Τετάρτη 5 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΔΕΔΥ
Ελιγμοί και αντιφάσεις
  • Στάση εργασίας αντί για απεργία στις 21 Μάρτη, απεργία στις 3 Απρίλη
  • Να παρέμβουν οι εργαζόμενοι στη μορφή και το περιεχόμενο των κινητοποιήσεων καλούν οι ταξικές δυνάμεις

Οι δυνάμεις του συμβιβασμού... ξαναχτύπησαν στην ΑΔΕΔΥ. Στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της, η πλειοψηφία επιχείρησε να συνδυάσει τις ανάγκες της περιόδου, τις διαθέσεις των εργαζομένων στο Δημόσιο, τις πιέσεις των ταξικών δυνάμεων, αλλά και την πρόθεσή της να υπονομεύσει την όλο και μεγαλύτερη δυναμική που αποκτούν οι παρεμβάσεις του ΠΑΜΕ στους εργαζόμενους.

Η Εκτελεστική Επιτροπή αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης απεργίας αλλά για τις...3 Απρίλη, για τα ειδικά ζητήματα του κλάδου και ενόψει της συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομίας στις 4 Απρίλη στα Χανιά. Παράλληλα, αποφάσισε να πραγματοποιηθεί στάση εργασίας στις 21 Μάρτη, μέρα σύγκλησης της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Τέλος, η Εκτελεστική απέφυγε να πάρει απόφαση για απεργία τη μέρα έναρξης της επίθεσης στο Ιράκ, την οποία πρότειναν οι ταξικές δυνάμεις.

Το σκεπτικό των συμβούλων της Ταξικής Δημοσιοϋπαλληλικής Συσπείρωσης (ΤΑΔΗΣΥ) για την προκήρυξη απεργίας στις 21 Μάρτη, είχε να κάνει τόσο με την ανάγκη να υψωθεί ισχυρή και συντονισμένη φωνή αντίστασης στις αντεργατικές και αντιασφαλιστικές επιλογές που θα απεργάζονται οι ηγέτες της ΕΕ στις Βρυξέλλες, όσο και με τη δεινή θέση, στην οποία έχουν περιέλθει οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Μετά και την τελευταία συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη, έγινε φανερό ότι το εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων καθηλώνεται και το 2003, ενώ εκκρεμούν και μια σειρά άλλα σημαντικά θέματα. Η άποψη της ΤΑΔΗΣΥ είναι πως πρέπει να υπάρξει άμεση και δυναμική απάντηση στην κυβέρνηση. Η πρόταση για απεργία στις 21 Μάρτη αρχικά υποστηρίχτηκε και από άλλους συμβούλους και παρατάξεις, στη συνέχεια όμως, κάτω από την επιμονή του προέδρου της ΑΔΕΔΥ Σ. Παπασπύρου, λήφθηκε η απόφαση για στάση εργασίας.

Ανέτοιμη, εξάλλου, δήλωσε η πλειοψηφία για τη λήψη απόφασης σχετικά με την απεργία την πρώτη μέρα του πολέμου στο Ιράκ, προκειμένου να εξετάσει ενδεχόμενο συντονισμό με τη ΓΣΕΕ και άλλους φορείς, παρά τις ισχυρές αντιπολεμικές «κορόνες» που εξακοντίζονται τελευταία στις συνεδριάσεις των οργάνων.

Οι ταξικές δυνάμεις στην ΑΔΕΔΥ καλούν τους εργαζόμενους να κάνουν δική τους υπόθεση τις δυο κινητοποιήσεις που αποφασίστηκαν και να παρέμβουν στη μορφή και το περιεχόμενό τους.

Στη μορφή με την πίεση προς τους συλλόγους τους για μετατροπή της στάσης εργασίας στις 21 Μάρτη σε 24ωρη απεργία. Οσο για το περιεχόμενο, οι απαιτήσεις είναι επίσης πολλές. Η ΑΔΕΔΥ κατέρχεται στην απεργία και στη στάση ουσιαστικά χωρίς διεκδικήσεις. Επαιτεί το νέο μισθολόγιο, αυτό που στο παρελθόν έχει λειτουργήσει σαν Δούρειος Ιππος, ώστε η κυβέρνηση να περάσει την πολιτική της για τις αναδιαρθρώσεις στη Δημόσια Διοίκηση. Η ΑΔΕΔΥ στο όνομα των δημοσίων υπαλλήλων επιθυμεί ένα μισθολόγιο που η κυβέρνηση το έχει ήδη επιβαρύνει με τη σύνδεση μισθού - παραγωγικότητας και που απειλεί αντί να βελτιώσει το εισόδημα των εργαζομένων να παρατείνει τη λιτότητα που υφίστανται.

Στον αντίποδα βρίσκονται οι διεκδικήσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, για ουσιαστικές και άμεσες αυξήσεις στους μισθούς, κατάργηση του αντιασφαλιστικού νομοθετικού πλαισίου, μόνιμη και σταθερή δουλιά με μείωση των ωρών εργασίας και αύξηση των αποδοχών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ