηση εφαρμόζει τη σκληρότερη αντιλαϊκή πολιτική της τελευταίας δεκαετίας. Και δεν την εφαρμόζει μόνη της, αλλά με την Ευρωπαϊκή Ενωση και γενικότερα τη Δύση».

Ετσι άρχισε την ομιλία της η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη στους συγκεντρωμένους μαθητές, γονείς και καθηγητές στην είσοδο της Σχολής Επαγγελματικής Κατάρτισης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) του ΟΑΕΔ στο Γαλάτσι, που βρίσκονται στο πόδι για να μην εκχωρηθεί στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Η σχολή στο Γαλάτσι είναι η μοναδική στην Ελλάδα, αλλά όλη η κοινότητα βιώνει και την κοροϊδία - με τον πιο προκλητικό μάλιστα τρόπο - καθώς οι αποφάσεις της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της σχολής και έγιναν αθόρυβα, αλλά και γιατί προωθούνται τώρα - δυο χρόνια μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου 2956/01 - που είναι το λεγόμενο Ευρωπαϊκό Ετος των Ατόμων με Αναπηρίες.

Την πολιτική αυτή προωθούν εκείνοι που κάνουν φιέστες στα Μέγαρα και πληρώνουν πανάκριβες καταχωρήσεις για δείξουν τάχα μου την ευαισθησία τους στα ΑμΕΑ και να εξορκίσουν τον «κοινωνικό αποκλεισμό». Και είναι οι ίδιοι, οι οποίοι όταν έρχονται αντιμέτωποι με τα σκληρά ερωτήματα αυτών των παιδιών - που είναι του κλότσου και του μπάτσου, όπως έλεγαν χτες - και τα βιώματα των γονιών, απαντούν με θράσος ότι πήγαν να τους πουν κάποιο ποίημα, ότι είναι υποκινούμενοι απ' το ΚΚΕ και να μην παραπονιούνται για τα εξευτελιστικά επιδόματα, γιατί υπάρχουν και εκείνοι που πεινάνε!

«Τι θα κάνουμε; Πώς θα βρούμε δουλιά; Παντού μας κλείνουν τις πόρτες», έλεγαν σπουδαστές και γονείς
«Τι θα κάνουμε; Πώς θα βρούμε δουλιά; Παντού μας κλείνουν τις πόρτες», έλεγαν σπουδαστές και γονείς
Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε προχτές ο υπουργός Εργασίας Δ. Ρέππας στην αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής μαθητών, γονιών και καθηγητών στη συνάντηση που είχαν μαζί του. Ελεγαν και ξανάλεγαν στη χτεσινή συγκέντρωση για τις απαντήσεις του υπουργού και δεν μπορούσαν να το πιστέψουν πώς μπόρεσε να τα πει.

Η Λ. Κανέλλη μίλησε για «πολιτική ντροπή», ενώ υπογράμμισε ότι καταλαβαίνουν μόνο όταν έρθουν μούρη με μούρη με αγωνιστικές κινητοποιήσεις. «Εμείς συστρατευόμαστε και είμαστε στο πλάι σας» τόνισε η Λ. Κανέλλη και πρόσθεσε: «Θέλουμε να είμαστε και ειλικρινείς: Οσο επιτρέπεται στα δύο μεγάλα κόμματα θα ασκούν αυτή, την ίδια πολιτική».

Γονείς και μαθητές εξέφρασαν την ομόθυμη απόφαση να μην επιτρέψουν να περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της σχολής. Βέβαια, η κυβέρνηση προσπαθεί να θολώσει τα νερά με υποσχέσεις πως δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε και προχωρά σταθερά στις επιλογές της. Ετσι έχει μεταθέσει το διοικητικό προσωπικό και το ειδικό προσωπικό με συνοπτικές διαδικασίες, ενώ προχωρά στην κατάληψη χώρων της σχολής με άλλες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ.

Βέβαια, δεν την αφήνουν αδιάφορη οι κινητοποιήσεις. Λίγο μετά την περιοδεία της Λ. Κανέλλη, ήρθε η πληροφορία ότι ερχόταν στη σχολή ο διοικητής του ΟΑΕΔ Γ. Νικολάου, με τον οποίο εκκρεμεί συνάντηση εδώ και ένα μήνα. Ωστόσο όμως, ο λαλίστατος στους ραδιοσταθμούς για τους νέους προσανατολισμούς του ΟΑΕΔ διοικητής δεν έδειξε το σθένος να αντικρίσει κατάμουτρα τους σπουδαστές, τους γονείς και τους καθηγητές. Εστειλε μια διευθύντρια του ΟΑΕΔ, η οποία ούτε απαντήσεις έδωσε ούτε μπόρεσε να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα.

Ολοι οι φορείς ζητούν να μην αλλάξει ο δημόσιος χαρακτήρας και η λειτουργία της Σχολής και να εξαιρεθεί απ' την ιδιωτικοποίηση, όπως εξαιρέθηκαν και οι μαθητείες του ΟΑΕΔ. Επίσης ζητούν να διαβαθμιστεί και να αναγνωριστούν τα πτυχία. «Είναι υποχρέωση του κράτους η επαγγελματική εκπαίδευση των ανέργων ΑμΕΑ, καθώς και η επαγγελματική τους αποκατάσταση» τονίζει η Συντονιστική Επιτροπή στο υπόμνημά της που κατέθεσε στο υπουργείο Εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ