Τετάρτη 5 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Πλατιά εξόρμηση για την απεργία στις 21 Μάρτη

Σε ετοιμότητα για άμεση απεργιακή αντίδραση τη μέρα που θα ξεσπάσει ο πόλεμος

Χέρι με χέρι, εργοστάσιο το εργοστάσιο, στα γραφεία των ιδιωτικών εταιριών, στους χώρους του Δημοσίου, στις ιδιωτικοποιημένες εταιρίες του χώρου της κοινής ωφέλειας, στα λιμάνια και στα βαπόρια, στις γειτονιές, παντού όπου δουλεύει και ζει η εργατική τάξη, μοιράζεται η προκήρυξη του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου που υπό το γενικό τίτλο «ΑΠΕΡΓΙΑ - ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ» καλεί να βγούμε «όλοι στους δρόμους» την Παρασκευή 21 Μάρτη. Για την Αθήνα έχει καθοριστεί κεντρική απεργιακή συγκέντρωση στις 12.30 το μεσημέρι στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά). Σε μια σειρά πόλεις γίνονται αυτές τις μέρες συσκέψεις για την καλύτερη οργάνωση της απεργίας από τα πρωτοβάθμια σωματεία.

Παράλληλα, σε άμεση ετοιμότητα είναι οι δυνάμεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για άμεση απεργιακή κινητοποίηση τη μέρα κήρυξης του πολέμου στο Ιράκ. Η σχετική έκκληση του ΠΑΜΕ που προσυπογράφτηκε από 22 Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, ήδη γίνεται απόφαση και σε μια σειρά πρωτοβάθμια σωματεία. Η γενική κατεύθυνση είναι: Από το ξημέρωμα που θα αρχίσει ο πόλεμος να βγουν όλοι στους δρόμους.

Με την προκήρυξή του το ΠΑΜΕ καλεί σε γενική επαγρύπνηση τους πάντες, σημειώνοντας:

«Από μέρα σε μέρα αναμένεται να ξεσπάσει ο πόλεμος των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ κατά του ΙΡΑΚ, ενώ σχεδιάζεται επίθεση ενάντια στη Β. Κορέα και σε άλλες χώρες, όπως η Συρία, η Λιβύη, το Ιράν κτλ.


Οι πραγματικές αιτίες του πολέμου είναι η κρίση του καπιταλισμού, το κυνήγι του κέρδους και οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστών για τον έλεγχο του πετρελαίου, των ενεργειακών πηγών.

Μόνο η μαζική - καθολική λαϊκή πάλη, μπορεί να τους σταματήσει.

Κανένας εφησυχασμός για το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Με την τελευταία Σύνοδο, οι "15" της ΕΕ ήρθαν πιο κοντά στις επιλογές των ΗΠΑ για πόλεμο.

Η στάση της ΕΕ απέναντι στον πόλεμο δεν έχει σχέση με την υποστήριξη των δικαιωμάτων των λαών. Αποσκοπεί σε μεγαλύτερο μερίδιο από τη λεία του πολέμου.

Η ελληνική κυβέρνηση, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ βάζουν τη χώρα και τον ελληνικό λαό σε τεράστιους κινδύνους.

Η κυβέρνηση υποκρίνεται. Μιλάει για ειρήνη αλλά μετατρέπει τη χώρα μας σε ορμητήριο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Πρόσφατα στην Πράγα προσυπέγραψε το "σύμφωνο συνδρομής" για την επίθεση.

Παρέχει βάσεις και στρατιωτικές δυνάμεις για την πολιορκία του ΙΡΑΚ. Διατηρεί εκστρατευτικά, στρατιωτικά σώματα στη Βοσνία, στο Κόσσοβο, στο Αφγανιστάν».

Τώρα 7ωρο - 35ωρο - 5ήμερο

Παράλληλα, καθώς, από τις 21 μέχρι τις 23 Μάρτη στις Βρυξέλλες θα γίνεται η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, με κεντρικό θέμα την επικύρωση των αντεργατικών επιλογών που συναποφάσισαν οι υπουργοί Εργασίας στο Ναύπλιο, το ΠΑΜΕ επισημαίνει:

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση και η κυβέρνηση, με τη στήριξη της ΝΔ, έχουν κηρύξει πόλεμο ενάντια στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα. Παίρνουν νέα σκληρά μέτρα για την εκμετάλλευση των εργαζομένων και την αύξηση των κερδών της πλουτοκρατίας. Οι συνέπειες για την εργατική τάξη θα γίνουν ακόμα πιο δραματικές.

Ανεργία, υποαπασχόληση, φτώχεια, εκμετάλλευση μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Σ' αυτό, οδηγούν οι αποφάσεις που πήραν οι υπουργοί Εργασίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Ναύπλιο και θα επικυρώσουν στη Σύνοδο Κορυφής 21-23 Μάρτη στις Βρυξέλλες. Δηλαδή, γενίκευση της μερικής απασχόλησης στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Αύξηση των ορίων ηλικίας στα 70 χρόνια, με παραπέρα μείωση των συντάξεων. Κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων σε βασικές παραγωγικές μονάδες. Παραπέρα εμπορευματοποίηση -υποβάθμιση της Υγείας και της Παιδείας. Περιορισμό στις δημοκρατικές ελευθερίες και δικαιώματα με απαγόρευση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, διαδηλώσεων.

Με τις αποφάσεις αυτές συμφώνησαν οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ), της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και ανέλαβαν να τις προωθήσουν μέσα από τον κοινωνικό διάλογο της υποταγής.

Καταδικάστε τους με τον αγώνα σας.

Το ΠΑΜΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας με 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις 21 Μάρτη.

Μπορούμε να τους εμποδίσουμε, μπορούμε να τους σταματήσουμε.

Πάρτε τώρα αποφάσεις στα Σωματεία σας για συμμετοχή στην απεργία που προκήρυξε το ΠΑΜΕ.

Οργανωθείτε στους τόπους δουλιάς, συγκροτήστε Επιτροπές Αγώνα, Απεργιακές Επιτροπές. Συσπειρωθείτε, δυναμώστε το ΠΑΜΕ.

Μόνο ο οργανωμένος μαζικός, ταξικός αγώνας μπορεί να αποδυναμώσει και να ανατρέψει την αντιλαϊκή πολιτική, να δώσει προοπτική για τον εργαζόμενο λαό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ